Omlet bloggen

Sådan holder du rotter væk fra dit hønsehus

Pige fodrer sine høns i et grønt Eglu Cube hønsehus med løbegård

Et af de mest almindelige spørgsmål, vi får fra folk, der overvejer at holde høns, er…

“Vil høns tiltrække rotter?”

Lad dig ikke narre af størrelsen på disse små skadedyr, rotter har evnen til at sprede en række sygdomme til høns og endda spise kyllinger. Det er bestemt ikke noget man vil have i nærheden af hønsegården. Når det er sagt, så lad det dog ikke afholde dig fra at holde høns. Det er vigtigt at bemærke, at det faktisk ikke er hønsene selv, der tiltrækker rotter, men snarere deres foder.

Nu hvor vi ved dette, synes det ikke længere så skræmmende en opgave at tænke på, hvordan vi kan forhindre rotter i at invadere vores haver og derefter hønsegården. Her er vores råd til, hvordan du kan styre uden om et potentielt rotteangreb i dit hønsehus og dermed holde din flok sikker og undgå skader på hønsehuset.

Opbevar alt hønsefoder i sikre beholdere med låg

Det er vigtigt at holde dine høns’ foder så sikkert og godt forseglet som muligt. Det er en god idé at opbevare foder i lufttætte beholdere for at reducere enhver lugt, der kan tiltrække uønskede gæster. Som nævnt tidligere er rotter tiltrukket af fødekilder, det vil sige dine høners foder, og da disse gnavere har en fremragende lugtesans, vil de meget hurtigt finde ud af at få adgang til dit hønsefoder, hvis det ikke er ordentligt sikret.

Smid kun mad på jorden som du ved, at dine høns vil spise

Ved kun at smide det som du ved, dine høns vil indtage i løbet af dagen, kan du reducere mængden af rester eller spildt foder i græsset. Dette forhindrer derfor rotter i at søge ind i hønsegården. Alternativt kan du bruge en korndispenser som Peck Toy, som kan fyldes med dine høns’ foder, hvis du ikke vil smide mad på jorden. Du kan også prøve en foderbeholder som Caddi. Begge er interaktive foderautomater. der ikke alene forbedrer hygiejne i gården og forhindrer skadedyr, men som også hjælper med at holde din flok underholdt som en bonus.

Hønsefoder i en hånd

Tag alle foderbeholdere ud af hønsegården om natten

Rotter er nattedyr, så du vil opleve, at de er mest aktive om natten på grund af deres dårlige syn. I løbet af dagen er rotter meget følsomme over for lys, hvilket betyder, at deres syn er ekstremt sløret i dagtimerne. Rotter elsker at være ude om natten, fordi det giver dem en større fordel ved, at de kan se deres rovdyr.

Du bliver derfor nødt til fortsat at træffe foranstaltninger, når dine høns er gået i seng, for også at holde din hønsegård sikker om natten. Du kan gøre dette ved fuldstændig at dække eller endda helt fjerne hønsefoderet og godbidsdispensere om natten og komme dem tilbage i gården om morgenen. Høns er normalt lukket inde i deres hønsehus om natten, så du skal ikke bekymre dig om, om de går glip af en midnatssnack!

Hæng cd’er op i hønsegården

Du kan også prøve dette overraskende tip for at hjælpe med at holde rotter væk fra hønsegården. Alt du skal bruge er et par gamle cd’er (hvis du stadig har nogen liggende!). Rygtet siger, at den måde cd’er afspejler lyset på giver rotter en slem forskrækkelse, hvilket kan være nok til at afskrække dem fra at komme tæt på dit hønsehus. Prøv at hænge dine gamle cd’er op med et stykke snor i din gård og se, om det virker til at holde skadedyr væk fra hønsegården.

Indsaml æg hver dag

Der kan også opstå et rotteproblem, når æggene ikke indsamles regelmæssigt. Rotter er tiltrukket af dine hønseæg også til at spise, så det er endnu en fristelse. Det er vigtigt at huske at samle æg dagligt, hvilket er en vane, du bør opbygge, uanset om du mistænker rotter i hønsehuset eller ej. Hvis du glemmer det, vil et sikkert og nemt rengørligt hønsehus, som Omlet Eglu Cube hønsehus, hjælpe med at forhindre æggetyveri fra redekasserne. 

Ydermere er Omlets udvalg af plastikhønsehuse som Eglu Cube blevet designet af eksperter, til at holde skadedyr og rovdyr ude. Med hjælp af ekstra hjul, kan din Eglu Cube bekvemt flyttes rundt for at forhindre, at gnavere laver huler under hønsehuset, som de kan med traditionelle hønsehus i træ, der ikke er hævet fra jorden.


Forhåbentlig kan nogle af disse tips og tricks hjælpe dig med at holde dit hønsehus fri for rotter. Det er altid bedst at forsøge at forhindre et potentielt problem ved at holde gnaverne væk fra hønsegården i første omgang i stedet for at komme i en situation, hvor man skal slippe af med rotter ved hjælp af rottefælder og, som sidste udvej, gift.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *