Omlet bloggen

Ting, du bør vide, før du anskaffer dig en kanin

Barn og kvinde leger med kanin i Omlet Zippi-legegård

Overvejer du at tilføje en kanin til din familie? Kaniner er sjove og interessante kæledyr, og med den rette indretning og rutine kan de leve et langt og lykkeligt liv og give dig glæde i mange år. Men der er nogle ting, du skal vide, før du anskaffer dig en kanin – fra hvor mange og hvilken slags, til hvordan de opstaldes, og hvad du skal fodre dem med, her er alt, hvad du bør vide, før du anskaffer dig en kanin.

Kaniner har brug for en ven

Først og fremmest er kaniner sociale dyr, der har brug for selskab af andre kaniner. I naturen lever kaniner i store grupper, der danner kolonier, men tamme kaniner er tilfredse med kun at have én ven. Par af modsat køn, der introduceres i en ung alder, knytter normalt de bedste kaninbånd, men det er muligt langsomt at introducere to voksne kaniner, eller kaniner af samme køn.

Alle hankaniner bør kastreres, også selv om der ikke er hunner i nærheden. Det skyldes, at hannerne kan blive territoriale og skade hinanden i testosteronfyldte dueller. På samme måde bør alle hunner steriliseres for at minimere humørsvingninger og territoriehævdelse. Sterilisering af hunner forebygger også livmoderkræft og fantomgraviditeter.

Når kaniner har knyttet bånd, bør de aldrig adskilles, medmindre det er absolut nødvendigt. Dette gælder især for parringer af samme køn, da de kan blive territoriale, når de genintroduceres – selv efter kort tid fra hinanden. Når de først har knyttet bånd til hinanden, vil kaniner, der lever sammen konstant, være meget tæt knyttet, og du vil kunne overvære deres yndige hygge-, pleje- og legesyge.

Typer af kaniner

Der er flere kaninracer at vælge imellem. Nogle har oprejste ører, mens andre har skæve ører, og nogle racer som Flemish Giant er store, og andre, som Netherland Dwarf er små. Racer som Angora-kaniner har en lang, tyk pels, mens racer som Rex-kaninen har kort hår.

Uanset hvilken race eller racer du vælger, skal du sørge for, at de passer til dit klima og din livsstil. Racer med tykt hår vil tolerere kolde temperaturer meget bedre end varme klimaer, og store kaniner har brug for masser af plads til at strække deres lange ben. Vælg og undersøg nogle få racer, du er interesseret i, og afgør derefter, hvilken type opsætning din have kan rumme.

Kaninadfærd

Der er nogle slags adfærd, som kaniner har, som nye ejere måske ikke er forberedte på. Her er nogle almindelige egenskaber og adfærd fra kaniner, som ejere bør være opmærksomme på.

Gravning

Alle kaniner graver. Kaniner har overført deres behov for at grave fra deres vilde forfædre. Hvis de får lov til det, vil de med glæde grave deres egne tunneler i din have, deres indhegning eller dit tæppe. Alle udendørs kaninindhegninger skal have net langs bunden for at forhindre dine kaniner i at grave sig ud, og de bør aldrig efterlades uden opsyn, mens de leger i huset. Du kan lave dine egne gravekasser med jord, strimlet papir eller andre materialer til dine kaniner, så de kan tilfredsstille deres gravetrang.

Evigt voksende tænder

Kaniner har tænder, der aldrig holder op med at vokse. På grund af dette har de brug for adgang til tyggefoder og timotejhø til enhver tid. Ved at gnave og tygge på disse, vil de holde deres tænder nedfilede. Hvis tænderne vokser uden at blive holdt i skak, kan en kanins tænder forårsage problemer, når de spiser og drikker, og kan endda vokse ind i deres kæbe og skabe smertefulde stiksår og bylder.

Dunken

Denne lyd er umiskendelig – to kraftige kaninfødder i et meget hørbart dunk. Det er en hurtig lyd fra din kanin for at fortælle dig, at den føler sig truet eller utilpas. Det formidler ikke altid aggression, men et dunk er ikke desto mindre en advarsel om, at de ikke er tilfredse med den situation, de befinder sig i. Vær forsigtig med en kanin, der dunker på dig, og skift taktik for at få den til at føle sig mere rolig.

Motion

Kaniner har brug for så meget plads som muligt til at løbe rundt og strække deres kraftfulde ben. Du kan opleve, at din kanin opfører teatralske “zoomies” – et pludseligt udbrud af energi, der vises, når de løber i gentagne mønstre. Der er også en “binky”, som er en yndig vridende hoppebevægelse, som nogle også kalder “popcorning”. Denne adfærd er tegn på en tilfreds kanin med tilstrækkelig plads.

En kaninbolig

Selvom du kan holde kaniner indendørs, er de meget gladere udenfor. Kaniner kan holdes udendørs året rundt, så længe der tages de rette forholdsregler. Med disse væsentlige ting og noget omhu fra dig, kan dine udendørs kaniner nyde at bo så tæt på naturen som muligt.

Alle kaniner har brug for et hus at sove, gemme sig og søge læ i, i dårligt vejr. Omlets Eglu Go-kaninhus er designet til at modstå alt vejr og er dobbeltvægsisoleret for at opretholde en behagelig indvendig temperatur. Det er også nemt at rengøre, kan nemt flyttes med tilføjelse af valgfri hjul og håndtag, og er rummeligt nok til, at to kaniner kan bo der komfortabelt.

Eglu Go er designet med en tilknyttet løbegård med gulvbelægning med net, som forhindrer flugtforsøg via udgravning og forhindrer rovdyr i at grave sig ind. Vores tilknyttet løbegård er monteret på selve huset, under yderdelen, og er lavet af kraftigt svejset stålnet, der skaber et rævesikkert miljø. (Selvom du skal sørge for at tjekke klemmerne løbene for at sikre, at alle dele af løbegården er tæt lukket, da klemmerne kan svækkes med tiden.)

Alternativt kan du placere din Eglu Go inde i vores walk-in løbegård. Der er ingen grund til at låse dine kaniner inde i huset om natten, medmindre det er i ekstremt koldt vejr (og afhængigt af hvilken race du har, og deres tolerance over for kulde). På denne måde kan de sætte deres eget skema og være aktive om natten og før daggry, så de kan leve i overensstemmelse med deres naturlige biorytme.

Løbegårde og legegårde til kaniner

Dine kanines løbegård skal være stor nok til, at kaninerne kan løbe og motionere komfortabelt. Yderligere løbegårde og legegårde til kaniner kan tilføjes til din primære opsætning for at give endnu mere plads, forbundet med Zippi-tunneller. Dette design efterligner det gravesystem, som vilde kaniner bruger, og bringer dine tamme kaniner tættere på deres naturlige habitat. Zippi-platforme kan også føjes til deres legegårde for at udnytte lodret plads og give en skyggefuld plads nedenfor.

Bundmateriale til kaniner

Dine kaniners bundmateriale skal være et ikke-giftigt, absorberbart materiale. De fleste kaninejere synes ofte, at fyrrespåner eller -piller eller bundmateriale af genbrugspapir er de bedste materialer at bruge. Undgå at bruge hø eller halm, da disse holder på fugten og fremmer vækst af skimmelsvamp og meldug.

Kaninhuset skal rengøres mindst hver anden dag, og der skal helst skiftes bundmateriale hver dag. En gang om ugen skal hele huset tørres af eller sprayes, og bundmaterialet skal friskes op. Dette er især vigtigt i de varme sommermåneder, hvor dine kaniner har størst risiko for flystrike.

Kanin i Omlet Eglu Go-hus med løbegård

Fodring af dine kaniner

Kaniner har brug for pillefoder af høj kvalitet og timothy-hø – som bør være deres primære ernæringskilde. Hø skal stå frit fremme og genopfyldes efter behov, mens piller skal fodres efter anvisning på emballagen – en god rettesnor er cirka et æggebæger om dagen pr. kanin. Kaniner spiser – og laver pøller – konstant og har brug for fibrene i høet for at holde sig regelmæssige. De kan meget hurtigt blive alvorligt syge, hvis de holder op med at spise og lave pøller, så det er vigtigt ikke at overfodre dem med foderpiller, da det kan resultere i, at de ikke spiser den nødvendige mængde hø.

Kaninsikker frugt og grønt kan tilbydes som godbidder 2-3 gange om ugen, men altid i moderate mængder. Bladgrøntsager serveret i en Caddi-godbidsdispenser til kaniner, grøntsager uden stivelse og bær er de bedste valg. Frisk, rent vand bør også altid være tilgængeligt for dine kaniner.

Håndtering af dine kaniner

Nogle kaniner er glade for at blive nusset, mens andre er mere tilfredse med at blive nusset i jordhøjde. Uanset hvad er det sandsynligt, at du på et tidspunkt bliver nødt til at håndtere din kanin. Den sikreste måde at holde en kanin på er at vinkle dens hoved, så det er under din overarm med næsen pegende bag dig. Læg resten af kaninens krop ind mod din side, og hold den fast i et “fodboldgreb” med din underarm og din hånd rundt om kaninens hofter. Vær altid opmærksom på din kanins kraftige bagben og skarpe kløer, når du håndterer den.

Dyrlægepleje

Der er i skrivende stund ingen krav om årlige vaccinationer til kaniner i Danmark, men Dyreværnet anbefaler at kaniner får en Myxo-RHD1 vaccine og RHD-2 vaccine . Det er altid en god idé at have en dyrlæge, som man kan kontakte, hvis ens kaniner bliver syge eller kommer til skade. Ikke alle dyrlæger har erfaring i at behandle kaniner, så sørg for at vælge en, der vil behandle dine kaniner godt. Kontakt din dyrlæge for at høre, om de anbefaler at vaccinere dine kaniner.

Omlet og dine kaniner

Fra rengøringsvenlige kaninhuse og rummelige løbegårde, til opfindsomme og unikke tunnelsystemer til kaniner, har vi alt, hvad du skal bruge for at gøre kaninpasning både fornøjeligt og ekstraordinært. Skab opsætninger, der er lige så unikke som dine kaniner, og knyt bånd til dine kaniner, der vil vare hele livet. Med Omlet har det aldrig været sjovere at have kaniner.

Kanin spiser frugt fra Omlet Caddi-godbidsdispenser

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *