Omlet bloggen

Sådan finder du det perfekte navn til dit kæledyr

Det kan være vanskeligt at navngive kæledyr. Skal du gå efter noget helt originalt, noget, der beskriver kæledyret, eller noget, der reflekterer din egen personlighed? Bør du gå efter det ‘sikre’ valg, fundet på en liste over populære kæledyrsnavne? Eller skal navnet sige noget om året kæledyret blev født – måske en hund, der hedder Trump, en kat kaldet Greta, eller en undulat ved navn Mette F?

Hvis det er et familiekæledyr, tager forældre ofte den lette vej ud og beder børnene om at tænke på navne. Vi narrer os selv og tror, at vi er venlige, inkluderende forældre, men i virkeligheden giver vi bare sorteper videre!

Jo flere desto bedre?

Af en eller anden grund flyder inspirationen ofte lettere, hvis der er mere end ét nyt kæledyr. Du kan bruge navne der begynder med samme bogstav – Maxi og Mini, Pixie og Plet eller Arthur og Alfie. Eller du kan gå efter berømte par som Gurli og Gustav, Odin og Tor, Sussi og Leo, Lennon og McCartney.

Det bliver straks sværere, hvis der er mere end to nye dyr, der skal navngives. En lille flok kyllinger, for eksempel, kan godt begynde med individuelle navne, men der er god chance for, at I hurtigt bare vil henvise til dem som “kyllingerne”.

Den anden definition af “jo flere desto bedre” er “navne brugt tusinder af gange før”. Katte kaldes ofte Simba, Fido vil blive brugt til hunde, og Polly vil altid være den ikoniske papegøje. Og så er der alle disse lister med de mest populære kæledyrnavne. Disse ændrer sig gradvist, som årene går, ligesom populære babynavne gør.

Artikler fra 2018 viser for eksempel, at Bella, Molly, Luna og Mille er de mest almindelige hundenavne i Danmark. Katte kaldes hovedsageligt Luna, Mille, Charlie og Simba. Og hvis du har en fugl, hedder den muligvis Mozart, Futte, eller Piphans.

Små pattedyr har en tendens til at dele populære navne, som for eksempel Nuller, Mulle, Pjuske, Luna, Cookie, Speedy og Ninus til kaniner.

Ikke bare for sjov?

Hvis du vælger et sjovt navn, skal du være sikker på, at du ikke vil fortryde beslutningen på længere sigt. Du vil nok opleve, at navne som Brexit, Doggy McDogface og Smelly Cat hurtigt bliver gamle.

Hvis du vil have et kæledyrsnavn, der altid giver dig et smil på læben, men uden at overdrive det, er det bedst at vælge noget, som normalt ikke bruges til kæledyr. Du vil sandsynligvis aldrig trætte af en kat, der hedder Flemming, en hund ved navn John eller en papegøje kaldet Karen. Der er dog en fin linje. Mere mærkelige navne som katten computer, hunden gardinstang og papegøjen flute kan hurtigt miste deres sensationsværdi.

Ting du bør undgå

Hvis du har en ny hund, skal du undgå at give den et navn, der ligner et kommandoord for meget. For eksempel lyder Sid som ‘sit’, Birger lyder som ‘bliv’, Naja lyder som ‘nej’ og så videre. Dette er normalt ikke et problem med andre dyrearter.

Alt uhøfligt eller kontroversielt vil forårsage forlegenhed – for dig (når du skal bruge navnet foran naboerne), og for de stakkels børn, der bliver tvunget til at henvende sig til deres firbenede venner som SexyPote, Satan eller hvad det nu kunne være.

Det er også for kortsigtet at give kæledyr babynavne. Ja, den hvalp kan godt se ud som en lille pelsklump, og den killing kan reagere godt på lille-mis, men når de først er blevet voksne, lyder det lidt fjollet.

Du bør også skænke en tanke til dyrlæger og kattehjem. At have en hund kaldet Cholmondeley (udtales Chumley), en kat, der hedder som ‘katkin’, men som staves Qatqin, eller endda useriøse bogstaver i navnet, såsom Jaxon, Cimba eller Phrede, kan føre til forvirring i databaser.

Ting at falde tilbage på, når alt andet mislykkes

Du kan altid vælge et navn, der beskriver dit kæledyrs opførsel eller udseende. Lyn, Løve, Gumle, Krads, Sorteper, Rose, Strømpe, Plet, Cookie, Bruno og så videre. Der er også de berømte navne – Bugsy, Daffy, Sylvester, Tweetie Pie, Lassie, Laika, Findus, Felix, Anders osv.

Og så er der selvfølgelig det klassiske frikort – børnene. Alt hvad du skal gøre er at udtale dig om de navn, de kommer på, og sige “prøv igen”, hvis du ikke kan lide dem. Når de har besluttet sig for en Snebold, Scooby, Simba eller Merlin, kan du læne dig tilbage, tilfreds over dagens gode arbejde.

This entry was posted in Kæledyr


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *