Omlet bloggen

Adoption af burhøns – En fotodagbog – Anden del

Nathalie har Instagram-kontoen My Backyard Paradise. Sammen med sin mand og deres tre døtre driver hun sin egen “mini baghave bondegård” i Belgien. De smukke billeder, hun deler med sine Instagram-følgere, viser at dette virkelig er et baghaveparadis. I juni 2018 besluttede Nathalie sig for at udvide sin mini gård med tre forhenværende burhøns. Følg deres rejse til bedring i den todelte fotodagbog, hun har holdt for os. Du kan finde første del her.

Uge 3

Hønsene spiser stadig en Alfamix-blanding, en meget rig kornblanding med piller og tanglopper, og æglægningspiller. Det er på tide at reducere æglægningspillerne yderligere (det var det eneste foder, de havde fået, før vi adopterede dem). I en måned vil vi kun give dem Alfamix, derefter vil de få den samme foder som vores andre høns. Vores høns har også altid adgang til en stor eng, hvor de kan finde masser af ekstra mad.

Det er også tid til at gøre noget ved deres kløer. Normalt er det bedre ikke at klippe hønsekløer, de skal bare slides ned. Men møget, der sidder fast under deres kløer, skal væk. Vi lægger deres fødder i blød i lunkent vand og vasker møget væk. Det tager mere end en halv time pr. høne. I mellemtiden beslutter vores ænder sig for at hjælpe og giver sig til at bade i vandet! Som belønning giver vi hønsene en godbid bagefter. Det er jordbærsæson, så jeg skar nogle jordbær i små stykker. Min mand siger, at hønsene stadig er uvidende, de er ikke vant til noget og ved ikke, hvordan man spiser et helt jordbær. Men de kan godt lide de små stykker, de forsvinder på ingen tid. Langsomt introducerer vi mere variation i deres kost. Vores høns får altid en anstændig mængde frugt og grønt, køkkenaffald, rester fra vores børns madpakker osv. Vi vil hellere give det til vores høns end at lægge det i kompostbunken.

Vi er nede på to æg om dagen. Én høne er helt holdt op med at lægge, men vi bebrejder hende ikke. Det er naturligt og vi skal respektere det.

Denne uge regnede det for første gang i lang tid. Heldigvis har jeg en meget omsorgsfuld datter, der vil sikre sig, at hønsene søger i ly. Da hun ser til dem, finder hun dem i deres gård, fuldstændig som fastfrosset og gennemblødte. Da hun kommer tilbage, er hun også selv gennemblødt. Hun fortæller mig, at hun har sat hønsene ind i deres Eglu og lukket døren “fordi ellers lærer de det aldrig, mor!”. Vores børn er virkelig interesserede i vores nye høns, og de synes det er forfærdeligt, hvordan æglæggende høner behandles af industrien. De siger til mig, at vi næste gang skal redde 50 høner! Men jeg tror ikke, at vores naboer vil være helt tilfredse med det. Det er vigtigt, at vores børn lærer at naturen har en rytme, og at høns lægger færre æg om vinteren. Men det betyder ikke, at de skal dø! Vi vil bare spise færre æg og huske at opbevare æg i fryseren, så vi kan bruge dem til kager senere. Vi vil bestemt ikke købe æg til vinter!

Uge 4

Vores nye høns begynder virkelig at lære os at kende, og de ved hvornår vi bringer dem godbidder. Nu er det tid til at introducere dem til resten af vores hønsefamilie. Vores høns har ikke fået lov til at være fri, siden de nye høner ankom. Risikoen for, at de ville overføre parasitter, var simpelthen for høj. Men nu har de lov til at løbe frit igen. Og de er meget nysgerrige på at møde disse tre brune nytilkomne! De nye damer er tværtimod ikke så sikre på situationen og holder sig tæt sammen i midten af deres gård. Vi vil tilbringe denne uge på at introducere dem til hinanden. Til sidst vil vi holde dem alle sammen i den store hønsegård. På ingen tid er de vant til de andre høns og virker ikke engang til at lægge mærke til, at ti andre høner går og skraber rundt om deres gård.

Da de nu er en del af vores udvidede hønsefamilie, er vi selvfølgelig nødt til at finde nogle navne til damerne. Det er noget, vi altid beslutter som en familie. Vi beslutter os for at gå med navne fra den belgiske kongefamilie. Samlet set vil de blive vores bedste æglæggende høner, så de fortjener en vis respekt. Vi navngiver dem Louise, Elisabeth og Mathilde. De er ikke længere bange, men spiser gerne fra vores hænder. Det hjælper, når man taler blidt til dem, da de begynder at genkende vores stemmer og forbinder dem med mad. Udover grøntsager fodrer vi dem nu også køkkenrester, såsom ris og pasta, som de virkelig synes at nyde. Og de giver os stadig to æg hver dag!

Anden måned

Det er endelig blevet tid. Vi flytter Eglu hønsehuset til frugthaven, vores høns’ legeplads. Vi åbner deres dør. Vores damer bliver indenfor, men vores grådige Faverolle høne kan ikke vente med at smage deres foder og går intetanende ind i gården. De tre høner angriber med det samme. Mine børn er chokerede, det havde de ikke lige set komme! Jeg bekymrer mig ikke for meget, jeg ved, at de nok snart skal finde deres plads og nu er stærke nok til at forsvare sig. Vi skal bare give dem et par dage til at vænne sig til hinanden.

Derefter tager de ud på opdagelse i frugtplantagen, men forbliver sammen hele tiden, og de andre høns kommer ikke i nærheden af dem. Men det er på tide, at de sover i det store hønsehus med de andre høner. Om natten, efter det allerede er mørkt, tager vi dem ud af deres Eglu og sætter dem på en pind i det store hønsehus. Den bedste tid til at gøre dette er om natten, når det er mørkt, så de ikke begynder at slås. På denne måde vil hønsene også alle have samme lugt om morgenen. Vi holder den automatiske dør til hønsegården lukket i 2 dage. Dette vil sætte dem i stand til at fastsætte hakkeordenen, og give dem tid til at vænne sig til deres nye hjem.

Overgangen går faktisk rigtig godt. Men de lader ikke hanen komme i nærheden af dem! De er klart højere i hakkeordenen end ham! Efter to dage åbner vi døren og lader alle komme udenfor i det fri. De tre damer er lidt tøvende, men i sidste ende beslutter de sig for at kigge udenfor for at se hvad de andre høns har gang i. Det eneste problem med de tre nye høns er, at de godt kan lide at blive ude sent, også efter at den automatiske dør allerede er lukket. Min mand tager en lommelygte med ud for at kigge efter hønsene og sætter dem i hønsehuset med de andre. Men vi kan ikke gøre det hver aften … Vi tager på ferie snart, og vi vil have, at kyllingerne skal gå ind i hønsehuset af sig selv. I stedet for at sætte dem i hønsehuset åbner vi bare døren igen manuelt, når de gerne vil ind. Efter et par dage begynder de at gå ind i hønsehuset inden døren lukker. Vi kan nu tage på ferie og behøver ikke bekymre os mere!

Jeg bemærker, at efter de har besluttet sig for at sove inde i hønsehuset, har de virkelig fundet deres plads i flokken. De sover endda på højeste siddepind. Vi bemærker også at mængden af æg virkelig er faldet. Vi finder bare ét æg om dagen nu, hvilket er mærkeligt, da vi hører to høns klukke. Vores yngste datter beslutter sig for at holde øje med hønsene. Efter at have tilbragt halvdelen af dagen i plantagen, fortæller vores datter os stolt, at hun fandt ud af, hvor én af hønsene lægger sine æg. Der er en skjult rede! En ægte skat med syv æg i den! Efter at have fjernet æggene og grenene beslutter denne høne sig for også at lægge sine æg i hønsehuset.

3 måneder senere

Vi deler vores ferie op i to, så vi kan tjekke op på vores høns og samle deres æg. Der er en ræv i nabolaget, så vi er nervøse hver gang vi kommer hjem. Men de er der stadig alle sammen! Vi har et automatisk vandtrug, de har masser af mad i deres foderspand, og med alle de blommer, ferskner og æbler, der falder fra træerne, er der også mere end rigelig variation! Der er ikke noget bedre end en flok lykkelige høns og en spand fyldt med farverige æg. Nu får alle vores høns fri adgang til hele haven, når vi er hjemme. De tre nyeste damer er nu de mest eventyrlystne. Vores andre høns bemærkede aldrig kompostbunken, men de tre damer har allerede fundet den (og de hjælper med at blande det lidt). De eneste høns, der indimellem kommer ind i køkkenet, er disse tre. Og når vi spiser udenfor, vil én af dem til tider bare hoppe op på bordet. De giver os da i hvert fald noget underholdning!

Vi er virkelig lettede og stolte over at de tre høner har tilpasset sig så godt. Det var en vanskelig sommer for dyrene. Det var virkelig varmt og der var ingen regn til at køle dem ned. Men med den rigtige pleje og lidt ekstra opmærksomhed gik det rigtig godt.

De tre høner er nu stolte høns og er helt sikkert en del af vores hønsefamilie. De er meget tamme, og de er altid de første til at komme til os, så vi kan samle dem op og kæle dem. De er meget nysgerrige og elsker farverige snørebånd. Deres ægproduktion er stoppet, fordi de har brug for al deres energi til at forny deres fjer. Vi giver dem proteinmuffins til at hjælpe dem med dette.

Om blot et par uger vil de have smukke skinnende fjer, og det eneste, der minder os om deres fortid, vil være deres afklippede næb!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *