Omlet bloggen

10 almindelige fejl som begås under hundetræningen

Pige holder hundepote og sidder i Omlet Fido Studio hundebur

Det er en fantastisk præstation at omdanne en overgearet, hoppende hvalp med svag blære til en veltrænet og betroet ven og ledsager. Transformationen sker ikke automatisk, men skabes med vedholdenhed, organisation og et par enkle hundetræningsværktøjer.

Der findes mange gode råd og guides til hundetræning. Her vil vi gerne fremhæve et par ting, der kan bremse træningsprocessen.

1 – Træningen er for lang.

Dette er bestemt regel nummer et. Træning kræver meget koncentration af hunde, og hvis du overdriver det, vil hunden kede sig og/eller blive utålmodig. Og ærligt talt – det vil du også selv. En træning skal være på mellem fem og ti minutter. Efter det er det tid til en pause. Du kan genoptage træningen med endnu et 10-minutters pas en times tid senere.

2 – Du bliver utålmodig.

Du mener måske, at din hund er det klogeste kæledyr, du nogensinde har mødt. Men den er stadig en hund og ikke et menneske, så du skal ikke forvente mirakler. En hund skal koncentrere sig for at lære nye kommandoer, især dem, der går imod dens naturlige instinkter for at løbe, gø, spise og hoppe op for at hilse på mennesker. Mange ejere mister tålmodigheden, når hunden for 16. gang ikke reagerer på en kommando, ligger ned i stedet for at sidde, glemmer at vente når du siger det, og så videre.

Så snart du mister dit temperament, vil din hund mærke fjendtligheden og begynde at forbinde træning med menneskelig vrede. Forståeligt nok, vil den ikke være for ivrig efter at deltage i træningen fremover.

3 – Du gentager per automatik.

Hvis din hund ikke får fat på en ny kommando eller et nyt trick ved det tredje forsøg, så lad det være lidt. Den mystificerede vovse vil have lavet tre forkerte gæt, og selv hvis den endelig gør rigtigt efter ti forsøg, kommer den ikke til at huske det. Forsøg igen i en træning senere hen. Gennemgå din tilgang – var det for vagt, ligner det en anden kommando for meget, eller er du faldet i de fælder, der er nævnt i punkt 1 og 2 ovenfor?

Hvis din hund undlader at lægge sig, når du siger “dæk”, skal du ikke gentage kommandoen uendeligt. Det vil fortælle hunden, at den ikke behøver at reagere med det samme, eller det kan få den til at tro, at kommandoen for ’dæk’ faktisk er Dæk! Dæk! Dæk! Dæk! Dæk… osv.”

4 – Alle er i dårligt humør.

Hvis en hund er træt, gnaven, sulten eller forventer sin regelmæssige gåtur, vil en træning næppe være populær. Det samme gælder den menneskelige træner – hvis du ikke er i det bedste humør, ved hunden det, og ingen af jer vil være i godt udstyret til træningen.

5 – Standardmetoden er straf.

Der er to måder at træne en hund på – den gammeldags korrektionsbaserede metode og den meget bedre ‘positive forstærkning’ metode. Den gamle måde involverede at straffe en hund for at have gjort ting forkert, mens den moderne måde er at belønne den, når den gør noget rigtigt. Nogle ejere blander de to metoder, hvilket kan være forvirrende. Den stakkels hund ved ikke, hvad der venter næste gang – en lækker godbid eller en vred gestus.

Du bør aldrig råbe din hunds navn i vrede eller som en del af verbal straf, så kan den nemlig komme til at forbinde sit navn med negative ting.

6 – Træningen er ikke konsekvent.

Brug altid de samme kommandoord til hver handling, og sørg for, at hunden udfører den krævede handling, når den først har lært det. Hvis du giver kommandoen og derefter ikke reagerer, hvis hunden ikke gider høre efter, undergraver du processen. Når du træner en hund, opretter du regler, og regelmæssighed er det eneste, der får dem til at sidde fast.

Hvis du bruger en hundeklikker, skal du sørge for, at klik-lyden er forstærket med en godbid. Og klik ikke masser af gange for en enkelt træningsaktion eller handling, ellers mister klikket sin betydning for hunden.

7 – Træningen løber ud i sandet.

Hvis en hund lærer nye tricks og klarer sig godt i de tidlige træningssessioner, betyder det ikke, at opførslen vil sidde fast i hovedet for evigt. Den har brug for forstærkning hver dag i løbet af de første måneder, ellers bliver den rusten (lidt som når man prøver at huske sin franskundervisning 20 år senere). Nogle ejere laver den fejl at tro, at én træningssession, man har betalt for, kan erstatte et års regelmæssig og tålmodig træning. Det kan den ikke.

8 – Dårlig opførsel belønnes.

Hvis en hund ikke opfører sig ordentligt, kan det være fristende at råbe dens navn i vrede og derefter belønne den med en godbid eller opmærksomhed, når den kommer. For hunden betyder dette: dårlig opførsel = belønning. Ignorer den dårlige opførsel så meget som du kan, og start på en frisk ved at distrahere hunden ved at bede den om at sidde eller ligge (uden at bruge dens navn). Derefter kan du belønne den gode opførsel.

9 – Du overdriver godbidderne.

Hvis godbidder gives for ofte, eller portionerne er for store, kan hunden senere beslutte, at den kun vil lytte, hvis der er mad involveret. Der er også sundhedsmæssige problemer i at overdrive godbidderne. Ros, leg og kærlighed er lige så vigtige som mad når man træner.

10 – En bullterrier kan ikke være en fårehund!

Der findes ikke en ‘bedste måde’ at træne en hund på. Det afhænger af race og temperament. Så lad dig ikke forføre af tidligere erfaring eller råd fra en anden hundeejer, hvis de pågældende hunde var helt anderledes. 

Ingen hund er født forudtrænet. Men ved at undgå disse 10 almindelige fejl, gør du træningen meget mere effektiv og sikrer, at alle involverede – mennesker og hunde – har det sjovt under processen.

Hund sidder ned og lytter til sin ejer under træning

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *