Omlet bloggen

Hvorfor lægger mine høns ikke æg?

En pige henter friske æg i Omlet Eglu Cube hønsehuset

Én af glæderne ved at holde høns er at finde friske æg i redekassen!

De fleste mennesker beslutter at holde høns, fordi de ser frem til de friske æg. Så når hønerne ikke leverer, kan det være bekymrende, forvirrende og frustrerende.

I de fleste tilfælde er tålmodighed det simple svar. Der findes en række grunde til, hvorfor høner muligvis ikke lægger æg, men de mest almindelige har simpelthen at gøre med alderen. De begynder ikke at lægge æg, før de er seks måneder gamle eller deromkring. Den nøjagtige timing afhænger af racer. Nogle, såsom Australorp og Italiener, begynder at lægge tidligt – mellem 16 og 18 uger. Med nogle af de større racer som Orpingtons, Plymouth Rock og Wyandotter kan du vente op til otte måneder på, at de første æg viser sig.

En anden komplicerende faktor er tiden på året. Høner, der når deres æglæggende alder om efteråret eller vinteren, risikerer ikke lægge æg før til foråret. Dette understreger et andet almindeligt svar på spørgsmålet om hvorfor høns ikke lægger æg – de fleste racer har en tendens til at stoppe med at producere æg eller drastisk reducere deres produktion i de koldere måneder.

Skruk

Sommetider beslutter en høne sig for at ligge og vente på, at hendes æg klækker. I dette moderlige humør er hun kendt som en skrukhøne og holder op med at producere æg. Dette er praktisk, hvis du ønsker at ruge kyllinger ud, da hønen med glæde ligger der i de tre uger, det tager at udklække et æg. Det er dog mindre praktisk, hvis du gerne vil have hende til at producere flere æg.

Hønen kan enten få lov at ligge i fred i tre uger, hvorefter hun genoptager normal service, eller du kan forsøge forsigtigt at få hende til at stoppe. Nogle gange kan det fungere at placere en pose isterninger eller frosne ærter under hende. Nogle hønseholdere anbefaler at placere hønen i et trådbur eller et hundebur med mad og vand. Dette er lidt ubehageligt og vil normalt sætte en stopper for en skrukhøne.

Al forandring – Fjerdragtskift og aldring

Alle høner har en tidsbegrænsning for deres æglægning. I gennemsnit producerer de æg i tre år.

De fleste høner tager “fri” til vinter og også når de skifter fjerdragt. Mange racer gennemgåret hurtigt fjerdragtskift, hvor de mister deres fjer over et par dage og hurtigt vokser en ny dragt. Andre kan gennemgå et langsomt skift og kun miste et par fjer ad gangen.

Hold dine høns ved godt helbred i denne periode ved at holde dem godt fodret og tilføje lidt ekstra protein til deres kost. Deres fysiske indsats er koncentreret om at vokse nye fjer, hvorfor ægforsyningen har en tendens til at falde i løbet af fjerdragtskiftet.

Dette understreger et andet vigtigt punkt – en nærende kost, der bygger på et særligt sammensat hønsefoder og masser af kalcium, er afgørende. Hvis høner er underernærede, falder ægproduktionen.

Dværghøns sidder i Eglu Go hønsehuset

Høns har brug for godt med plads til at sidde i deres hønsehus

Syge fugle lægger ikke

Hvis dine høner hverken er for unge eller for gamle, ikke er i gang med at skifte fjerdragt eller midt i en kold vinterperiode, kan årsagen til manglen på æg være sygdom. Parasitter – lus, mider, lopper, indre orme – kan forårsage kropslig stress, der påvirker deres æglægning.

Stress kan også frembringes ved mobning, for meget håndtering, skade, støjende børn og kæledyr i haven eller et dårligt miljø. Det er vigtigt at sikre, at hønerne har et område, hvor de kan forblive glade og sunde. En opsætning som et Eglu hønsehus og -gård kombineret med velegnede siddepinde, fodertrug og andet vigtigt tilbehør er lige sagen.

Der kan dog være andre underliggende sundhedsmæssige problemer. Se vores sider om høns og helbred for at få flere råd om diagnosticering og – hvor det er muligt – behandling af problemer.

Forsvindende æg

Det er også muligt, at dine ikke-læggende høner rent faktisk lægger æg – det er bare dig, der ikke kan finde æggene. Der er to grunde til dette. Fritgående høns ‘bliver ét med naturen’ og begynder at lægge æg på et sted i undervæksten snarere end i hønsehuset.

Tjek under buske, i højt græs og ethvert afsides hjørne af din grund. Hvis den skjulte æglægning har foregået i lang tid, kan der være en del æg ude i vildnisset. Kontroller deres friskhed ved at placere dem i en skål med vand. Hvis æggene ligger på siden, er de friske. Hvis de er mere lodrette (mellem 45 og 90 grader), men stadig hviler på bunden af skålen, er de ikke friske, men stadig brugbare. Alle æg, der flyder, har passeret deres salgsdato!

Æg kan også forsvinde, hvis en høne får en smag for dem. Ægspising blandt høns kan være et tegn på for mange høns i gården eller en dårlig kost. Når en høne først har erhvervet smagen, kan det være svært at afholde den fra at spise æg, og det kan være nødvendigt at isolere den, så den ikke spiser naboens æg. Isolationen kan også forårsage let stress, lige nok til at afbryde hendes egen æglægning, hvilket kan knække vanen.

Normal æglægning genoptaget

Bare rolig – medmindre en høne er meget gammel eller meget syg, bør hendes æglægning snart begynde igen. Hønseholdere kan hjælpe processen på vej ved at sikre sig, at de giver fuglene alt, hvad de har brug for. Nøglen til en god ægforsyning er god foder, et godt miljø – og tålmodighed!

Omlet æggekarussel ved siden af et æg der bliver stegt

Baghavehøns producerer lækre æg!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *