Omlet bloggen

At købe et hønsehus eller bygge det selv?

“Jeg kan bygge noget bedre billigere.”

Som ambassadør for Omlet har jeg hørt den kommentar hundredvis af gange på messer og udstillinger overalt i USA. Men som tidligere gør-det-selv luksushønsehus-bygger og nu langtidsejer af Omlet hønsehus vil jeg gerne for god ordens skyld forklare, hvorfor et Omlet hønsehus er det bedste køb man kan gøre som hønseholder.

Jeg var så stolt af mit hjemmebyggede hønsehus:

En luksus hønsehus, som er Pinterest-værdigt og bygget af de bedste materialer, jeg kunne få fingrene i. Det har et termisk reflekterende tag, som jeg selv lagde! Det har et ovenlysvindue i midten, som er UV-blokeret og tonet for at beskytte mod den barske og varme Texas-sol. Vi brugte metalbeslag på alle hjørner for at sikre, at alt var lige og sikkert. Der er hundredvis af skruer, som holder det dobbelte lag fiberdug på plads. Bogstaveligt talt hundredvis af skruer. Jeg brugte trykbehandlet træ, der beregnet til jordkontakt og yderligere forseglet med afdækningsmiddel. Jeg brugte fibercement sidespor, beregnet til at modstå hagl og objekter kastet rundt af vindstød. Der blev ikke sparet nogen udgifter i byggeriet af Fort Knox af hønsehuse, som jeg troede ville holde hele livet. Jeg bestilte endda særlige hønseformede håndtag til dørene:

Hvorfor er det bedre at købe et Omlet hønsehus end at bygge sit eget?


 • Omlet blev grundlagt i 2003 og har været nyskabende lige siden. Det er over 16 års erfaring med at bygge hønsehuse. Det er 16 år at skulle forudsige og forhindre rovdyr i at få høns til middag. Den gennemsnitlige gør-det-selv person, som jeg møder på messer eller taler med på formummer som BackYardChickens.com, er førstegangs hønseholder, der endnu ikke har oplevet hvor kreative og beslutsomme rovdyr såsom vaskebjørne, ræve og endda hunde i nabolaget kan være.
 • Inkluderet i prisen på hvert Omlet hønsehus er 16 års forskning og udvikling for at give os hønseholdere det bedst mulige hjem for vores flokke. Det er 16 år til at perfektionere Omlet hønsehusene, der bliver leveret lige til hoveddøren over hele verden. Jeg kan ikke understrege dette nok, fordi det er den vigtigste faktor i, hvorfor jeg valgte Omlet over selv at bygge et andet hønsehus. Det er ikke 16 år, som er brugt på at lave det samme gamle hønsehus igen og igen som du finder i de forskellige byggemarkeder eller dyrehandler. Det er 16 år med konstant innovation og dedikation til at lave det sikreste hønsehus på markedet. Mens du læser resten af dette, så spørg dig selv, om du tror at et par søgninger på google, en Facebook-gruppe eller, i mit tilfælde, et Pinterest-opslag kan konkurrere med 16 års virkelig erfaring med tusindvis af modeller, der sælges og testes over hele verden. Tænk på de høns, du snart kommer får hjem at bo i hønsehuset. Tør du lægge deres liv i hænderne på en weekends gør-det-selv projekt? Og hvis du har børn, og de er involveret med hønsepasningen, så overvej hvilken trauma det vil være for dem at vågne op en dag for at finde ud af, at en ræv har forvandlet deres yndlingshøne til en version af et CSI-afsnit med en hovedløs høne som offer. Prisen kan være stejl til at starte med, men jeg kan personligt forsikre dig om, at det vil være det hele værd i sidste ende, på grunde af ro i sindet, flytbarhed, renlighed og meget mere.
 • Det kan virke som det billigere valg at bygge selv, men jeg kan forsikre dig om, at første gang du vågner op til at finde dine yndlingshøne parteret og halvt spist af en ræv, vil det sidste, du tænker på, være hvordan du sparede et par kroner hist og her. Hvorfor gå igennem det hjerteskærende tab af dine høns og derefter tilbringe de næste par dage på at skulle tømme tegnebogen for at renovere og reparere hønsehuset? Når et rovdyr først er kommet ind i dit hønsehus, vil det desuden komme tilbage efter mere. De vil skubbe, trække og forsøge at få adgang på enhver mulig måde, da de nu ved, at der findes en tag-selv buffet af høns lige indenfor. Hvorfor ikke stoppe dem første gang, så de slet ikke overvejer at komme igen?

Materialer

 • De mest almindeligt forekommende hønsehuse på internettet er lavet af træ. Træ kan enten være imprægneret eller ubehandlet. Imprægneret træ er træ behandlet med træbeskyttelsesmidler under ekstremt tryk for at give det et par ekstra års beskyttelse mod naturen.
 • Imprægneret træ beskytter imidlertid ikke mod de ammoniakrige klatter hønsene efterlader. Hønsene urinerer og skider ikke særskilt som os mennesker gør. I stedet kombinerer de de to handlinger, og deres klatter er stærkt koncentrerede og yderst ætsende for mange materialer. Dette resulterer i hurtigere forfald og nedbrydning af alle trækomponenter i et hjemmelavet hønsehus. Dette er et meget vigtigt punkt at overveje, fordi træ i forfald ligesom råddent træ er utroligt skrøbeligt, og skrøbelighed er ikke noget man ønsker sig som en hønseholder, når det kommer til ens hønsehus. Den eneste måde at omgå dette på er at være omhyggelig med at erstatte forfaldne brædder, så snart du mærker de første tegn på forfald. Dette kræver, at du køber flere materialer, og bruger mere tid på at udføre arbejdet med at fjerne de forfaldne dele og geninstallere de nye dele og tilføjer derved ubehagelig stress for din flok, når du lapper på deres hjem.
 • Bemærk, at der findes forskellige fugemasser og maling, der kan anvendes på både behandlet og ubehandlet træ, men min egen erfaring viste, at disse kun kunne udskyde det uundgåelige, da de også i sidste ende gik i forfald. Desuden vil jeg advare mod brug af disse, da de kan blive sundhedsskadelige for din flok. Høns spiser næsten alt, hvad de kan få til at passe ind i deres næb, så når maling og fugemasse begynder at krakelere og brække af kan hønsene let finde på at spise hvad de nu end kan få fat i på jorden. Jeg er ikke dyrlæge, men det er bestemt ikke nødvendigt for at advare mod de velkendte farer ved indtagelse af maling.
 • Omlet hønsehuse er lavet af plastikpolymerer med høj densitet, materialet er massivt og designet til at være yderst holdbart. De ætsende klatter fra dine høns påvirker ikke Omlet hønsehusets holdbarhed og det bliver hverken nedbrudt eller forringet ligesom træ. Det vil forblive stærkt i årtier eller længere uden at skulle repareres, erstattes eller renoveres.
 • Hønsenet, jeg ville bare holde mig så langt væk fra det som muligt, for hver uge hører jeg fra folk, der kun har brugt hønsenet og derefter oplevet, at der har været brudt ind i hønsehuset og flokken udryddet. Hønsenet er fint til at holde høns indenfor et bestemt område, men det er absolut udueligt at at holde rovdyr ude. Vaskebjørne kan nå deres hænder igennem det og kan trække det fra hinanden i løbet af en time. Ræve og hunde kan let bide og trække det fra hinanden.
 • En anden ting, folk nogle gange bruger, er fiberdug. Det er hvad jeg brugte, da jeg først byggede mit eget hønsehus og det virker i et stykke tid. Men over tid vil det begynde at hænge, og det er ikke lavet til at bære vægt. Det kan holde de fleste rovdyr ude i et stykke tid, men det er langt fra uigennemtrængeligt og uden korrekt montering og konstant kontrol kan det let gå i stykker og trænge til udskiftning.
 • Hønsegården er lavet af svejst stålpaneler. Jeg kunne sagtens fortælle mere om disse, men jeg tror at billedet nedenfor siger det hele:

Flytbarhed

 • Det var en trist dag, da jeg var nødt til at forlade mit Pinterest-inspirerede hønsehus fordi vi solgte vores hus og ikke kunne trække af sted med hønsehuset uden at leje en gaffeltruck og besætning til at flytte det op på et lad.
 • Heldigvis kommer det aldrig til at ske med Omlet hønsehuset. De er flytbare, når de er samlet, og de er samtidig også så nemme at skille ad og pakke sammen, at jeg nu kan med lethed kan få plads til alle vores hønsehuse og hønsegårde på mit lad. Faktisk var jeg nødt til at gøre netop det, da vi flyttede fra Oklahoma til Texas.

Moduler og nemme udvidelser

 • En af de sværeste ting ved at designe og bygge et hønsehus selv er, at du fra starten skal vide, hvor mange høns du vil have. Det kan måske lyde som en harmløs opgave, men der er et fænomen som hønseholdere kalder “hønse matematik.” Det er noget, jeg har oplevet på første hånd og selv været offer for. Hvad der startede med 3 høns er sidenhen blevet udvidet til 31 høns og det stopper ikke der. Vores oprindelige hønsehus var beregnet til at huse 5-6 høns ad gangen, og enhver form for udvidelse ville være ekstremt dyrt og indebære at skære ind i og kompromittere det oprindelige hus’ strukturelle integritet for at montere eventuelle udvidelser på det.
 • Vores Omlet hønsehus voksede med os, og vi er allerede i gang med at spare op til vores anden fuld størrelse Walk-In hønsegård. Det tager bogstavelig talt 10 minutter at montere enhver form for udvidelse eller tilføjelse. Takket være hønsehusene og hønsegårdens modulære struktur skal vi blot fastgøre de nye udvidelser med et par klemmer til de eksisterende dele.

Udgifter

 • De samlede omkostninger ved Pinterest hønsehuset, som jeg selv byggede, var omkring $1600 (ca. 10.600 kr.). Det havde god plads til 5 høns og holdt i næsten 2 år, før vi begyndte at udskifte dele og håndtere forfald.
 • Hønsehuse fra dyrhandler fås fra 500 kr. til over 9.000 kr. Men de fleste af disse har trækomponenter, der vil bryde ned og skal udskiftes, så du bliver nødt til at kaste penge efter det regelmæssigt for at holde det funktionelt.
 • Der findes en håndfuld plastpolymer muligheder på internettet, men ingen af dem tillader udvidelse af gården eller nogen form for modulær opgraderinger, der giver dig mulighed for at udvide din flok eller skræddersy din opsætning. Derfor vil du ende med at bruge godt over prisen for et Omlet hønsehus på noget, der ikke er designet til at passe sammen og ikke er så fleksibelt som et produkt fra Omlets økosystem.

Ro i sindet ved at vide, at alle “hvis nu” scenarier er taget i betragtning.

 • Som allerede nævnt ovenfor har Omlet mere erfaring på dette område end nogen hjemmebygger. De har besvaret alle spørgsmål og reservationer med førstehånds-erfaring. Den ro i sindet, der følger med ved at købe et komplet hønsehus, som vil holde i årtier, holde flokken sikker, er fleksibelt og kan tilpasses dine fremtidige behov, er mere værd end at spare et par kroner og risikere det hele.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *