Omlet bloggen

De bedste kæledyr for ældre mennesker

Ældre kæledyrsejere har brug for lidt hjælp til at passe deres behårede eller befjedrede venner. Indkøb af dyrefoder, træning, pleje og rengøring af bure og bakker er alle faktorer, som bør overvejes grundigt.

Hvis et kæledyr bliver sygt, skal det tages til dyrlægen, eller det kan være nødvendigt at give medicin. Mangel på transport og rystende hænder kan pludselig blive problematiske under disse omstændigheder.

Mængden og kvaliteten af den nødvendige hjælp afhænger naturligvis meget af kæledyrsejerens fysiske og mentale helbred.

Men på trods af disse overvejelser er kæledyr og ældre mennesker et perfekt match – så længe man har det rigtige kæledyr!

Kæledyr der bør undgås

For mange ældre mennesker handler det at have et kæledyr om samvær og kammeratskab. Så selv om en leguan, guldfisk eller fugleedderkop muligvis er nemme at passe, udstråler de ikke ligefrem personlighed og venskab. Reptiler, fisk og insekter kan derfor placeres under kategorien ‘kun for dedikerede entusiaster’.

Gnavere er heller ikke det ideelle valg. De bevæger sig hurtigt og kan let flygte fra et åbent bur. Nogle, som for eksempel hamsteren, er desuden mest aktive om natten og mister derfor endnu flere point på ‘kammeratskabsskalaen’.

De bedste fuglekammerater

Små burfugle er gode kæledyr for ældre mennesker. Større arter såsom papegøjer lever meget længe, og dette kan give problemer i længden, hvis en ejer bliver mere svækket som årene går.

En undulat er en god mulighed. Disse fugle er intelligente, lette at gøre håndtamme, og når de først er trænet til det, vil de selv vende tilbage til deres bur efter at have fløjet rundt og leget indendørs. Nogle lærer også at tale, hvilket forstærker kammeratskabet enormt. Derudover kan deres bur stå på holdere i skulderhøjde med let adgang til rengøring og fodring, perfekt for ældre mennesker.

Kanariefugle og andre finker kan også være gode valg som kæledyr, men det må siges, at de mangler den store personlighed, træningsevne og snakkesalighed, som undulater har. Der er dog andre pluspunkter, særligt kanariefuglens smukke sang.

De bedste kattekammerater

På mange måder er katten et ideelt kæledyr til ældre. Men det er ikke bare et spørgsmål om at ankomme ved Bedstes dør med en kattekilling og forvente, at alt går vel!

En killing skal renlighedstrænes og vil ikke med det samme være den rolige kælne kat, som mange ældre ejere er på udkig efter. En ældre kat vil, på den anden side, være mere moden i sin personlighed. Du kan vælge en rolig, indendørs-elskende, sofakartoffel race såsom en Perser, Russian Blue eller Ragdoll, hvis kælen er hyggen er prioriteret.

Ideelt set skal katten stadig have adgang til det udendørs for at forhindre arbejdet med at rengøre kattebakken hver dag. I den henseende er Abyssinieren en ideel race. Den er super venlig og utroligt tam, den elsker desuden at være udendørs, hvilket giver en perfekt blanding af hus og have.

Hvis en kat adopteres fra et tidligere hjem, vil du være i stand til at lære alt om dens personlighed at kende. Mange huskatte af en ikke-specifik race viser sig at være det perfekte kæledyr til ældre efter en smule undersøgelse af dyrets baggrund.

Husk dog, at katte kan leve til at blive op til 20 år – et stort engagement, hvis man allerede er bekymret for helbred og mobilitet i det senere liv. Men endnu en gang er det her dyrets uafhængighed bliver et stort aktiv. De fleste katte, selvom de elsker deres ejere, kan stort set passe sig selv.

De bedste hundekammerater

For en ældre person med god mobilitet er hunde et godt valg. Flere racer trives med bare en lille smule daglig motion. Mange af disse er i den mindre ende af skalaen – hunde som en Dværg Puddel, Shih Tzu, Malteser, Bichon frisé og godmodige hunde fra familierne West Highland og Yorkshire terrier. Mindre hunde har også mindre appetit – vigtigt, hvis penge er et problem.

Nogle mindre hunde kan dog være meget højlydte eller bidske – ikke en fantastisk kombination. Af denne grund skal man passe på med racer såsom Chihuahua, Jack Russell og Gravhunde.

Hvis ejeren stadig er i stand til at gå en kilometer eller to om dagen, er en Golden Retriever et godt valg. Men med alle racer skal du huske at overveje levetiden – en hund, der har brug for gåture fra den er seks måneder gammel, kan stadig have brug for gåture som 15-årig.

Kæledyr til terapi

Det er et kendt faktum, at kæledyr er terapeutiske. Nogle plejehjem afholder regelmæssigt terapisessioner med kæledyr, hvor beboerne tilbringer kvalitetstid sammen med katte, hunde og andre tamme dyr.

Kæledyr medfører positive fordele for vores mentale helbred i alle aldersgrupper og kan også forhindre, at ensomhed bliver et problem. Vi har alle brug for kærlighed, og kæledyr har en masse at give!

Det er dog noget helt andet at have sit eget kæledyr i hjemmet end at have kæledyr på besøg på et plejehjem en gang imellem. Alle dyr har brug for en vis mængde pasning, og hvis mobilitet er et problem, kan selv en enkel opgave som rengøring af et bur blive vanskelig. Under disse omstændigheder har ældre mennesker brug for lidt hjælp.

Men hvis man rammer balancen rigtigt, kan et kæledyr bringe så mange positive ting ind i et ældre menneskes liv – kammeratskab, stimulering, stresslindring og det vigtigste menneskelige behov af alle: kærlighed.

This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *