Omlet bloggen

10 grunde til at dine forældre bør lade dig få et kæledyr

At passe et kæledyr er et stort ansvar. Ikke fordi det er vanskeligt eller kræver masser af tid – det er nemlig ikke nødvendigvis rigtigt – men fordi et kæledyr er en levende ting. Det vil stole på dig som sin ven og passer, dens kilde til mad, varme og husly.

Hvis du kan levere disse ting, er det uden tvivl en af livets store fornøjelser at holde kæledyr. Der er dog ofte en stor forhindring. Hvis mor, far eller en anden velmenende voksen derhjemme siger, at du ikke må få et kæledyr, hvad er da den bedste vej frem?

Du kan selvfølgelig altid acceptere det – og måske er der gode grunde til, at det i din særlige husstand bare ikke fungerer at holde et kæledyr. Hvis du for eksempel er under 10 år, anbefales det ikke, at du tager det fulde ansvar for et kæledyr – her har du brug for en ældre person til at hjælpe.

Men hvis den pågældende voksne simpelthen bare ikke har tænkt idéen rigtig igennem, så har du måske en chance. For mange af de mest almindelige argumenter mod kæledyr findes der nemlig enkle og praktiske fakta, der kan hjælpe dig med at ændre dine forældres mening.

Bevæbn dig selv med disse informationer, så kunne du risikere at blive den stolte ejer af en ny behåret eller befjedret ven snart!


1 – Mor siger: ”Kæledyr kræver for meget pasning.”

Du siger: ”Det behøver ikke være et, der har brug for masser af motion og gåture, som en hund. En kat er temmelig uafhængig og let at renlighedstræne. Et lille pattedyr som en ørkenrotte eller hamster skal kun have gjort rent en gang om ugen, og det er enkelt at fodre dem hver dag. Det samme gælder undulater og finker.”

2 – Far siger: ”Vi har ikke råd til at holde et kæledyr.”

Du siger: ”Små pattedyr er meget billige at købe. Eller vi kunne få et kæledyr fra et redningscenter for kæledyr. De leder altid efter nye ejere, og vi kan hjælpe et dyr i nød og støtte en meget vigtig lokal organisation. Hvad angår kæledyrsfoder, koster selv en stor hund under 50kr. om ugen, og et lille kæledyr vil bruge en måned på at spise sig igennem en 50kr.s pose mad.”

3 – Mor siger: “Ja, men hvad med de enorme dyrlægeregninger?”

Du siger: ”Ørkenrotter og hamstere har normalt ikke mange helbredsproblemer i deres korte liv, og behøver ikke vaccinationer og mikrochips som hunde og katte. Og der er også kæledyrsforsikring – for et forholdsvis lavt månedligt beløb kan et kæledyr dækkes for alle mulige potentielle problemer. På den måde kan vi undgå uventede dyrlægeregninger.”

4 – Far siger: ”Kæledyr larmer for meget.”

Du siger: ”Okay, hunde larmer, men de kan trænes til ikke at gø for meget. Høns er ret støjende, men vi kunne snakke med naboerne om det, og jeg er sikker på at de vil gå med til det, hvis vi lover dem friske æg! Kæledyrsfugle laver en masse støj, men hvad med et marsvins blide pib eller en kælen kats bløde spinden? Og kaniner, ørkenrotter og hamstere er alle ret stille.”

5 – Mor siger: ”De laver for meget rod.”

Du siger: ”Katte er meget rene og ryddelige. Små pattedyr laver rod inde i deres bure, og det kan jeg rydde op hver uge.”

6 – Far siger: ”Kæledyr lugter dårligt.”

Du siger: ”Ikke hvis deres bur rengøres ordentligt hver uge. Og hunde kan få pelsen vasket.”

7 – Mor siger: “Al den rengøring… Jeg gør det ikke!”

Du siger: ”Moderne bure og hønsehuse er virkelig nemme at rengøre, og jeg kunne bestemt klare det selv. Kig for eksempel på Eglu huse til høns og Qute bure til hamstere og ørkenrotter, så kan du se hvad jeg mener.”

8 – Far siger: “Du glemmer vist at nogen herhjemme er allergisk overfor pels og fjer.”

Du siger: “Der findes allergivenlige racer af katte og hunde, så lad os få en af dem.”

9 – Mor siger: “I løbet skoledagen er der ingen hjemme til at holde dyret med selskab.”

Du siger: ”Nogle hunde har det helt fint alene i et par timer. De fleste katte kan også klare sig fint. Man skal bare have en afslappet race. Og alle små pattedyr og burfugle klarer sig fint uden et menneske omkring døgnet rundt. Det samme gælder høns – og du kan endda få automatiske hønselemme til dem i disse dage.”

10 – Far siger: “Men hvad er pointen?”

Du siger: ”Kæledyr er smukke. De er vores bedste venner. Forskning viser desuden, at håndtering af kæledyr lindrer stress. Og høns producerer masser af lækre æg!”

This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *