Omlet bloggen

De bedste kæledyr til ældre mennesker

Mand med sine høns i Omlet Eglu Go Up hønsehus med Omlet vejrbeskyttelsesovertræk

Det er ikke kun for unge mennesker at have kæledyr. Faktisk kan mennesker i alle samfundslag nyde det kammeratskab og kærlighed, som dyr har at tilbyde. Der er et par ekstra overvejelser, man skal overveje, når man skal vælge de bedste kæledyr til ældre mennesker – men med en vis planlægning og forberedelse kan kæledyr hjælpe ældre ejere med at føle sig unge i sindet.

Hvorfor kæledyr er gode til seniorer

Det er et velundersøgt og almindeligt kendt faktum, at kæledyr kan være terapeutiske. Mange langsigtede sundhedsfaciliteter anvender brugen af hunde, katte og andre tamme dyr i programmer, der inspirerer, opløfter og opmuntrer deres beboere. Kæledyr tilbyder kærlighed og hengivenhed uden bindinger og ingen stillede spørgsmål – hvilket giver mange mennesker et boost i mental sundhed, en følelse af fred og en følelse af betydning.

For seniorer kan kæledyr bringe kammeratskab, give hverdagen et formål og endda forbedre sundhedstilstande eller bekymringer. Men der bør lægges stor vægt på at vælge det rigtige kæledyr, planlægge deres fremtid og vide, hvornår og fra hvem man skal anmode om hjælp til at passe dem, når tiden kommer.

De bedste kæledyr til ældre mennesker

Uanset om du leder efter et kæledyr at nyde i pensionsårene, eller tænker på at forære en du holder af, en ledsager, er det vigtigt at huske på:

 • Ejerens fysiske formåen
 • Kæledyrets behov for tid og plads
 • Kæledyrets gennemsnitlige levetid

Kæledyrspleje bør ikke belaste ejeren, og den bør heller ikke kompromitteres, når ejere ikke længere er i stand til at udføre de opgaver, der er nødvendige for deres sundhed og velvære. Det er en god idé at have venner, familiemedlemmer eller andre ressourcer på plads, hvis en ældre ejer skulle have brug for hjælp til sit kæledyr. Derudover er der nogle ting man skal overveje angående kæledyr, der kan være perfekte for ældre personer.

Katte

Katte er uden tvivl en af de nemmeste ledsagere, og katte er øverst på listen, når de beslutter sig for et kæledyr til ældre mennesker. Nogle katteracer er mere afslappede end andre, men generelt er de fleste voksne katte fremragende ledsagere for dem, der er kommet op i årene.

Katte kræver ikke meget plads – de deler gerne et hjem med deres ejere. Når de har et naturligt ønske om at begrave deres elimineringer, er træning i at bruge kattebakken hurtig og nem, og langt de fleste indekatte har mestret denne færdighed, når de er et par måneder gamle.

Kattedyr er også kendt for at være meget selvforsynende. Deres mad kan udelades og genopfyldes efter behov. Størstedelen af en kats dag går med at sove, hvor den gennemsnitlige kat slumrer op til 18 timer eller mere hver dag. Ældre katte kan let findes på internater, kattehjem eller hos redningsorganisationer – hvoraf de fleste allerede er steriliseret eller kastreret og vaccineret.

Kattefaktorer:

 • Killinger har masser af energi og kan nemt (men normalt ved et uheld) ridse huden på ældre mennesker med deres tænder og kløer
 • Katte har lang levetid, i gennemsnit 12-18 år – selvom nogle kan leve op til 20 år og længere
 • Kattebakker skal rengøres regelmæssigt
 • Vacciner er nødvendige for katte, så dyrlægebesøg er uundgåelige

Hunde

Hunde er en tæt andenplads efter katte, når man overvejer let pleje og selskab. Deres loyalitet og hengivenhed er svær at matche, og deres pleje er let og ligetil. Hunderacer er forskellige og talrige, hvilket giver hundeejere mange valgmuligheder, når de skal vælge deres ledsager.

Ældre hunde er typisk “indstillet på deres måder”, og er normalt trænet, steriliserede eller kastrerede og fuldt vaccinerede. Yngre hunde kan være et godt valg for ældre mennesker, så længe de har lært det grundlæggende i hustræning og lydighed og er færdige med at få tænder – normalt ved 8 måneders alderen.

For ejere med specifikke helbredsproblemer kan servicehunde ikke kun være vidunderlige ledsagere, men livreddende. Mange hunde kan trænes til at advare ejere om begivenheder som episoder med højt blodtryk, forestående anfald eller besvimelsesanfald eller lavt blodsukker. Så hvis du leder efter et kæledyr til at ledsage en aldrende elsket, kan en hund, der er trænet til at advare dem om medicinske begivenheder, være en glimrende mulighed.

Overvejelser om hunde:

 • Hvalpe kræver meget arbejde for at træne og vil have travlt med at sætte deres tænder i møbler, sko, menneskelige hænder og fødder, og alt andet, de kan få deres mund omkring
 • Frædende racer, unge eller utrænede hunde kan hoppe op og slå ældre mennesker ud af balance
 • Hunde skal lukkes ud i en lukket gård eller gås tur med i snor flere gange om dagen for at aflaste sig selv og dyrke motion
 • Små hunderacer kan i gennemsnit leve 15-18 år
 • Visse racer har pels, der kan kræve regelmæssig pleje
 • Vacciner er påkrævet til hunde, så dyrlægebesøg er en nødvendighed

Høns

De er måske ikke et konventionelt kæledyr, men høns er gode til folk, der elsker at tilbringe tid udendørs. At begynde at have en flok i pensionsalderen er en fremragende måde at nyde frisk luft og holde dit sind og krop aktive.

Høns kræver deres egne ledsagere, så du skal holde mindst 2-3 høns ad gangen. Overraskende nok kræver høner ikke en overdreven mængde plads, med de fleste byhaver med masser af plads. Og høns er meget selvforsynende, i stand til at spise selv og fouragere efter deres måltider.

Flokfaktorer:

 • Hønseholderi kan være fysisk krævende
 • Høns er begrænset til at være udendørs
 • Disse fjerfugle skal flokkes sammen i en gruppe på mindst 2-3 høns
 • Høns har en relativt kort levetid, i gennemsnit 4-6 år
 • Æg skal indsamles regelmæssigt

Små fugle

Små fugle kan være tiltalende ledsagere for seniorejere. Deres levetid er ikke så lang som papegøjer og andre større fugle, og deres pleje er mere enkel. Valg som parakitter, kanariefugle og finker er gode muligheder for ældre mennesker.

Disse fugle er nemme at passe, smukke at se på og giver sange (og potentielt endda ord i tilfælde af parakitter) som feedback til deres plejere. Fuglebure, der er hævede gør det nemt at se beboerne i buret og er nemme at rengøre.

Parametre for parakitter:

Kaniner og marsvin

Små dyr som kaniner og marsvin er andre kæledyr for ældre mennesker. De er ret selvforsynende, trives med en gratis kost med foderkugler og hø og er underholdende at se på. Udendørs kanin- og marsvinehuse, der er lette at rengøre hjælper med at reducere indendørs lugte og giver deres ejere mulighed for at bruge mere tid udenfor. Levetiden for kanin og marsvin er ens, hvor henholdsvis 8 år og 6-7 år er deres gennemsnit.

Kaniner og marsvin er bløde, fulde af karakter og er meget animerede dyr. De er en fornøjelse at se og kan interagere med deres ejere på samme måde som en hund eller kat. Kaniner kan holdes individuelt, så længe de har masser af interaktion med deres ejere, men marsvin er meget sociale og klarer sig altid bedre i par.

Særlige overvejelser for små kæledyr:

 • Kaniner og marsvin kan være svære for ældre mennesker at samle op og håndtere
 • Især kaniner har skarpe negle og kraftige ben, som ved et uheld kan skade folk med tynd hud, eller som let får blå mærker
 • Marsvin skal holdes i par og kan være meget vokale

Kæledyr, der ikke er perfekte til ældre mennesker

For mange aldrende mennesker handler det om at have kæledyr om kammeratskab. Et bånd mellem et menneske og et dyr er en stærk ting, men som alle forhold er der nogle gange ikke så gode matches. For eksempel bør en ældre person, der har begrænset mobilitet eller fleksibilitet, sandsynligvis ikke begive sig ud på en pottetræningsrejse med en rambulerende hvalp. Eller en ældre person, der søger en varm pelsbold i skødet, ville have mere gavn af en ældre, rolig kat end en aktiv killing.

Andre kæledyr, der ikke er de mest praktiske for ældre mennesker, omfatter:

 • Krybdyr
 • Insekter
 • Fisk
 • Gnavere
 • Store fugle som papegøjer
 • Eksotiske kæledyr som pindsvin, sukkerflydere og fritter

Mens hvert kæledyr har noget unikt at tilbyde deres ejere, kræver disse dyr specifik pleje og opmærksomhed, som sandsynligvis ikke er egnet til nogen, der søger selskab frem for nyhed.

Nyd dine kæledyr med Omlet

Uanset hvilken fase af livet du befinder dig i, bringer vores kæledyrsprodukter glæde ind i kæledyrs og deres menneskers liv. Fra luksuriøse hundesenge der tilføjer karakter til dit hjem, til kattebakker i møbelstil, der er både diskrete og funktionelle, kan dine kæledyr bringe både kammeratskab og charme til dit hjem. Vores designs uddyber båndet mellem dyr og mennesker, hvilket gør deres forbindelse varig og vidunderlig. Spaniel hund ligger på Omlet pudeseng til hunde i Corduroy Moss-print

This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *