Omlet bloggen

Hvorfor høns skjuler deres æg, og hvordan man stopper dem i at gøre det

En hvid høne med et æg i Eglu Cube redekassenHvis du holder høns i din have, er du sandsynligvis blevet vant til din morgenrutine: vågn op, drik en kop te eller kaffe og hent friske æg fra din flok. Det er selvfølgelig en ubehagelig overraskelse, når du en dag går ud for at hente de friske æg, som du allerede ser frem til at spise til morgenmad, men vender tilbage til køkkenet tomhændet. Der er en række mulige årsager til, at du ikke længere finder æg i redekassen. Måske er dine høner for gamle, det er vintertid, eller hønsene er skruk eller ved at skifte fjerdragt. Men der er også muligheden for, at dine høner faktisk stadig lægger æg, men skjuler dem i en rede, de har lavet uden for hønsehuset.

Hvorfor skjuler høns deres æg?

Kort fortalt kan årsagen enten være en mangel på redekasser, eller at dine høner af en eller anden grund ikke føler sig behageligt tilpas i dem, de har til rådighed. Det generelle forhold mellem redekasser og høns er 1:4, skønt 1:6 eller 1:8 muligvis er tilstrækkeligt. Det er vigtigt, at du giver dine høns et sikkert, roligt og skyggefuldt sted at lægge æg, der får dem til at føle sig beskyttet. Redekasser kan stå på jorden eller være hævet. Høns er ikke så kræsne med hensyn til det materiale, som redekassen er lavet af, men til gengæld er det vigtigt for dem, hvor de lægger deres æg. Selvom trækasser er almindelige, er plast- og metalkasser mindre modtagelige overfor bakterier og lettere at rengøre. Hvis dine høner med glæde brugte kasserne og pludselig stoppede, kan der være kommet mider i bundmaterialet.

Måder at få dine høns til at lægge æg i deres redekasse

Selvfølgelig gider du ikke gå på jagt hver dag for at finde dine æg, det er sjovere at kunne hente dem frisk direkte fra den redekasse, du har stillet frem til formålet. Du kan gøre visse ting for at opmuntre dine høns til at lægge æg i rederne og ikke udenfor skjult i græs, høballer, under hønsehuset eller et andet sted, der af en eller anden grund ser ud til at appellere til dem.

Rengør redekassen mindst en gang om ugen

Find den hemmelige rede

‘Lokkeæg’
Falske æger nyttige til at opmuntre dine høns til at lægge deres æg på et bestemt sted. Når unge høner gør sig klar til at begynde at lægge, vil de falske æg i en reddekasse give dem antydningen om, at dette er stedet at lægge deres æg.

Hent æg regelmæssigt

Bryd den dårlige vane

En høne i Eglu redekassen

 

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *