Omlet bloggen

Kaniner og flystrike (myiasis)

To børn med kaniner med Omlet Zippi tunnelsystem

Heldigvis, er kaniner og flystrike ikke en almindelig kombination, når kaniner er velplejede. Sunde kaniner, der kan pleje sig selv og som har et rent miljø, påvirkes ikke let af flystrike. Men som byttedyr er kaniner meget gode til at maskere deres ubehag – så det er vigtigt at vide, hvad flystrike (myiasis) er, hvordan man forhindrer det, og hvordan man behandler det.

Hvad er flystrike?

Flystrike, også kendt som myiasis, er en tilstand, hvor dyr, der lever udendørs, bliver inficeret med fluelarver (maddiker). Hos kaniner begynder flystrike, når lucilia sericata (grøn flaskeflue) lægger æg på deres hud. Når maddikerne klækkes, tager de ophold på din kanin – spiser sig gennem huden og invaderer til sidst det dybere væv nedenunder. Så forfærdelig som denne tilstand er, er det ikke almindeligt hos sunde kaniner. De fleste kaniner, der lider af flystrike, er:

  • Dem, der ikke kan pleje sig selv på grund af fedme eller sygdom
  • Dem, der bor under uhygiejniske boligforhold
  • Dem, der er snavset af urin eller afføring eller sår

Hvis din kanins pels bliver alt for snavset (ekskrementer i pelsen, gennemblødt af urin eller konstant fugtig på grund af vejret) eller dens levevilkår bliver så beskidte, at masser af fluer drages til dem, er de i risiko for flystrike. Fluer hører med til udendørsliv, og et lille antal af disse flyvende skadedyr er normalt ikke årsag til alarm. Men når fluer tiltrækkes af en kanins beskidte, ildelugtende pels under mindre end ideelle forhold, opstår problemet.

Flystrike er mest almindelig i sommermånederne, når fluer er mest aktive. Varmere temperaturer er gæstfrie for maddiker, og fluer er i overflod på denne tid af året. Og med flere kaniner, der ligger i det kølige græs eller i skyggen i løbet af dagens varme, kan fluer let opsøge dem. At bringe din kanin indendørs på den varmeste tid på dagen kan hjælpe med at mindske generne fra fluer.

Kan indendørs kaniner rammes af flystrike?

Indendørs kaniner kan få flystrike, men det er meget mindre almindeligt, end hvis de bor udendørs. De samme betingelser gælder for indendørs kaniner med henblik på ar blive ramt af flystrike, og det er mindre sandsynligt, at dem, der bor indendørs, vil have uhygiejnisk pels eller levevilkår. Og der er tendens til at være færre fluer indendørs end udendørs.

At holde dit hjem rent med indendørs kaniner er afgørende for at undgå fluer. Hvis du tager din udendørs kaniner med ind i korte perioder i løbet af dagen, så sørg for, at du ikke tager fluer med ind. Rens deres indendørs rum dagligt for at afværge fluer i at samles.

6 tegn og symptomer på flystrike hos kaniner

Flystrike kan ske hurtigt, da maddiker kan udklækkes inden for få timer med æg, der er lagt. Maddikerne opsøger en fødekilde, så snart de udklækkes, hvilket betyder, at din kanin er i overhængende fare for at blive vært for dem. Kaniner kan have en af følgende tegn, hvis de lider af flystrike, så det er vigtigt at udføre regelmæssige kaninsundhedstjek for at evaluere din kanins helbred.

1. Tilstedeværelsen af maddiker

Det første symptom på flusstrejke er maddiker. Fluelarver starter små og er ormelignende i udseende. Fluerne lægger deres æg på den del af det dyr, de er mest tiltrukket af. Når det angår kaniner, vil det normalt være omkring halen, hvor urin og afføring mest sandsynligt er til stede.

2. Sløvhed

Din kanin kan være ulydig eller langsom, når den har smerter. Flystrike forårsager ekstrem ubehag, så din kanin vil sandsynligvis være mindre aktiv og vil tøve med at flytte sig i de fleste tilfælde. Sløve kaniner kan også bruge mere tid inden i deres hus.

3. Mangel på appetit

De fleste dyr (inklusive kaniner) vil spise mindre, når de ikke har det godt. Hvis din kanin ikke spiser eller drikker, så er der en god chance for, at der er noget galt med den. Flystrike kan forårsage en svækket eller dehydreret kanin, der hurtigt kan få det dårligere.

4. Forøget graveri

Ophidsede kaniner kan grave mere i en indsats for at lindre deres ubehag. Se efter tegn på om dine kaniner graver i afkroge i særdeleshed. Klomærker på indersiden af kaninhuset, udenfor i løbegården, eller i bundmaterialet, kan vise om en kanin er i smerte.

5. Dårlig lugt fra indhegningen

Som du kan forestille dig, forårsager flystrike en dårlig lugt. Lugten af det rådnende kød, som maddikerne forlader i deres kølvand, er ikke et diskret tegn. Dette tegn sker som regel, når flystrike har nået et ilde niveau.

6. Chok

Den sidste fase af flystrike er chok. Chok forekommer, når kaninens krop overvældes af smerte, infektion eller en ekstern stressfaktor. Flystrike frembringer alle disse symptomer, hvilket gør det meget farligt for kaniner. Symptomerne på chok omfatter:

  • Hurtig vejrtrækning
  • Blege slimhinder (øjne, tandkød)
  • Anfald
  • Bevidstløshed eller kollaps
  • Død

Hvis du bemærker maddiker på din kanin eller nogen af ovenstående tegn eller symptomer, skal du straks kontakte din kanins dyrlæge. Hurtig behandling er nødvendig for at bekæmpe flystrike.

Kvinde tømmer bundmateriale fra bakken i Omlet Eglu Go kaninhus

Hvilke kaninracer er mere tilbøjelige til at blive udsat for flystrike (myiasis)?

Enhver kaninrace kan blive offer for flystrike, men nogle kan være mere modtagelige end andre afhængigt af miljøfaktorer. Lionheads eller angorakaniner har længere pels end andre racer, der hurtigt kan blive snavset uden regelmæssig pelspleje. Store racer Flemish Giant er mere tilbøjelige til at blive fede på grund af deres størrelse, og overvægtige kaniner kan ikke pleje sig selv så grundigt som kaniner, der er den ideelle vægt.

Sådan forhindres flystrike mod kaniner

At holde din kanins hjem rent er en af de vigtigste og mest effektive måder at forhindre flystrike på. Rengøring af din kanins bur/hus og opfriskning af deres bundmateriale dagligt om sommeren er afgørende for at bekæmpe fluer. Omlets Eglu Go kaninhus af plastik kan rengøres grundigt på få minutter hver dag og har rigelig ventilation for at forhindre lugt i at opbygges. Den udvidelige forbundne løbegård giver kaninerne masser af plads til at løbe og slappe af og sprede deres ekskrementer ud for yderligere at forhindre fluer i at samles.

For at få endnu mere plads til at undslippe fluer, kan vores Zippi tunnelsystem til kaniner forbinde dit kaninhus til en legegård til kaniner for at skabe et større område. Du kan også tilføje platforme til legegårde for at opmuntre til mere motion og for at forhindre dine kaniner i at blive overvægtige. Kombineret med en balanceret kaninkost, vil Zippi platforme til kaniner hjælpe din bløde kaninven med at forblive i topform.

Sådan behandler man en kanin, der er ramt af flystrike

Flystrike er en medicinsk nødsituation, og du bør straks kontakte din kanins dyrlæge for at forhindre irreversibel skade. Forsøg ikke selv at behandle eller fjerne nedgravede maddiker, da stykker kan knække af inde i din kanin og forårsage infektion. Kaniner med flystrike vil have brug for receptpligtig antibiotika og smertestillende medicin for at kunne komme sig helt igen.

Omlet og pleje af din kanin

Omlets kaninprodukter hjælper med at holde dine kaniner sunde og glade. Vores design, der er nemt at rengøre, blev skabt for at hjælpe ejere med at bruge mindre tid på rengøring og mere tid på at lege med deres kæledyr. Omlets Eglu Go kaninhus, Zippi platforme til kaniner, og Zippi tunnelsystemer er alle nemme at holde rene, og de opmuntrer til mere bevægelse fra dine kaniner og fremmer dermed din kanins generelle sundhed. Bekæmp flystrike og andre farlige forhold, når du huser din kanin i mesterligt udformede opsætninger fra Omlet.

Kanin med dens Omlet Caddi godbidsdispenser til kaniner med Omlet Eglu Go kaninhus bag sig

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *