Omlet bloggen

12 fakta, du måske ikke vidste om dit marsvin

Dreng med sit marsvin i Omlet Eglu Go marsvinehus

Marsvin er fantastiske, sociale kæledyr, der har meget at tilbyde de familier, der deler hjem med dem. Men ved du, hvordan de fik deres navn, hvor meget (eller lidt) de sover, og hvor mange tæer de har? Disse 12 fakta, du måske ikke vidste om dit marsvin vil øge din kærlighed for og påskønnelse af dine marsvin.

1. Hvad er i et navn?

“ (Det engelske navn) “Guinea pig” er faktisk en forkert betegnelse. Marsvin er ikke fra Papua Ny Guinea – men stammer snarere fra Andesbjergene i Peru. Den første del af deres navn skyldes, at de blev solgt for en guinea (en gammel engelsk mønt), da sømænd bragte dem med fra Sydamerika.

2. De er slet ikke grise

Den anden halvdel af et marsvins navn er også en forkert betegnelse. De er slet ikke relateret til grise – de er faktisk medlemmer af gnaverfamilien. Marsvin hedder sådan på grund af de gryntelyde, de laver, som mindede folk om smågrise. Den anden betegnelse for marsvin er “cavies”, eller ental, “cavy.” Det kommer fra deres videnskabelige navn Cavia porcellus, hvor porcellus betyder “lille gris”.

3. Endnu flere forkerte betegnelser

Som grise, kaldes hanmarsvin orner og hunner kaldes søer. Men i stedet for at marsvineunger følger trop og bliver kaldt smågrise, kaldes de hvalpe. Selvom deres navne antyder, at de ligner hundehvalpe ved fødslen, er dette også forkert. I virkeligheden har hundehvalpe og marsvinehvalpe meget lidt til fælles ved fødslen.

4. Født klar

“Hvalpe” er født med pels og åbne øjne og er meget mobile fra en tidlig alder. De fleste andre arter af gnavere er født hårløse og blinde, ude af stand til at vove sig ud over deres rede i løbet af de første par dage af livet. Marsvinehvalpe kan se, gå, høre og endda have tænder. Dette giver dem en fordel som byttedyr i naturen.

5. Størrelse og statur

Fuldt udvoksede marsvin vejer mellem 700 og 1200 gram og er mellem 20 til 40 cm lange. Orner har tendens til at være større end søer , men bør ikke være overvægtige. Marsvin er tilbøjelige til fedme, som kan være svært at opdage på grund af deres aflange, kartoffellignende form. Marsvin betragtes som overvægtige, hvis du ikke kan mærke deres rygsøjle, ribben eller hofter gennem deres fedt, eller hvis de udvikler synlige fedtpuder.

6. En længere levetid end andre gnavere

Små kæledyr er ikke kendt for deres lange levetid, men marsvin lever faktisk et relativt langt liv, når de bliver passet godt på. Den gennemsnitlige levetid for et domesticeret marsvin er 5-7 år.

Marsvin bevæger sig gennem Omlet Zippi tunnelsystem

7. Unormalt antal tæer

Marsvin har 4 tæer på forfødderne, men kun 3 på bagfødderne. Dette bringer deres samlede tåtal op på 14. Men nogle marsvin kan have flere end det forventede antal tæer, hvis de har en tilstand kaldet “polydactyly”, som er en genetisk mutation, der får ekstra tæer til at vokse.

8. Stadigt voksende tænder

Ligesom andre gnavere vokser marsvins tænder kontinuerligt gennem hele deres liv. Det er vigtigt at give dem mad og godbidder at gnave på for at hjælpe dem med at holde deres tænder i skak. Server dine marsvins yndlingsbidder i en Caddi godbidsbeholder til marsvin for at hjælpe med at holde deres godbidder på et tilgængeligt niveau.

9. Overraskende lidt søvn

Marsvin sover ikke meget. Faktisk sover de kun omkring 4-6 timer i en 24-timers periode. De er også dygtige til at tage power naps – altså, at tage korte lure, der varer alt fra et par sekunder til et par minutter, men normalt ikke mere end 30 minutter ad gangen. Marsvin har brug for et behageligt marsvinehus for at få optimal hvile.

10. De taler meget

Marsvin har deres eget sprog, og er ekstremt vokale. Deres brede vifte af lyde omfatter: Spinden, klynken, skrig, kurren, rumlen, hvæsen og klaprende tænder. Det er meget almindeligt, at marsvin hilser på deres ejere i det, som marsvineejere nogle gange kalder en “wheek” – en glad, ophidset lyd, som et marsvin udsender.

11. Marsvin som ledsagere

Marsvin er meget sociale dyr og har brug for kammeratskab for at trives. Deres store ordforråd og sociale relationer deles bedst med andre marsvin. Sammenbundne par er normalt de lykkeligste, men nogle marsvin vil kunne leve lykkeligt i en social gruppe på 3 eller flere. Husk kun at holde par af samme køn eller steriliserede og kastrerede par sammen for at undgå utilsigtede kuld.

12. En pels til enhver lejlighed

Marsvin findes i en række forskellige farver og teksturer. De forskellige racer har både lange og korte pelse med teksturer, der spænder fra krøllede og bølgede, til korte og glatte, til slet ingen hår.

At eje marsvin med Omlet

Marsvin er søde, besynderlige kæledyr, som hele familien kan nyde. Ved at huse dem i sikre udendørs marsvinehuse, kan du observere alle de vidunderlige egenskaber, som dine marsvin viser frem. Læg deres yndlingsmad på et højere niveau og se dem udvise denne naturlige adfærd, mens du observerer de unikke egenskaber, der gør marsvin til nogle af de mest underholdende og sjove kæledyr at dele dit rum (og liv) med.

Marsvin udenfor i løbegården tilknyttet Omlet Eglu Go marsvinehus

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *