Omlet bloggen

Trin-for-trin guide til udrugning af kyllinger

To luftige kyllinger overfor hinanden
Så længe dine høns lægger æg, kan du udruge og udklække kyllinger hele året rundt. Men traditionelt set er foråret den mest populære tid til at opfostre kyllinger hjemme.
Det er en utroligt spændende og berigende proces at udruge og opfostre egne kyllinger helt far fra. Der findes ikke noget bedre end at se dine små kyllinger vokse op i viden om, at de får det bedst mulige liv fra start til slut.Udrugningsperioden for hønseæg er normalt 21 dage. Den mest pålidelige måde at udruge dine befrugtede hønseæg på, og maksimere chancen for at de kommer til at give sunde kyllinger, er at bruge en rugemaskine. Her er vores trin-for-trin vejledning til udrugning af kyllinger:

1. Planlægning

Inden udrugningen starter, skal du have en plan om, hvad du vil gøre med kyllingerne, når de kommer ud. Det er sandsynligt, at 25-50% af æggene ikke kommer til at klække enten fordi de ikke er befrugtede eller på grund af uheld under udrugningen. Blandt dem der klækker, vil ca. 50% være hanekyllinger og 50% vil være høner. Alle har brug for høns og næsten ingen har brug for haner, så der er et spørgsmål om, hvad der skal ske med sidstnævnte. For mange hønseracer kan hanerne ikke tolerere hinanden, og de vil kæmpe voldsomt medmindre de er fuldstændigt adskilt.

2. Æg

Først og fremmest skal du være så sikker som muligt på at æggene er befrugtede, så det er vigtigt at få dem fra en god opdrætter / landmand. Æg fra visse racer er ret dyre, så hvert æg, der ikke klækker, koster dig penge. En opdrætter kan aldrig give dig en 100% garanti for, at ægget er befrugtet, men en erfaren kan være ret sikker på om de er.

Æggene bør ikke have nogen deformationer eller bære andre synlige fejl. Eventuelle revner i æggeskaller er ikke i orden. Enhver fejl i æggeskallen kan medføre, at kyllingen får vanskeligheder med udklækningen, bliver deformeret eller slet ikke udvikler sig.

Når du har æggene, er det en god praksis at vaske dem med et æg desinfektionsmiddel. Æggene er porøse, og fostrene får ilt og vand gennem deres æggeskaller. Hvis der er toksiner eller bakterier på æggeskallen kan det udgøre en fare for fosteret.

3. Dagbog

Dagbog om at udklække kyllinger
Det er en rigtig god ide at holde en journal hvor du skriver om udrugningen. Dette omfatter nummerering af æggene og daglig registrering af hvert ægs vægt. Et æg under udvikling vil gradvist tabe sig i de 21 dages inkubation. Ægget vil miste omkring 10-15% af sin oprindelige vægt over tid. Når ægget ikke taber sig, betyder det normalt, at det ikke udvikler sig.

4. Rugemaskine

Vending

Vælg din rugemaskine med omhu. Nogle rugemaskiner, som f.eks. Brinsea Mini II rugemaskinen, har en automatisk ægvendingsmekanisme indbygget. Automatisk drejning sparer dig for meget tid og mange kræfter. Hvert æg skal vendes hver 90 minutter under udrugningsperioden for at forstret bliver placeret perfekt i ægget. En skrukhøne vender på naturligvis alle de æg, hun sidder på, når hun bevæger sig omkring reden, så drejningen simulerer hvad der sker naturligt, når en høne ruger æg ud. Hvis rugemaskinen ikke har en automatisk vende-indstillingen, skal du dreje æggene manuelt. Det er derfor god praksis at markere alle æg med en ikke-giftig markør bare for at være sikker på, at hvert æg bliver vendt hver gang du ser til dem.

Temperaturkontrol

En god rugemaskine vil kunne holde en stabil temperatur. Én, som vi anbefaler, er Brinsea Mini II rugemaskinen. Den optimale temperatur for udrugning af kyllinger er 37,5 grader Celsius. En god rugemaskine vil alarmere dig, hvis temperaturen indenfor falder under eller stiger over en bestemt værdi. Temperaturen i rummet hvor rugemaskinen er placeret er afgørende her, da den påvirker temperaturen inde i rugemaskinen. Du åbner rugemaskinen under kontrol af æggene, så det er virkelig vigtigt, at æggene ikke får et temperaturchok i processen – sådan et chok kan dræbe fostrene. Vi anbefaler at holde en stabil temperatur på ca. 25 grader i rummet med rugemaskinen. Rummet skal også være fri for træk.

Fugtighedskontrol

En god rugemaskine vil kunne sørge for god luftfugtighed. Optimal fugtighed for æggene under udrugning er omkring 40-50%, men skal øges på dag 19 for at blødgøre æggeskallerne og hjælpe kyllingerne til at klække ud. Nogle rugemaskiner, som f.eks. Brinsea II Mini, indeholder to vandbeholdere. Fyld én op hver dag, og fyld dem begge fra dag 19 og fremefter. Du kan fylde vandbeholderen i Brinsea uden at åbne den, hvilket er meget nyttigt, da du generelt helst ikke vil åbne rugemaskinen for ofte. Det er helt normalt, at der opbygger sig en vis kondensering i rugemaskinen efter et par dage på grund af den høje luftfugtighed.

Brinsea Mini ll Eco ægrugeudstyr startpakke5. Daglig rutine

Nedkølning

Dag 7 er et vigtigt vendepunkt. Først og fremmest skal du begynde at køle æggene i en halv time om dagen. Det er bedst at gøre dette på omkring samme tidspunkt hver dag. En god rugemaskine har en blæser og du kan indstille nedkølningsperioden automatisk. Hvis ikke, skal du afkøle æggene manuelt ved at tage dem ud af rugemaskinen. Køletemperaturen skal ikke være chokerende anderledes – en forskel på bare 2 til 5 grader er nok.

Æg under udvikling holder deres egen temperatur, når de udsættes for køligere temperaturer. På den måde kan en høne kende forskellen på æg der udvikler sig og et dødt æg. Når hønen forlader reden for at spise og drikke, bliver de døde æg kolde næsten øjeblikkeligt. Hønen vil så fjerne de døde æg fra reden.

Lysning

Du skal også begynde at lyse æggene senest på dag 7. Med lysning kan du se hvilke æg der udvikler sig. Hvis et æg ikke viser tegn på udvikling på dag 7, vil det ikke klække. Det er vigtigt at tage æg ud, der holder op med at udvikle sig, da de begynder at blive nedbrudt, hvis de efterlades i rugemaskinen. Fra dag 7 og fremefter skal du fortsætte med at lyse æggene med jævne mellemrum. Det er ikke nødvendigt at gøre det hver dag, da du ikke vil se nogen væsentlige fremskridt på en daglig basis, men det er god praksis at gøre det hver tredje eller fjerde dag. En kombination af vejning og lysning er normalt en god indikator for om ægget udvikler sig eller ej.

Fra dag 7 frem til dag 19 skal opgaverne fortsat gøres rutinemæssigt: daglig afkøling, vejning og lejlighedsvis lysning.

6. Udklækning

Dag 19 markerer det næste vigtige stadie. Nu skal du stoppe med at dreje æggene og afkøle dem og i stedet lægge en måtte ind i rugemaskine (så kyllingerne ikke glider på rugemaskinens overflade på deres fødselsdag). Du skal også øge luftfugtigheden inde i rugemaskinen op til mindst 65%. Når du bruger en Brinsea Mini II rugemaskine, kan du opnå dette ved at fylde den anden vandbeholder.

På et tidspunkt i løbet af den periode begynder æggene at vrikke: kyllingerne bevæger sig rundt i ægget for at placere sig perfekt til udklækning. Du kan måske blive fristet til at tjekke æggene ofte, men på dette tidspunkt er det bedst at lade dem være og kun inspicere æggene hver 6. time eller deromkring.

Udklæk kyllinger med Brinsea Mini ll Eco ægrugeudstyr startpakke

Omkring dag 20 skal kyllingerne hakke et lille hul i deres æggeskaller for at smage deres første mundfuld friske luft. Det er bedst at lade dem være. Hjælp dem ikke ved at gøre hullet større eller brække skallen. De gør det selv i deres eget tempo. På vej ud indtager de også alle næringsstofferne i deres æggeskaller, så det er vigtigt for dem at blive inde længe nok.

De fleste kyllinger klækker ud på dag 21, kun en håndfuld racer klækker ud på dag 20 eller 22. Hjælp ikke kyllingerne i udklækningen, de skal kunne gøre det selv – det er deres første styrketest. Giv kun en hjælpende hånd, hvis en kylling er meget sent på den (i forhold til dens søskende i rugemaskinen) og/eller hvis æggeskallen er rigtig tyk, og kyllingen tydeligvis kæmper for at komme ud i lang tid.

Når kyllingerne er kommet ud, skal de forblive i rugemaskinen i yderligere 24 timer. De bør være velfodrede fra at have spist alle næringsstofferne fra deres æggeskaller. Derudover giver rugemaskinen dem den optimale temperatur og fugtighed.

Se vores udrugningsvideo for at finde ud af hvor nemt det er at udruge kyllinger!

This entry was posted in Høns


One reply on “Trin-for-trin guide til udrugning af kyllinger”

Line Larsen says:

Det med vægt …
Et æg, som har været ubefrugtet, og der er lavet vandtest med det på 22. dagen, har det taget på i vægt eller tabt vægt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *