Omlet bloggen

​​3 måder at holde gårdæg friske på

Brun høne i redekasse i Omlet Eglu Cube hønsehus

Du har sørget for alle dine høners behov i månedsvis. Deres hønsehus er rent, de er godt fodret (godbidder inkluderet!), Underholdt og har endelig smidt deres ungdomsfjer og iført sig hønseskørter i læggealderen. Endelig belønnes din indsats med gårdens friske æg.

Dine hænder, din kurv eller dit forklæde (hvis du har lyst) er nu fulde af de glatte æg og klar til… hvad? Du kan opbevare dem i købte containere, specialbestilte kartoner eller fremvises i en æggekarrusel på bordet. Men hvor er det bedste sted at opbevare dem efter det? Skal du vaske dem? Lade dem være? <

Fra flokken i haven til store kommercielle flokke skal alle hønseholdere undersøge de bedste metoder til at holde friske æg friske!

Metoder og misforståelser

Her er nogle af de mest almindelige metoder til at opbevare frisklagte æg:

 • Uvasket, på bordet
 • Vasket, derefter nedkølet
 • Forseglet til langtidsopbevaring i en lufttæt beholder ved stuetemperatur

Der er nogle almindelige misforståelser vedrørende disse metoder og den friskhed, de er i stand til at opretholde. Du tænker måske:

Hvem wouldn’t vasker deres æg?! Jeg elsker mine høns, men jeg elsker ikke deres møg!

Når jeg køber æg i butikken, er de nedkølet – det er vel den bedste metode?

Jeg vil ikke finde en delvist udklækket kylling, når jeg knækker et æg ved stuetemperatur!

Heldigvis er der nemme (og endda videnskabelige!) svar, der kan berolige dit sind og hjælpe dig med at beslutte, hvor du skal opbevare de næringsfyldte æg! span>

Udstillede æg

Lad os starte med den mest almindelige metode til samlere af små mængder hønseæg:

Friske, uvaskede æg opbevares på køkkenbordet ved stuetemperatur.

Der er en almindelig frygt for at holde æg ved stuetemperatur vil gøre det muligt for et befrugtet æg at fortsætte med at udvikle sig til en kylling. Befrugtede hønseæg skal dog opbevares ved omkring 38 grader, opretholde et fugtighedsniveau på 65-70% og vendes flere gange om dagen i 21 dage for at udvikle sig! Medmindre dit køkkenbord opfylder disse krav, vil befrugtede æg ikke udvikle sig, medmindre de bliver liggende under en rugende høne eller straks placeres i en æginkubator.

Vigtigheden af uvaskede æg, der opbevares ved stuetemperatur, kan dog ikke undervurderes. Hvorfor er det så vigtigt? Når æg lægges af en høne, bades de i en beskyttende barriere af hønens naturlige flora, kaldet “blommen”. Denne gode bakterie holder embryoet sikkert mod eksterne dårlige bakterier, mens det udvikler sig. Æg har også semipermeable skaller, som lader næringsstoffer ind og ud af membranen for at nære en voksende kylling. Hvis blommen fjernes ved vask, kan gode og dårlige bakterier bevæge sig frit ind i ægget.

Så hvad betyder det for æggeholdere? Kort sagt: Hvis du vasker de æg, du samler, fjerner du den naturlige, hønegivne barriere, der ikke kun holder ægget friskt længere, men endda kan skubbe skadelige bakterier ind i ægget.

Dette betyder ikke, at æg, der opbevares på køkkenbordet, skal være beskidte! Det kan være en god idé at beholde en udvalgt tandbørste eller klud for at fjerne stort snavs fra ægget. Der er også DIY eller butikskøbte sorter af ægservietter, der løsner skidt uden at gå på kompromis med æggeblommens integritet. Bare husk – hvis et æg kommer i kontakt med vand, er blommen kompromitteret!

En ekstra bonus ved at opbevare æg på køkkenbordet er den visuelle tiltrækning.Æggekarruseller er en af de mange måder, hvor du kunstfærdigt kanvise frugterne af dine høners arbejde!

Omlet æggekarrusel ved siden af et æg, der steges

Æg i køleskabet

Hvis du er en afslappet forbruger af æg eller sparer op til noget feriebagning, er din bedste løsning måske at nedkøle din hønes æg. Æg kan lægges direkte ind i køleskabet fra redekassen, eller de kan vaskes først.

Friske æg kan vaskes i købte eller hjemmelavede opløsninger eller under varmt, rindende vand. Vandet skal være varmere end det æg, du vasker, og skal forblive i bevægelse, så æg ikke blødgøres i en snavset skylning – begge disse faktorer reducerer risikoen for, at bakterier skubbes ind i ægget. Når de er vasket, kan æg klappes tørre og placeres i køleskabet. Alle vaskede æg skal opbevares i køleskabet eller spises straks!

Køleæg (vasket eller uvasket) forbliver friske længere end deres stuetemperaturmodstykker – faktisk flere uger længere. Men det er vigtigt at bemærke, at når æg er nedkølet, skal de forblive sådan! Ligesom købte æg skal opbevares kølet, vil friske æg (især vaskede æg) blive dårlige meget hurtigere når de flyttes fra køleskab til køkkenbord.

Langvarig bevarelse

Den sidste opbevaringsmetode er til opbevaring i lang tid.Rigtig lang tid!

Du kan opbevare æg i vandglas.

At opbevare æg i vandglas er den metode, som vores forfædre brugte længe før køling eller andre konserveringsteknikker blev brugt. Denne metode er enkel og effektiv og kan være gavnlig, når man skal opbevare æg i løbet af den “nøjeregnende” sæson, når høns ikke føler sig særlig produktive!

For at opbevare æg i vandglas skal du have:

 • Uvaskede , frisksamlede æg
 • En lufttæt opbevaringscontainer
 • Læsket kalk
 • Destilleret eller naturligt kildevand

Når de er forseglet, forbliver “æg i vandglas” friske i op til 18 måneder!

Hvis denne metode virker spændende, skal du sørge for at undersøge de forhold, der er nødvendige for hver ingrediens, afhængigt af hvor mange æg du planlægger at opbevare.

Kvalitetskontrol: æggetjek

Uanset hvilken metode du anvender til opbevaring af dine gårdfriske æg, er det altid en god ide at foretage friskhedskontrol af alle æg, du er ved at forbruge. En af de nemmeste metoder er at placere et æg i et glas vand. Hvis ægget synker, er det friskt. Hvis det vender en ende opad (står op), er det måske ikke det friskeste, men bør stadig være sikkert at spise. Hvis det flyder – smid det ud!

Æg bliver fyldt med gasser som et biprodukt af aldring. Æggehvider mister deres viskositet og bliver vandige. Disse lettere, luftfyldte æg flyder, når de placeres i vand!

Hvis du ikke vil flyde dine æg, kan du nemt kontrollere deres friskhed ved at knække dem i separate beholdere, før du tilføjer dem til din stegepande eller blandeskål. Denne metode er især nyttig, når børn er de primære samlere og måske bringer ældre æg med ind eller efter at have været på ferie. Du kender et råddent æg, når du knækker et!

Summa summarum

 • Friske æg kan opbevares på forskellige måder afhængigt af mængde og varighed.
 • Æg, der opbevares i køleskabet, skal forblive i køleskabet.
 • Vask ikke æg ved stuetemperatur.
 • Når æggene er skyllet eller rengjort med en opløsning, skal de nedkøles eller anvendes straks.
 • Kontroller friskheden af dine æg ved at lægge dem i vand lige før du bruger dem og se hvordan de flyder, eller ved at knække individuelle æg i en skål, før du tilføjer til retter.

Sådan! Tre enkle og effektive måder at opbevare dine høns’ spiselige kunstværker på.

Skriv en linje eller del et billede nedenfor for at vise, hvordan du opbevarer dine gårdæg!

Bemærk: Hvis du tilbyder din gård friske æg til salg, skal du sørge for at kontrollere din regions retningslinjer for salg af æg.

Fritgående høns i haven med kurv med frisklagte æg

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *