Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvor gammel er din hund rent faktisk i menneskeår?

Curly Coated Retriever

Som hundeejer har du sandsynligvis spekuleret over, hvor gammel din hund ville være i menneskeår. Og du har sandsynligvis stødt på reglen om, at et år for din hund svarer til syv år for et menneske. Men denne regel er faktisk langt fra nøjagtig, og udregningen er ikke helt så enkel. Hunde udvikler sig i en anden hastighed end mennesker, og størrelse og race skal også tages i betragtning. Mindre hunde udvikler sig normalt hurtigere og lever længere end større racer, og gadekryds og blandede racer har en tendens til at leve længere end rene racer. Den nøjagtige årsag til, at små hunde lever længere end store hunde, er stadig ukendt (generelt set har store pattedyr en tendens til at leve længere end små). Forskere har dog konkluderet, at for hver 2kg kropsmasse reduceres en hunds forventede levetid med cirka en måned.

Sammenlignet med mennesker ældes hunde hurtigere i de første år af deres liv, hvorefter det går langsommere mod slutningen. Det er altså vanskeligt at beregne din hunds nøjagtige alder i forhold til mennesker, men det kan mere eller mindre lade sig gøre ved hjælp af denne graf:

De fire stadier i en hunds liv

Følelsesmæssig og fysisk udvikling forekommer over en længere periode og i stadier, selvom hver hund udvikler sig i sin egen hastighed afhængigt af deres størrelse, race og personlighed. Her er en oversigt over, hvad du kan forvente i de forskellige stadier.

HVALPEALDEREnder normalt imellem 6 og 18 måneders alderen

Hvalpe af mindre racer udvikler sig hurtigere til voksne end hvalpe af større race. Små hunde er fuldvoksne i alderen 10 – 12 måneder, mens større hunde stadig kan betragtes som hvalpe i 18 måneders alderen eller helt op til to år. Alle hvalpe er født døve, blinde og er ikke i stand til at regulere deres egen kropstemperatur. Efter fire uger fravendes hvalpe gradvist fra deres modermælk over en periode på 2 – 3 uger og begynder at spise hvalpefoder. Efterhånden som deres sanser udvikler sig, opnår hvalpe den rigtige måde at kommunikere med mennesker, andre hunde og andre kæledyr på. Socialisering og socialiseringsprocessen er ekstremt vigtig i denne periode. En hvalp skal tilbringe de første otte til ti uger af sit liv med sin mor og søskende.

UNGDOMBegynder imellem 6 og 18 måneders alderen

Ungdom er sandsynligvis den mest udfordrende periode i en hunds liv. I dette stadie af livet begynder hormonerne at komme i spil. Hvis din hund ikke er kastreret, kan den godt begynde at opføre sig som en teenager, hører ikke efter hvad du siger og opfører sig måske ikke altid som du kunne ønske. Din hund vil begynde at gro sit andet sæt tænder i alderen 6 til 8 måneder. Dens tænder vil være ømme, og den vil gøre alt for at lindre sit ubehag. Dette betyder at den gerne tygger på… alt! Sørg for at give din hund passende tyggelegetøj på dette tidspunkt. Din hund mister også sit hvalpeskind og oplever betydelig vækst. Ungdom er det perfekte tidspunkt at starte med lydighedstræning.

VOKSENALDERBegynder imellem 12 og 36 måneders alderen 

Generelt rammer små hunde voksenalderen når den er cirka 1 år, store racer 2 år og kæmpe hunde 3 år. Voksenalder markerer normalt afslutningen på en hundens vækst, og din hunds højde og størrelse har nået et punkt, der er typisk for en voksen hund af dens race og køn. Synlige tegn på voksenalder hos hanhunde er, når de begynder at løfte benet mens de tisser, og hos hunner når de kommer i løbetid for første gang. I voksenalderen er hunde normalt i deres livs bedste form, og de har brug for masser af træning og stimulerende aktiviteter til at holde dem engagerede. En voksen hund er følelsesmæssigt og fysisk moden, og adfærden vil være vanskeligere at ændre.

SENIORALDERImellem 6 og 10 års alderen

På dette tidspunkt i din hunds liv har du sandsynligvis bemærket tegn på, at den bliver ældre. Din hund kan stadig nyde en lang gåtur, men den er ikke så aktiv som den plejede at være, og det kan tage den lidt længere tid at reagere på dine kommandoer. Ligesom os bliver hunde gradvist ældre, og aldringsprocessen påvirker hunde på samme måde som det påvirker mennesker. Ældre hunde har muligvis brug for mere hvile, og det er vigtigt, at de har deres eget rolige sted med en blød og behagelig seng et sted hvor det ikke trækker og hvor den ikke forstyrres. Det er vigtigt at vide, hvornår din hund når denne livsfase på grund af de ændringer, der er nødvendige med hensyn til blandt andet dens kost og motion. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at identificere, hvornår det er tid til at foretage disse justeringer.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *