Omlet bloggen

Hvad er hønsematematik?

Chicken math - Rose Mattise

Rose er en hønsefanatiker, der har opbygget sit fjerkræimperium siden hun var bare tretten år gammel. Som voksen forvandler hun nu sin omfattende viden om fjerkræ til vejledninger og tips til andre hønseelskere, både unge og gamle. I dag ejer og driver Rose littleonionfarm.org, hvor hun skriver om sin selvforsynende livsstil og fortæller om livet på sin gård i Pittsburgh Philadelphia i USA.


Mange mennesker anser høns for at være en vej til en selvforsynende levevis, og for med god grund. Høns er nemme at holde, nemme at erhverve, billige (i det mindste hvad husdyr angår) , og har en række fordele. Det er derfor indlysende, at de fleste hønseejere til sidst fristes til at udvide deres flok, når den er etableret. Dette velkendte fænomen kendes som “hønsematematik”.

Selvfølgelig stopper nogle hønseejere – inklusive mig selv – ikke bare med hønsematematik. Til sidst bliver det havematematik , vagtelmatematik, andematematik, og så you ender det med en gård (jeg fortryder ingenting).

Hvorfor vil du udvide din hønseflok? Hvilke slags fordele giver høns, der får dig til at ønske flere? Og hvad kan du gøre for at forberede dig på, når hønsematematikken uundgåeligt rammer?

Hvorfor hønsematematik?

Hvorfor ender så mange mennesker med at købe høns, kun for at ende med at udvide deres flok senere? Jeg ser normalt et par tilbagevendende grunde, som folk falder for. For mig, var det enorme udvalg af hønseracer, der fandtes. Høns findes i næsten alle tænkelige former, størrelser og farver, og forskellige racer har ofte også forskellige personligheder. Min Golden Penciled Hamburg-høne er for eksempel lidt flyvsk – hun kan ikke lide at blive kælet – men hun elsker at hakke efter korn med så meget lidenskab og har en særlig påskønnelse af sit Poppy Peck Toy.

Det behøver ikke at være svært at udvide din flok – faktisk kan det næsten være for let. Jeg startede med en lille flok på kun otte høns, da jeg var barn, og de blev hurtigt blev tolv høner… som derefter blev til et andet hønsehus femten høns mere og et par haner… (osv).

Når det er sagt, er hønsematematik ikke altid en dårlig ting, så længe dine fugle (og du) fortsætter med at være glade og sunde. Din flok kan blive ret stor, før den bliver vanskelig, tidskrævende eller dyr at passe. Omkostningerne ved at eje høner stiger noget, efterhånden som du får flere – især mad- og boligomkostninger – men jeg oplever, at selv med en stor flok er hønsenes omkostninger til pleje i et “sweet spot”, der gør dem attraktive for både erfarne hønseholdere og nybegyndere.

Endeligt – mere specifikt – er en af de mest almindelige grunde til, hvorfor andre hønseholdere vil udvide deres flokke, fordi de vil have farverige æg (eller flere æg generelt). Mens hver høne kun lægger et farveæg hele sit liv, kan forskellige høner lægge æg i chokoladebrune, mellembrune, lysebrune, lyseblå, salviegrønne, mørkeoliven og selvfølgelig hvide farver. Nogle høns lægger endda æg, der grænser til lyserød eller mørkelilla, men den nøjagtige farve er stærkt afhængig af hver høns race.

Fordele ved høns (udover æg)

En sædvanlig hønseflok har et par åbenlyse fordele; de to vigtigste er æg og kød. Mange hønseholdere nyder også det selskab og den underholdning, som deres høner disker op med. Det er dog ikke, det eneste høns har at byde på – langtfra!

Mit vigtigste hønsehus er en Eglu Cube med hjul, så jeg flytter den rundt i min have for at holde mine hønsehusrensninger på et minimum. Jeg sørger dog for at gemme eventuelle ekskrementer fra den medfølgende del til brug for kompost. Hønseaffald er en fantastisk havegødning, og selvom du ikke planlægger at bruge det selv, lover jeg, at en lokal gartner vil være begejstret for at få det. Og ligesom med flytbare hønsehuse som Eglu Cube, vil enhver gødning, du ikke samler op, befrugte din græsplæne. Dit græs vil vokse tilbage grønnere og fyldigere, end det var før på steder, hvor dine høns har været!

En anden mindre kendt fordel ved at eje høns er at reducere dit madspild. Jeg holder meget af vores planet, men selv jeg ender med mad, der fordærves på køkkenbordet eller i køleskabet fra tid til anden. Når det sker, vil mine høns med glæde bryde madresterne ned for mig. Ikke alene ender maden ikke i skraldet, men det giver variation og berigelse til mine høners kostvaner.

Endelig er høns en vigtig skadedyrs- og ukrudtsbekæmpelse i din have, især hvis du lader dem gå frit omkring. Mens en flok høner ikke kan slå din græsplæne som en ged eller ko kan, vil de fleste høns med glæde spise alle væsener, de finder i den, herunder flåter, regnorme og andre slags orme og nogle gange endda mus eller slanger!

Høns i Omlets Cube hønsehus, der hakker i et Omlet Peck Toy

Sådan afbødes hønsematematik

Hvad kan du gøre for at forberede dig på hønsematematik, før den rammer? Den vigtigste måde er ved at købe et hønsehus, der er større, end hvad du tror, du har brug for. For eksempel, hvis du tror, at du kun vil have fire æglæggende høner – en flok, der ville være lille nok til en Eglu Go, så overvej at opgradere til en Eglu Cube i stedet. Dette giver dig plads til at tilføje et par flere i fremtiden. På et tidspunkt skal du muligvis stadig have et andet hønsehus (det ved jeg, at jeg fik), men et større hønsehus vil i det mindste forhindre det så længe som muligt.

En anden måde at afbøde virkningerne af hønsematematik på, er ved at forberede dig grundigt og undersøge dine muligheder, før du etablerer din første flok. Jeg ved, at det er fristende at dykke lige ind og bestille høns så hurtigt som muligt, men jeg anbefaler stærkt at bruge lidt tid til at undersøge hønseracer, hønsehuse, risici og fremtidige planer, før du går i gang. Du kan også undgå fristelse ved at holde dig væk fra foderbutikker og fjerkræbyttemøder, men jeg synes (af erfaring), at det er smartere at planlægge det uundgåelige i stedet for at forsøge at forhindre det!

Endelig skal du sørge for, at du er bekendt med eventuelle lokale regler om flokstørrelse og sammensætning i din kommune eller region.

Afsluttende tanker

Var du bekendt med begrebet hønsematematik, før du læste denne artikel? Og vigtigere endnu, er du forberedt på det øjeblik, hønsematematik uundgåeligt rammer din flok? Jeg er en stor fan af Omlets Eglu Cube for nye hønseejere, så jeg tøver aldrig med at anbefale det – det er den perfekte størrelse og konfiguration til en god størrelse starterflok.

Høns går rundt i deres Omlet Eglu Cube hønsehus med Peck Toy og vejrbeskyttelse

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *