Omlet bloggen

Sådan passer du en aldrende høne

Høns udenfor med deres Eglu Go hønsehus

I gennemsnit lever baghavehøns til at blive ca. seks til otte år gamle, men der er selvfølgelig undtagelser. Hvor gammel en høne bliver afhænger bl.a. af racen og hvordan den holdes. Høns der lægger mange æg bliver hurtigere udmattet og kan derfor have en levetid på bare tre år, mens andre kan leve i op til ti år. Ifølge Guinness Rekordbog er verdens ældste høne Matilda, en Red Pyle høne fra Alabama, der døde i en alder af 16 (1990-2006). En høne anses for at være senior i en alder af fem år. Hvis du ikke er sikker på hønens alder, er der visse tegn på, at din høne er ved at blive ældre.

Efterhånden som en høne bliver ældre, vil kammen få en lidt anden tekstur, og hun vil sandsynligvis have nogle ar efter at være blevet hakket af andre høns. Fødder og ben har tendens til at blive tykkere, og hvis din høne har sporer, så ved du at hun ikke længere helt ung (høns får generelt sporer i en alder af omkring tre år). Slidgigt kan få din ældre høne til at bevæge sig lidt stift, og du bemærker måske, at hun går lidt langsommere og mere omhyggeligt. Og selvfølgelig vil ægproduktionen falde efterhånden som en høne bliver ældre. Den gennemsnitlige høne lægger æg regelmæssigt i fire til fem år og ægproduktionen når gerne sit højeste punkt omkring de 18-24 måneder. Allerede efter to år har ægproduktionen tendens til at falde. Når du begynder at se bløde eller tynd-skaldede og ujævne æg, så ved du at din høne er ved at gå på pension fra æglægning. Men med de fleste racer der lever i syv år eller derover, kan du normalt nyde hønens selskab et par år efter, at den har tjent dig og din familie så godt.

PASNING AF ÆLDRE HØNS

Det er ikke svært at tage sig af en ældre høne, og det er faktisk ikke meget anderledes end at passe dem når de er yngre, men der er et par ting du kan gøre for dem for at sikre, at de er komfortable og ved godt helbred.

Sænk siddepinden i hønsegården og/eller hønsehuset

Seniorhøns kan begynde at få problemer med mobilitet på grund af gigt eller ledbetændelse. Hvis du sænker hønens siddepind ned i en højde af 30-50cm over jorden er det lettere for din gamle høne at hoppe op på den, og dette beskytter samtidig hendes led. Det kan også blive nødvendigt at bygge en rampe op til hønsehuset.

Rovdyrsikring af hønsegården

Gamle høner bevæger sig ikke så hurtigt som de gjorde en gang. Det er derfor vigtigt at give dem et værested som er sikret overfor rovdyr. Det er bedst at holde øje med dine høns, når de går frit i haven. Du kan også overveje at give dine ældre høns særskilt hønsehus og hønsegård for at forhindre yngre, mere aggressive høner i at hakke dem.

Adgang til foder og vand

Sørg for, at foder- og vandtrug er let tilgængelige. Det betyder, at de skal være i en let tilgængelig højde. Det kan også være en god ide at have to kilder til foder og vand: én i hønsegårde, og én udenfor hvis de går frit i haven. Ældre høns kan muligvis ikke komme lige så langt rundt efter mad og vand.

Fodring af ældre høns

Hvis hele din flok består af ældre høns, og ingen af hønsene lægger æg længere, kan du give hele flokken kyllingefoder, da de ikke længere har brug for det ekstra calcium, som æglægningspillerne giver. Hvis du fodrer forskellige aldersgrupper sammen eller tilføjer nye høns til flokken, kan hele flokken fodres med kyllingefoder fra det tidspunkt, hvor de nye kyllinger er otte uger gamle indtil de når æglægningsalderen – altså 16 til 18 uger. Derefter skal de nye høns have æglægningspiller. Æglægningspiller vil dog ikke skade de ældre høner, da calcium selvfølgelig er godt for deres knogler.

Negleklipning

Ældre høns slider ikke altid deres negle ned igennem aktivitet såsom søgen og skraben efter foder. Hvis kløerne begynder at krølle rundt, så skal de trimmes. Hvis dine høns har lange negle, så må du bare se negleklipning som en del af omsorgen.

En god dyrlæge

Prøv at finde en dyrlæge i nærheden af dig, der specialiserer sig i fjerkræ. Gør dette og registrer dig på forhånd, inden du begynder at få problemer. Problemer såsom gigt, ledbetændelse, ascites, svulster, adenokarcinomer og salpingitis kan forekomme hos høns i alle aldre, men jo ældre hønsene bliver, jo større risiko er der.

FORDELE VED ÆLDRE HØNS

Ældre høns bidrager, på deres egen måde, længe efter deres produktive æglægningsår. Ældre høner producerer stadig møg, hvilket er fremragende gødning til din have. Ældre høns kan også stadig lide at spise insekter. Du vil bemærke en reduktion i antallet af flåter og snegle i din have, når du holder en flok høns. Desuden er ældre høns mere tilbøjelige til at gå skruk og være til rådighed når deres skal opdrages små kyllinger, du har købt eller udruget hjemme.

En høne i solen foran hønsehegn
Ovenfor: Omlets nye hønsehegn

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *