Ventetid grundet stor efterspørgsel. Se venligst vores leveringsside for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvorfor høns skjuler deres æg, og hvordan man stopper dem i at gøre det

Hvis du holder høns i din have, er du sandsynligvis blevet vant til din morgenrutine: vågn op, drik en kop te eller kaffe og hent friske æg fra din flok. Det er selvfølgelig en ubehagelig overraskelse, når du en dag går ud for at hente de friske æg, som du allerede ser frem til at spise til morgenmad, men vender tilbage til køkkenet tomhændet. Der er en række mulige årsager til, at du ikke længere finder æg i redekassen. Måske er dine høner for gamle, det er vintertid, eller hønsene er skruk eller ved at skifte fjerdragt. Men der er også muligheden for, at dine høner faktisk stadig lægger æg, men skjuler dem i en rede, de har lavet uden for hønsehuset.

Hvorfor skjuler høns deres æg?

Kort fortalt kan årsagen enten være en mangel på redekasser, eller at dine høner af en eller anden grund ikke føler sig behageligt tilpas i dem, de har til rådighed. Det generelle forhold mellem redekasser og høns er 1:4, skønt 1:6 eller 1:8 muligvis er tilstrækkeligt. Det er vigtigt, at du giver dine høns et sikkert, roligt og skyggefuldt sted at lægge æg, der får dem til at føle sig beskyttet. Redekasser kan stå på jorden eller være hævet. Høns er ikke så kræsne med hensyn til det materiale, som redekassen er lavet af, men til gengæld er det vigtigt for dem, hvor de lægger deres æg. Selvom trækasser er almindelige, er plast- og metalkasser mindre modtagelige overfor bakterier og lettere at rengøre. Hvis dine høner med glæde brugte kasserne og pludselig stoppede, kan der være kommet mider i bundmaterialet.

Måder at få dine høns til at lægge æg i deres redekasse

Selvfølgelig gider du ikke gå på jagt hver dag for at finde dine æg, det er sjovere at kunne hente dem frisk direkte fra den redekasse, du har stillet frem til formålet. Du kan gøre visse ting for at opmuntre dine høns til at lægge æg i rederne og ikke udenfor skjult i græs, høballer, under hønsehuset eller et andet sted, der af en eller anden grund ser ud til at appellere til dem.

Rengør redekassen mindst en gang om ugen
Hvorvidt et æg skal udruges eller spises, er renligheden af redekassen meget vigtig. Reden skal rengøres, desinficeres og behandles for mider regelmæssigt. Det er klart, at en ren rede, fri for møg og mider, vil tilskynde dine høns til at bruge den. Det anbefales at man rengør redekassen mindst en gang om ugen. Læg noget frisk halm, træspåner eller hø i bunden af kassen for at give dine høns et behageligt område.

Find den hemmelige rede
Hvis du lader dine høns strejfe frit omkring i haven, kan de have lavet et rede under en busk eller i et hjørne et eller andet sted. Følg diskret din høne for at finde reden. Hønsene fejrer det ofte højlydt, når de har lagt et æg, hvilket kan hjælpe dig med at finde reden. Når du har opdaget reden, skal du fjerne æggene fra den og prøve at blokere adgang til den eller gøre den uattraktiv på en anden måde. Du kan blot dække den til med et stykke træ, sten eller plastflasker fyldt med vand. Dette vil forhåbentlig overbevise dine høns om at vende tilbage til den behagelige redekasse, du har leveret.

‘Lokkeæg’
Høns lægger ofte æg på steder, hvor der allerede er æg. Falske æg er nyttige til at opmuntre dine høns til at lægge deres æg på et bestemt sted. Når unge høner gør sig klar til at begynde at lægge, vil de falske æg i en reddekasse give dem antydningen om, at dette er stedet at lægge deres æg.

Hent æg regelmæssigt
At hente æg regelmæssigt er ikke bare en af de største glæder ved at holde høns, det er også en vigtig ting at gøre. Et par æg forhindrer ikke en høne i at tilføje et mere, men en kasse, der allerede er fuld af æg, er ikke meget tiltalende for en høne. Hent æggene mindst en gang om dagen, hver dag. Dette vil også afskrække hønsene fra at spise æggene eller blive skruk, og det vil hjælpe dig til at holde øje med hvilke æg, der er friske.

Bryd den dårlige vane
Høns er vanedyr, og de kan være meget stædige med hensyn til deres æg-skjulende opførsel. De fleste høns lægger deres æg om morgenen. For at hjælpe dine høner til at holde op med at lægge andre steder end redekassen, kan du holde dem inde i deres hønsegård indtil omkring middagstid. Hvis dine høns er meget stædige, kan du prøve at lukke dine høner inde et par dage. Så bliver de nødt til at lægge æg indenfor og dermed forhåbentlig komme ind i denne foretrukne rutine.

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *