Omlet bloggen

Sådan hønsesikrer du din have

Høne i haven med Omlet hønseindhegningDet er en dejlig sommerdag, solen skinner, de farverige blomster i din have er i fuldt flor, bierne summer, grøntsagerne trives, hindbær venter bare på at du plukker og spiser dem direkte fra busken og en dejlig forfriskende brise blæser let gennem bladene – og bærer noget ret specielt med sig.

Kluk, kluk.

For år tilbage kendte næsten alle til denne lyd i deres baghave.

Kluk.

Nu til dags har mange kun hørt lyden i historier eller måske i en dyrehave.

Kluk, kluk.

Denne klukken er en af de mest afslappende lyde, du kan forestille dig, og gør denne smukke sommerdag helt perfekt. Din lykkelige lille flok baggårdshøns klukker glædeligt i din smukke have og forsyner dig med friske, velsmagende æg hver dag.

Lyder det for godt til at være sandt? En smuk have med blomster, grøntsager og endda bær, som ikke er helt hakket op og ødelagt af hønsene der bor i den? Er det overhovedet muligt?

Ja det er! Og vi fortæller dig, hvordan du kan gøre din drøm om at holde høns og samtidig have en smuk have til en realitet.

Det kræver en smule planlægning, men med disse tips kan du og dine høns nyde en dejlig, velholdt have sammen.

Frilandshøns eller en sikker hønsegård

Den nemmeste måde at holde haven i uberørt stand på er at holde dine høns på et lukket område. Med en rummelig hønsegård kan du holde hønsene på deres eget område, hvor de ikke er i stand til at grave dine dyrebare grøntsager op.

Dette er dog ikke en mulighed for alle på grund af havens form, størrelse eller skrånende områder. I det tilfælde kan det være bedre at tilbyde hønsene en lille sikker gård i dagtimerne og så lukke dem ud på et åbent område, når du er hjemme fra arbejde.

Havens størrelse

Den vigtigste ting at overveje er, hvor meget plads du har i din have, som du gerne vil tilbyde hønsene. Det styrer nemlig, hvor mange høns du kan holde, uden at damerne overtager din have helt.

Jo mere plads du kan tilbyde dem, desto mindre skade vil de gøre – deres hakken vil ikke kun påvirke et lille område, i stedet kan de lede efter foder og hakke mos op af din græsplæne såvel som at udrydde skadedyr som snegle, skovsnegle og larver på et større område og derfor ikke ødelægge plænen, men faktisk holde den sund.

Hvis du regner omkring 20 km2 pr. høne i haven, vil de normalt ikke forårsage megen skade på plænen.

Hønserace

En anden vigtig faktor at overveje er hvilken hønserace du vælger.

Hybrider forårsager normalt størst skade, da de konstant leder efter mad og har brug for konstant energiforsyning på grund af kravet om at producere et æg næsten hver dag. Hybrider er generelt hårdføre fugle, der er lette for førstegangs hønseholdere. Men et bedre valg for en smuk have er rolige racehøns.

Afhængigt af hvad du leder efter i en høne, og hvis æggene ikke er den vigtigste del af dit hønsehold, er dværghøneracer generelt rigtig søde og rolige fugle at holde i haven. Deres lille størrelse alene forhindrer ofte, at de gør for meget skade. Serama og kochin dværghøns samt silkehøns er dejlige og venlige kæledyr og er kendt for at være temmelig venlige ved din have. Deres æg er generelt meget små. 2-3 æg ville normalt udgøre det samme som et mellemstort æg.

Hvis du hellere vil have et stort æg til morgenmad, vil Dværg Orpingtons være et fantastisk valg. De er meget rolige fugle, flyver ikke og er bare runde og dunede, perfekte, venlige høns. På grund af den store størrelse almindelige Orpingtons har, virker Dværgene mere som mellemstore høns og lægger også mellemstore æg. De findes i en række forskellige farver og er en favorit blandt mange.

Sikring af blomsterbed og køkkenhave

En nem måde at holde planter sikre på er med en hjemmelavet polytunnel overdækket af plast eller net, der holder hønsene ude uden problemer.

Hvis det ikke er en mulighed, kan du prøve at installere højbede i din have. De fleste høns virker ikke til at være interesserede i at lede efter mad over hovedniveau, så de har tendens til at planter i højbede være, og planterne kan trives i deres smukke trærammer. Hævede haver er samtidig en let måde at holde have på, som samtidig er skånsom for ryggen.

Hvis du ikke har højbede og ikke ønsker at have polytunneler omkring dine planter, vil vi anbefale en mobil indhegningsmulighed til at give dine høns frit løb, men uden at kunne gå på havearbejde i din køkkenhave. Det mobile hønsehegn fra Omlet er ideelt til at holde høns ude af bestemte områder. Det nye og forbedrede hegn falder i med din have og fås i 12-, 21-, 32- og 42-meter ruller. Denne flytbare hønsegrænse er meget nemmere at sætte op end hønsenet og har mange fordele som f.eks. filterfrit net, justerbare stænger og reflekterende mærker, der hjælper dig med at finde lågen om natten.

Omlets fleksible hønsehegn leveres med en indbygget låge og en helt ny slå, der er stærkere og mere behagelig at bruge. Du kan også indstille lågens åbning til din foretrukne størrelse, hvilket gør det nemt at komme ind og ud for at fodre dine høns. En anden fremragende funktion ved lågen er, at du kan placere den, lige hvor du vil inden for det layout, du har valgt. Du kan sætte den i en hvilken som helst ende, i midten eller et andet sted.

Med en højde på 1,25 m (hvilket er højere end de fleste hønsehegn), kan du være sikker på, at selv de mest målrettede af dine befjedrede venner ikke vil kunne tage den store flugt! Hegnets pæle er også justerbare for at sikre, at nettet forbliver stramt og sikkert.

Giv dine høns et “hønse-spa” område

Høns elsker at grave i tør jord under buske og derefter nyde et dejligt støvbad i det beskyttede, skyggefulde område. Lad dem finde deres eget yndlingssted eller plant nogle hønsevenlige buske i et område, du med glæde kan dedikere til dine høns, på den måde vil de sandsynligvis ikke tænke på andre planter. En hønse-spa som dette vil ikke alene holde dine damers fjerdragter i smuk stand, men også holde dem i godt humør.

Hold øje med dine høns

Den bedste og sikreste tid for dine høns at gå frit i haven er normalt, når du er med dem i haven og kan holde øje med dem. Dette giver dig mulighed for at holde dem fra at forårsage for meget skade ved at smide en håndfuld velsmagende majs i et område så langt væk som muligt fra blomster og grøntsager. Din livlige flok damer vil så højlydt tilkendegive deres spænding og løbe af sted for at samle alle de lækre godbidder op. Dette vil normalt holde dem optaget i mindst 30 minutter.

Læs vores indlæg om at At holde høns som en gartner, for mere information om at holde høns og vedligeholde din have og for flere tips og tricks!

Høns går frit rundt i haven med Eglu Go hønsehus i baggrunden

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *