Omlet bloggen

Hvor gammel er din hund rent faktisk i menneskeår?

Senior Labrador Retriever slapper af på Omlet hundeseng med støttekant

Har du nogensinde spekuleret på, om din hund er ældre end dig i menneskeår? Hvis du er som de fleste hundeejere, er du sikkert stødt på reglen om, at et år for din hund er lig med syv menneskeår. Men denne regel er faktisk langt fra nøjagtig, og matematikken er ikke så enkel.

Forestillingen om, at et hundeår svarer til syv menneskeår, er blevet spyttet ud mere end et tyggelegetøj. Men at beregne en hunds alder i menneskeår afhænger af så mange andre faktorer. Hvilken race er din hund? Er din hund stor eller lille? Alle disse detaljer betyder noget, når man konverterer hundeår til menneskeår.

Så hvis du virkelig vil finde ud af, hvor gammel din 4-årige Shar Pei er i menneskeår, så følg med, mens vi afslører myterne og fremlægger fakta.

Hvor kom “syvårsreglen” fra?

Mens den nøjagtige oprindelse af 1 til 7-års reglen for hunde til mennesker ikke er fuldstændig kendt, har vi et par eksempler, der går tilbage til 1200-tallet, om hvordan det blev til. I 1268 blev der indskrevet en “Judgement Day”-beregning på gulvet i Westminster Abbey, der sagde, at mennesker lever til en alder af 81 og hunde lever til en alder af 9. Men er det ikke et forhold på 9:1? Korrekt. Fortsæt med at læse.

Så i 1700-tallet skabte Georges Buffon, en fransk naturforsker, teorien om, at mennesker lever til 100 og hunde lever til 10. I sidste ende hævdede han, at forholdet hund-til-menneske år var 10:1. Ok, men det er stadig ikke 7:1 – hvordan kom vi til den konklusion? Bliv hængende.

Det var først næsten et kvart århundrede senere i 1950’erne, at retorikken om menneskers gennemsnitsalder ændrede sig. Den nye menneskelige levetid blev estimeret til at være 70 år. Ironisk nok blev den gennemsnitlige levetid for hunde stadig opretholdt til at være et gennemsnit på 10 år. Så det var omkring dette tidspunkt i historien, at forholdet 7:1 mellem hundeliv og menneskeår blev skabt. Dyrlæger og kæledyrsejere overtog hurtigt denne tommelfingerregel og blev således “syvårsreglen” om beregning af hundes alder i menneskeår.

Hvordan regner man egentlig hundeår ud til menneskeår?

En kendsgerning, som forskere, videnskabsmænd og dyrlæger alle kan blive enige om, er, at hunde ældes betydeligt hurtigere i deres første leveår end på noget andet tidspunkt. Især sammenlignet med mennesker.

Den amerikanske veterinærmedicinske forening (AVMA), som repræsenterer mere end 100.000 dyrlæger, har grundigt forsket i emnet hundes aldring og indgået en ny standard. De vurderede specifikt hunderacer og størrelser for at komme på en glidende skala for den gennemsnitlige ældningsproces for hunde til menneskeår. Her er, hvad de konkluderede:

  • For alle hunderacer og størrelser svarer det første år af deres liv til 15 menneskeår. Dette forklarer, hvorfor et-årige hvalpe opfører sig meget som menneskelige teenagere!
  • Baseret på størrelse alene (stor hund vs lille hund), svarer det andet år af hver hunds liv til cirka 9 år. Så når din gravhund er 2 år gammel, er den lovligt (i menneskeår) i stand til at køre dig på arbejde – selvom vi ikke anbefaler det!
  • Hvert år derefter kan hunde ældes alt fra 4-7 menneskeår for hvert hundeår afhængig af race og størrelse. Det betyder at kæmpe racer som newfoundlandere kunne være helt op til 40 i menneskeår, når de fylder 4 i hundeår.

Lever mindre hunde længere end større hunde?

I naturen har større dyr som elefanter og hvaler en tendens til at leve længere end deres mindre modstykker, som mus. Men i hundeverdenen er dette fænomen det modsatte. Selvom der er undtagelser for hver regel, er det almindeligt kendt, at mindre hunde har en tendens til at leve længere end større hunde.

Men hvorfor? Forskere har ikke nogen endelige svar, der forklarer det, men der er nogle antagelser, der forsøger at besvare spørgsmålet. Helt simpelt, vil større hunde ældes og vokse hurtigere. Og efterhånden som deres kroppe vokser, vokser de proteiner, der udgør den molekylære struktur i deres knogler og organer, også. Selvom der ikke er noget konkret bevis, mener mange forskere, at denne hurtigere proteinproduktion kan være årsag til en kortere levetid hos større hunde.

Hurtigere aldring hos større hunde er ikke den eneste forklaring, men der er en tendens til, at større hunde har flere sundhedsproblemer sammenlignet med mindre hunde. Udviklingsforstyrrelser i muskuloskeletale og gastrointestinale områder er mere tilbøjelige til at være udbredt hos større hunde, og dette er forbundet med deres accelererede aldring og vækst. Tænk på en Grand Danois som et eksempel. Ved fødslen er disse kæmper allerede 10 gange så store som deres modstykker på størrelse med deres unger.

Hvordan Omlet kan støtte din hunds sunde livsstil

Ligesom mennesker er hundes makeup og genetik en stor faktor i den levetid, de lever. Og selvom der ikke er noget, vi kan gøre for at rette ændre på DNA, er der et par ting og mange produkter, der kan bruges til at sikre, at det liv, din hund lever, er sundt og lykkeligt.

  • Balanceret diæt: Du kan aldrig gå galt med at fodre din hund med en sund og næringsrig kost. Som mennesker lever vi ofte efter sætningen, “du er, hvad du spiser”, og det samme gælder for hunde. Så sørg for at give din hund et sundt måltid hver dag. Ved hjælp af en miljøvenlig sikker hundeskål vil støtte din hunds sundhed uanset dens alder.
  • Move those muscles: Aktive hunde er sunde hunde, og jo mere de træner, jo sundere bliver de. Bare vær forsigtig og overdriv det ikke, da nogle racer er mere tilbøjelige til at komme til skade. Nogle hunderacer er mere tilbøjelige til ledskader end andre. Moderate gåture og apport er altid gode måder at få din hund i gang fysisk. Men sørg for at indarbejde leg med stimulerende hundelegetøj for også at gøre din hunds sind sundt.
  • Komfort er nøgleordet: Hvad er den vigtigste ting, der hjælper mennesker med at leve længere? Søvn. Og selvom der ikke er nogen forbindelse mellem søvn og en hunds ældningsproces, er der ingen tvivl om, at de har deres poter på søvnpulsen. Så hvorfor ikke sørge for, at de har den ultimative komfort, når de tager en lur. En støttende memoryskum madras som Topology, designet af Omlet, er den perfekte hundeseng til enhver størrelse hund eller race. Tilføj et superblødt hundetæppe og din hund vil leve sit bedste liv.

Alle hundeejere kan blive enige om, at vores hunde måske ikke være med hele vores liv, men de gør bestemt vores liv fyldestgørende. At forstå, hvordan og hvorfor de ældes så hurtigt, er det første skridt i at sikre, at den tid, vi har med dem, er den bedste for begge parter. Uanset din hunds alder, er én ting sikkert – Omlet er her for at give dig alle de produkter, du har brug for for at give din hund det bedst mulige liv.

Kvinde klapper hund, der sidder i Omlet Fido Studio hundebur

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *