Omlet bloggen

Undulat pasning og pleje

Undulater er vidunderlige kæledyr. Ikke alene kan deres smukke fjerdragt sætte farve på ethvert rum, de er også meget intelligente og sociale, og de knytter stærke bånd til deres ejere. Ligesom med alle andre kæledyr er det dit job at sikre, at de forbliver sunde og glade. Her er de vigtigste ting at tænke på, hvis du netop har fået undulater:

MAD OG VAND

Prøv at give dine undulater ernæring svarende til hvad, de ville spise i naturen. Grundlaget for deres kost bør være en frøblanding af god kvalitet, og de skal altid have adgang til vand og en sepiaskal. Grøntsagsblade og urter leverer vitaminer og mineraler og kan gives et par gange om ugen. Fodr kun dine undulater frugt en gang om ugen, da det er meget sukkerrigt. Foder- og vandbeholdere skal fyldes hver dag og vaskes et par gange om ugen.

To gange om året skifter dine undulater fjerdragt, og deres fjer falder gradvist ud og vokser tilbage. For at hjælpe dem med at holde sig sunde i løbet af denne periode er det vigtigt, at undulaterne får ekstra vitaminer i deres vand.

Som de fleste kæledyr, foretrækker undulater klare rutiner i deres liv. Prøv at fodre og lade dem komme ud af buret på omkring samme tid hver dag, og hvis du vil lægge afdækning over buret om natten, er det bedst at gøre dette hver dag. På denne måde ved undulaterne, hvad der sker omkring dem og føler sig godt tilpas i din tilstedeværelse, hvilket minimerer stress og angst.

STIMULERING

Undulater er meget sociale skabninger, og det er altid bedst at holde dem som et par, helst to søskende af samme køn, der er vant til at leve sammen. Hvis du bare vil have én undulat, bliver du nødt til at fungere som dens ven og ledsager og tilbringe en masse tid sammen med dit kæledyr.

De fleste undulater kan godt lide at bade. I naturen ville hovedformålet med badet være at fjerne støv og sand fra deres fjer og køle af, og selvom dine undulater sandsynligvis ikke har disse daglige behov, vil de nyde at plaske rundt i vandet. Du behøver ikke at have et bad i buret, men i stedet kan du sætte en skål med vand et sted i det rum, hvor undulaterne flyver frit, men hvis du gør dét, er det vigtigt at skifte vandet så snart det bliver snavset. Hvis dit kæledyr ikke virker interesseret, er et alternativ til badet en undulat-bruser. Hæng nogle våde blade (salat, basilikum og persille er gode) i buret, og se din undulat hoppe gennem dem.

Undulaterne skal tilbydes muligheden for at flyve frit (men under opsyn) uden for buret hver dag, mindst 45 minutter men helst et par timer. Sørg for, at værelset er undulat-sikret, inden du lukker dine kæledyr ud. Luk vinduer og døre, bloker ildsteder, sluk ventilatorer og klimaanlæg og hold andre kæledyr ude af rummet. Undulater er intelligente, meget sociale og aktive fugle, der vil nyde at tilbringe tid sammen med dig og resten af familien.

BURTJEK

Tjek buret ugentligt for at se, at alt er hvor det skal være, og at intet er ødelagt. Siddepinde skal holdes rene og fuldt fungerende. Legetøj er fantastisk til mental stimulering, de tilskynder til fysisk aktivitet og sliber næb ned. Skift legetøjet nu og da for at holde din undulat interesseret. Du behøver ikke at købe nyt legetøj hele tiden, men byt dem, du har, ud regelmæssigt, og tilføj et nyt en gang imellem.

HELBREDSTJEK

Undulaters næb og negle vokser konstant gennem hele deres liv, så det er vigtigt, at de har adgang til legetøj til at slibe dem ned. I de fleste tilfælde bliver du nødt til at trimme neglene, når de bliver for lange, så sørg for at købe et par klippere der er velegnet til opgaven.

Undulater er, ligesom andre byttedyr, rigtig gode til at skjule smerter og sygdomme, så det er vigtigt at give dine kæledyr regelmæssige sundhedstjek. Når du lærer din undulat at kende, er det lettere at se uregelmæssig adfærd.

Almindelige tegn på sygdom inkluderer bl.a. ændringer i vægt, misfarvede fjer, reduceret interaktion med mennesker og legetøj, skorper på næsebor og manglende fjer omkring øjnene. En anden måde at opdage tidlige tegn på sygdom er regelmæssigt at tjekke din undulats klatter. Engangspapirunderlagene i Geo fugleburet gør det nemt at holde øje med dit kæledyrs helbred. Når du foretager din ugentlige rengøring, skal du kontrollere mængden, farve og tekstur på klatterne. De kan variere noget afhængigt af hvad din undulat har spist, men al afføring skal være fast, og urindelen er gennemsigtig og klar. Hvis du bemærker ændringer, eller har andre grunde til at formode, at din undulat kan være syg eller har smerter, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt. Sørg for at finde en dyrlæge, der er specialiseret i små dyr, helst så snart du får undulaten med hjem, så du ved, hvem du skal kontakte, hvis noget går galt.

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *