Omlet bloggen

Alt om hønseracer

Alt om hønseracer - Høner, der spiser fra Omlet Peck Toy

Det kan være forvirrende at læse om forskellige hønseracer og deres egenskaber. De mange træk, udseender og størrelser af høns gør dem til en meget forskelligartet art. I vores Alt om hønseracer-guide, vil vi afdække de mest almindeligt anvendte termer og tage fat på presserende spørgsmål, der har med hønseracer at gøre.

Gruppering af hønseracer

Nogle almindelige grupperinger af hønseracer inkluderer:

 • Kødracer
 • Æglæggende racer
 • Racer med dobbelt formål
 • Arvsracer
 • Dekorative racer (Prydhøns)

Der er også 6 klasser af hønseracer, baseret på hvor de stammer fra:

 • Amerikansk
 • Asiatisk
 • Kontinental
 • Engelsk
 • Middelhavs
 • Alle andre standard racer

Inden for disse grupperinger er der størrelsesgrupperinger af:

 • Standard
 • Bantam

Hvad er en bantam?

Der er standardstørrelser af hønseracer, og der er også bantam-størrelser af mange racer. Bantams er miniatureversioner af standard-racerne. Der er også “ægte bantams”, hvilket betyder, at de ikke har nogen standardstørrelse og kun findes i deres petite varianter. Ægte bantams inkluderer:

 • Bestøvlet
 • Hollandsk
 • Japansk
 • Peking
 • Rosecomb
 • Sebright
 • Serama

Bantams fylder mindre, så de er et godt valg til små baghaver.

Hvad er en arvsrace?

Arvsracer (Heritage) er dem, der blev opdraget af vores forfædre. Alle vores moderne hønseracer blev afledt af disse. Flere arvsracer er truet på grund af den vægt, der lægges på at udvikle nye racer. Avlsindsatsen har hjulpet med at stabilisere deres eksistens, så de endnu en gang kan pryde vores haver. Nogle arvsracer inkluderer:

 • Ancona
 • Australorp
 • Hamburg
 • Langshan
 • Leghorn
 • Rhode Island Red
 • Sussex
 • Welsummer

Hvad er en dekorativ race?

Dekorative racer (prydhøns) er racer, der er opdrættet for udseendets skyld i stedet for kødproduktion eller æglægningsevner. Disse høner lægger ikke så mange æg som andre racer og er ikke tunge som kødproducerende racer. Nogle eksempler på dekorative hønseracer omfatter:

 • Cochin
 • Houdan
 • Polsk
 • Silkie
 • Sultan

Disse typer høns er fremragende kæledyr og er fabelagtige omvandrende kunstværker.

Hvad er den største hønserace?

Jersey Giant har normal ry for at være den største høne i nabolaget, men Brahmas ligger tæt på. I gennemsnit er Jersey Giants de største, men en Brahma har i øjeblikket rekorden for største høne.

Hvilke hønseracer lægger flest æg?

Hønseracer, der har fået et ry for deres produktive æglægning, er dem, der normalt lægger omkring 250 æg om året. Til sammenligning lægger prydracer i gennemsnit mellem 120-150 æg om året.

Leghorns er den mest konsekvente æglæggende race, med et gennemsnit på 280-320 æg om året. Andre hønseracer, der er kendt for deres ægproduktion omfatter:

 • Hybrid
 • Australorp
 • Rhode Island Red
 • Plymouth Rock
 • Sussex

Hvordan kan du se, hvilken farve æg en høne vil lægge?

Flere hønseracer er kendt for deres farverige æglægningsevner. Æggets farve bestemmes af genetik, og en høne vil lægge samme farve hele livet. Alle æggeskaller starter hvidt, men hvis en høne bærer et gen, der forårsager pigmenterede æg, vil det blive påført i skalkirtlen, inden det lægges. Disse farver påvirker ikke æggets smag eller næringsværdi og trænger ikke gennem skallen.

De hønseracer, der lægger farvede æg er enten racerene eller resultatet af at krydse et brunt æglag med blåæggenetik. De racer, der lægger blå æg, der krydses med andre racer for at producere forskellige nuancer af æg, er: Ameraucanas and Araucanas.

Nogle høns kan give dig et hint om, hvilken farve de lægger. Ved at se på deres øreflipper (den kødfulde hudplet på begge sider af deres hoved), kan du muligvis forudsige æggeskallens farve. Dette er ikke altid nøjagtigt, da nogle racer som Silkies lægger cremefarvede æg, men ofte har blå øreflipper. Men generelt lægger høns med hvide øreflipper hvide æg, og høns med røde øreflipper lægger brune æg.

Fjerterminologi

Der er nogle begreber, der bruges, når man taler om fjer. Disse refererer til mønstre på hver enkelt fjer, hvilket giver hønen sit overordnede mønstrede udseende.

 • Tværstribet (Barred) — skiftevis mørke og lyse striber
 • Gøgfarvet (Cuckoo) — ligner tværstribet, men med mindre definerede linjer
 • Tofarvet (Laced) – med en alternativ farve på kanten af fjerene
 • Plettet (Mottled) — hvide spidser spredt rundt omkring på fjerene
 • Stribet (Pencil) – fine linjer med konturfarve langs fjeren
 • Marmoreret (Spangled) — hvid midterdel på fjerene

Sådan bestemmes hønernes køn

Nogle racer er “auto-kønnet”, hvilket betyder, at man kan se om det er en han eller hun ved udklækning. Disse racer udklækkes med specifikke markeringer, der stemmer overens med deres køn. Der er også metoder til at kontrollere vinge-fjerslængden, men denne metode er ikke den mest pålidelige. For racer, der ikke er auto-kønnet, er det normalt svært at bestemme deres køn, indtil unge haner galer – typisk fra de er 4 til 6 måneder gamle.

Omlet og alle hønseracer

Uanset hvilken race du har undersøgt, eller besluttet at byde velkommen til din familie, vil vores hønsehuse, hønsegårde, og tilbehør til høns, såsom en automatisk dør til løbegården give dig en oplevelse, der er lige så unik som din flok. Opdag, hvordan finpudsning af dine høns’ opsætning samt din viden er en del af den fantastiske oplevelse, der er at holde høns.

Alt om hønseracer - Bantams slentrer ud af Omlet Eglu Go dør til hønsehuset

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *