Omlet bloggen

Udfordringer for hønseholdere i det kommende år

Baghavehøns tilbringer normalt hele deres liv udendørs. Det betyder, at de er nødt til at klare alt, hvad de forskellige årstider bringer, lige fra brændende sommersol til vintre under frysepunktet og selvfølgelig regnvejr året rundt.

Fordi høns er nogle hårdføre fugle, tager de meget af dette ret let. Men der er stadig visse måder at hjælpe din flok gennem de skiftende årstider på.

Vinter

Dette er den mest udfordrende tid på året for alle dyr, der bor udendørs. Ulemperne er flere end fordelene, men med en lille smule hjælp fra deres menneskelige venner kan høns sagtens klare årstidens udfordringer.

 • Selvom høns klarer sig godt med kulden, så trives de ikke, når det både er koldt og vådt. Det vil hjælpe enormt meget at beskytte hønsegården ekstra mod vejret. Et godt sted at starte er at holde hønsene i et isoleret Eglu hønsehus.
 • Hold hønsenes fødder tørre i vådt vejr ved at dække hønsegården med træflis.
 • Høns vender normalt tilbage til hønsehuset ved skumring. Men om vinteren kan dine høns muligvis forsøge at få mere skrabetid ud af de korte dage. Hvis dine høner er tilbøjelige til at vandre rundt i mørket, kan en refleksvest til høns hjælpe dig med at finde dem igen – og også sikre, at hønsene er synlige for andre, hvis de forvilder sig ud af haven. Vestene holder også fuglene lune, så det er en dobbelt velsignelse om vinteren.
 • Siddepinde gør det muligt for høns at putte sig godt i kulden – noget som er særligt vigtigt om vinteren. Omlets PoleTree er perfekt til høns i denne årstid, da siddepindene er lavet af eukalyptus, stærkt, ubehandlet træ, hvilket betyder, at hønsenes fødder ikke bliver kolde.
 • Siddepinde gør det muligt for hønsene at krybe sig sammen for at holde varmen bedre i kulden – noget som er vigtigt på en kold nat. Det forhindrer også, at deres fødder bliver for kolde.
 • Under vedvarende frysegrader bør du gnide petroleumsgele (f.eks. Vaseline) på hønernes kamme og hagelapper for at forhindre, at de får frost.
 • Hold øje med hoste, nysen, sløvhed eller andre tegn på sygdom. En høne med en svag forfatning kan være sårbar, når det kolde vejr sætter ind.
 • Æglægningen falder – det betyder dog ikke, at du ikke får nogen æg til morgenmad. Tre høner bør tilsammen levere ca. otte æg om ugen i de koldeste måneder, men dette vil variere noget.
 • Sørg for, at hønsenes kost forbliver sund, og tilføj nogle ekstra vitaminer og mineraler for at holde deres immunforsvar i top.
 • Deres vand vil fryse, så vær forberedt på at bryde isen og have nogle ekstra vanddispensere klar, hvis alting fryser helt til.
 • På den positive side, så dræber vinteren enhver dvælende blodmide i hønsehus og -gård!

A boy in a snowy Eglu coop with his chickens

Forår

Når dagene bliver længere, begynder dine høns at lægge flere æg. Haven kommer til live, og hønsene begynder at finde ting, der er værd at skrabe efter i jorden.

 • Ræve vil være sultne efter en lang, mager vinter, så sørg for at dit hønsehus og din hønsegård er sikre. Automatiske hønselemme vil sikre, at hønerne er inde og ude på de rigtige tidspunkter, og vil forhindre, at rovdyr får adgang efter sengetid.
 • Med det mildere vejr begynder blodmider at samle sig… beskyt dit hønsehus mod mider før situationen kommer ud af kontrol!

Man with his chickens in spring, using weather protection on the Omlet Eglu Go Up Chicken Coop

Sommer

Det er forbløffende, når du har set dine høns lykkeligt klukke og skrabe sig vej gennem den iskoldt vinter, og nu se dem lige så glade og tilfredse i temperaturer på over 20 grader. Det største problem om sommeren er for meget sol – men med masser af skygge i haven, vil dine damer elske det varme vejr lige så meget som du gør. Et hønsehus, der giver skygge i sig selv – såsom pladsen under Eglu Cube eller Eglu Go Up, er ideelt til sommermånederne.

 • Hold vandforsyningen fyldt op, da høner drikker mere i varmt vejr.
 • Hvis det bliver virkelig varmt, kan du tilbyde hønsene kolde godbidder som vandmelon eller frosne frugter og grøntsager.
 • Sørg for et støvbad – enten et tørt område med jord i haven eller en bakke i hønsegården. Kattebakker kan også anvendes til støvbad.
 • Daglig æg indsamling afholder høner fra at gå skruk – noget de undertiden gør på denne tid af året.

Family outside in summer with their chickens in the Omlet Eglu Cube Chicken Coop

Efterår

Selvom sommeren er ovre, og vinteren ligger foran, er dette faktisk en fantastisk årstid for høns. Der er masser af saftige insekter at skrabe efter i den stadig bløde jord og bunker af blade. Hvis du har nogen frugttræer, er der godt med lækkerier for fuglene i form af nedfalden frugt.

 • Høns skifter ofte fjerdragt på denne tid af året, så de har brug for en god kost for at hjælpe dem med at forblive sunde og til at gro nye fjer. Ekstra vitaminer og mineraler vil hjælpe, og lidt æblecidereddike i deres vand vil hjælpe med at sikre en sund og blank ny fjerdragt.

Girl outside in autumn with Freestanding Chicken Perch

Høns er en forpligtelse året rundt. Heldigvis gør de det let for dig – disse vidunderlige fugle er stort set altid glade, uanset årstiden.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *