Omlet bloggen

Få dine høns og deres hønsehus klar til vinteren

Vinteren står for døren. Hvis du først lige er begyndt at holde høns, er du måske i tvivl om, hvad du kan gøre for dine høns for at holde dem glade og sunde vinteren over. De fleste racer klarer sig fint i moderat kolde temperaturer, så længe de har et velisoleret og tørt hønsehus. Høns vænner sig normalt til det kolde vejr, så du bør ikke bekymre dig for meget om at de skal få det for koldt, især hvis du har et Eglu hønsehus, som er godt isoleret. Faktisk kan høns bedre tilpasse sig kulden, end de kan varmen. Men hvorfor ikke give dine høns en smule ekstra beskyttelse i løbet af vinteren, om end bare for at få sindsro.

Grundlæggende vinterbeskyttelse til hønsehuse og hønsegårde

Vejrbeskyttelse og isolering.

Hønsehuset skal være vejrbestandigt. Som sagt har de fleste hønseracer ikke noget imod kulden, men de foretrækker ikke at blive våde. Hønsehuset bør også være isoleret nok til at det forbliver varmt indenfor selv midt om vinteren. Hvis du har et velisoleret Eglu hønsehus, kan du øge beskyttelsesniveauet mod de mest ekstreme temperaturer med vores sortiment af isolerende beskyttelsestæpper og jakker.

Ventilation.

Et godt ventileret hønsehus sikrer, at der kommer rigeligt med frisk luft ind. Dette hjælper imod dårlig lugt og betyder, at man undgår opbygning af fugt. Når et hønsehus er for tæt isoleret, vil det ikke kun holde varmen, det vil også bevare fugt. Du skal bare sørge for, at det ikke trækker ind i hønsehuset.

Fugtighed.

Fugt, der kommer op fra jorden, kan også være et problem i hønsehuset. Hønsehuse bør hæves op over jorden for at forhindre, at basen bliver fugtig. Hvis dit hønsehus ikke har ben monteret, kan du placere mursten nedenunder det for at lade luften cirkulere og reducere fugt. Sørg altid for at placere eller bygge dit hønsehus og din hønsegård på et højt punkt, så det ikke bliver oversvømmet under kraftigt regnvejr.

Størrelse.

Sørg for, at dit hønsehus ikke er for stort til mængden af høns du har. Hvis hønsehuset er for stort, kan dine høns ikke skabe nok kropsvarme til at varme rummet op. Høns kryber sammen og holder hinanden varme, så de behøver ikke meget plads. Forsøg at undgå at åbne døren til hønsehuset om natten, når dine høns sover. Vær opmærksom på, at deres kropsvarme holder dem varme, og ved at åbne døren slipper du varmen ud. Hvis du har et stort hønsehus eller en stald til kun et par høns, kan du lægge en stor papkasse på siden, halvt fyldt med hakket halm / træspåner i et hjørne for at hjælpe dem med at bevare deres kropsvarm.

Hønsegård.

Det er vigtigt at (en del af) hønsegården er overdækket om vinteren. Du kan endda bygge en slags drivhusagtig tilføjelse til dit hønsehus, dækket med klar plast. Dette vil give dine høns lidt mere plads på de fine dage. Et andet tip, der forhindrer området under gården i at blive mudret, er at dække området med træflis. Mudder er en yngleplads for orm, så mudrede områder bør altid undgås.

Siddepinde.

Giv dine høns rigeligt med steder, hvor de kan sidde hævet over jorden. For at forhindre deres fødder i at blive for kolde, skal du give dine høns siddepinde både i deres hus og i hønsegården. Pindende skal være brede nok til, at hønsene kan dække deres fødder med deres fjer. Dette vil give dem lidt ekstra varme, hvilket vil redde dem fra den bitre kulde.

Rengøring.

Hold dit hønsehus rent og tørt. Fjern hønsemøget dagligt og skift bundmaterialet efter behov. Ved at holde huset både tørt og rent, hjælper du med at forhindre fugt, der kan forårsage forfrysninger.

Vær også opmærksom på følgende…

Vand.

Det er vigtigt, at din flok altid har adgang til frisk vand, der ikke er frosset til. Afhængigt af hvor du bor, kan dette være ret udfordrende. For at forhindre, at du konstant skal skynde dig udenfor for at bytte om på vandtrugene, findes der opvarmede vandtrug for eksempel ved hjælp af en Eton varmeplade. Du kan også pakke vandtrugee ind i et lag med bobleplast for at holde vandet tøet i længere tid. Placér ikke vandet inde i hønsehuset, da det kan forårsage fugt.

Foder.

Om vinteren vil dine høns’ foderforbrug typisk være meget højere end til forår/sommer. Ofte nyder hønsene at få varmt foder, såsom kogte linser eller varm havregrød med nogle rosiner eller andre små tørrede frugter. Giv dine høns ekstra korn om eftermiddagen, da det vil varme hønsene op, når disse fordøjes natten over. For at opmuntre dine høns til at blive ved med at lægge æg om vinteren, bør du altid have en god mængde mad til rådighed. Æglægningspiller har de rigtige næringsstoffer, som dine høns har brug for hele vinteren.

Kam og hagelapper.

Hvis det bliver ekstremt koldt henover vinteren, kan dine høns’ kamme og hagelapper komme i fare for at få forfrysninger. De fleste hårdføre hønseracer har små kamme, men hvis du har racer med meget store hængende kamme, skal du forsigtigt gnide deres kamme og hagelapper ind i vaseline. Du skal også holde øje med hoste, forkølelser og generelle symptomer på at hønsene er utilpasse.

Skadedyr.

Husk at sultne rotter og mus på denne tid af året er tiltrukket af hønsenes foder og vand. Vær ekstra forsigtig med opbevaring af dit hønsefoder. Opbevar foder væk fra hønsehuset og i en lufttæt beholder. Hvis du bemærker tegn på skadedyr, så fjern foder- og vandtrug om natten.

Kedsomhed.

Det er mere sandsynligt, at dine høns kommer til at kede sig om vinteren, når der ikke er græs og ukrudt at spise og færre insekter at jagte. Dette kan føre til uføre såsom at hønsene begynder at hakke hinanden, spise æg osv. Undgå kedsomhed ved at give dine høns en hønsegynge, siddepinde, en bunke blade og/eller et spejl.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *