Omlet bloggen

Sådan laver du et støvbad til dine høns

Høne i støvbad med Omlet Eglu Classic hønsehus bagved

Spekulerer du over hvordan man laver et støvbad til dine høns? De fleste høns er helt tilfredse med at grave deres eget jordstykke op, som de kan rulle rundt og fnugge deres fjer i – men ved at lave dit eget støvbad af hønsesikre ingredienser, løfter du dine høns’ bad fra en metaforisk spand koldt vand, til et luksuriøst boblebad (tja, støvbad).

Hvorfor har høns brug for støvbade?

Støvbadning er en vigtig del af den generelle hønsesundhed. Ligesom mennesker bader høns for at fjerne urenheder og for at få det bedre generelt. Det kan virke kontraintuitivt at rulle i støvet for at blive ren, men det rigtige støvbadested kan absorbere fugt og olier på huden og kan befri fugle for mider og lus. Høns er ikke de eneste fugle, der nyder en god rulning på jorden – mange vilde fuglearter kan observeres i støvbade..

Høns finder et blødt, støvet eller sandet sted og kradser rundt for at skabe en lavvandet brønd at plaske rundt i. Når de har lagt sig, vil høns vrikke frem og tilbage, mens de slår med vingerne i en skuldertrækkende bevægelse. De vil ligge på hver side og gentage processen, indtil de er tilstrækkeligt belagt med støv eller sand. Når de er færdige, vil de hoppe op og ryste sig kraftigt – ligesom en hund efter et bad. Efter en hurtig fjerpudsning og støvet (bogstaveligt talt) har lagt sig, er badet forbi.

At bade på denne måde gavner hønerne mentalt såvel som fysisk. Ligesom vi kan tage et varmt bad for at slappe af sidst på dagen, hjælper støvbadning høns med at slappe af og føle sig bedre tilpas. Høns kan også tage et støvbad, når de har lyst til socialt samvær – ligesom mennesker i en sauna eller spabad. Du kan måske bemærke, at høns tager et støvbad med 2 eller 3 af deres nærmeste flokvenner.

Lav et støvbadeområde til dine høns

At give dine høns et udpeget støvbadested vil afholde dem fra at skabe deres eget – potentielt i dit foretrukne blomsterbed eller et andet uønsket sted. Du kan bruge kattegrus, bakken fra et lille dyrebur eller den nederste del af en lukket hundegård. Men hvis du har større høns eller en stor flok, kan de have brug for mere plads, end disse lavvandede bassiner kan byde på.

Brug din fantasi til at skabe et støvbadested til dine høns. Her er nogle idéer til inspiration:

 • Et gammelt dæk
 • Fleksibel opbevaringstaske
 • Fodringsgryder til dyr
 • Svømmebassiner til babyer i plast

Du kan også skabe et permanent støvbadeområde ved at grave en form ud i jorden og kante den med brosten eller sten.

Støvbadeområder eller beholdere skal have en kant, der er mindst 30 cm over “støvfyldningslinjen” for at undgå, at høns smider alt indholdet ud under deres kraftige badesessioner. Sørg for, at kanten er høj nok til at indeholde støvet, men også lav nok til at rumme dine mindste flokmedlemmer.

Placer din floks badeområde et solrigt sted. Høns vil opsøge solrige områder at bade i – især i vintermånederne. Sørg for at opbevare deres bad i et område, hvor det kan forblive tørt. Vådt støvbadeindhold vil til sidst tørre, hvis det regner på – men afhængigt af mængden kan det tage flere dage. Høns vil bade dagligt, så prøv at holde det så tørt som muligt. Nedenunder et stort, forhøjet hønsehus kan være det perfekte sted med lige nok sollys og beskyttelse mod regnen.

5 ting at føje til et støvbad til høns

Du kan give din flok et næringsstoffyldende støvbad af simple ingredienser – mange af dem har du måske allerede derhjemme.

1. Træaske

En af de mest gavnlige ingredienser til et godt støvbad er noget, du kan finde i dit eget hjem eller baghave. Træaske fra pejse eller udendørs bålsteder er gode tilføjelser til dine hønsebad. Aske indeholder K-vitamin, calcium og magnesium og hjælper med at absorbere toksiner fra hønernes hud. Du kan se dine høns spiser noget aske, hvilket også kan gavne dem.

Det er vigtigt kun at bruge træaske, hvis du er sikker på kilden. Brug ikke aske fra behandlet træ eller tømmer, da det kan indeholde giftige kemikalier, der kan skade dine høns.

2. Diatoméjord af fødevarekvalitet (DE)

Dette helt naturlige, silica-rige pulver er et kraftfuldt anti-parasitisk middel du kan bruge både på dine høns og omkring dine høns. DE ødelægger eksoskeletterne hos parasitter som blodmider, lus, lopper og flåter. Faktisk kan DE også føjes til dine høns’ kost for yderligere parasitforebyggelse. Ud over din floks bad, kan du drysse lidt DE rundt om kanten af ​​dine høns’ hønsehus og løbegård for at holde skadedyr på afstand.

3. Sand

Sand er en god base for støvbade, men sørg for at få den rigtige slags. Der findes mange typer sand, men undgå legesand til børn, da det normalt er behandlet med kemikalier. Sigt efter en grov sort som entreprenørsand eller multifunktionssand. Brug ikke fint sand alene – hvis det indtages, kan fint sand føre til afgrødepåvirkning hos høns.

Hovedformålet med sand er at sikre, at resten af ​​dine støvbadeingredienser ikke klumper sig sammen, og at tilføje vægt til blandingen. Hvis du bruger fint sand, skal du sørge for at blande det grundigt med jord.

4. Muld eller tørvemos

Hvis du ikke selv vil grave jord op, kan en pose muld eller tørvemos bruges i stedet. Bredt tilgængelige og billige poser med muld og tørvemos har fordelene ved naturlig jord uden besværet med at grave det op.

5. Tørrede urter

Hvis du er en hønseholder, der også har en have , vil du sandsynligvis have urter som du kan føje til dine høns’ støvbad. Urter hjælper med at tiltrække høns til badesteder ud over at de er gavnlige for deres hud og immunforsvar. Nogle urter som du kan føje til din floks støvbad inkluderer:

 • Lavendel
 • Rosmarin
 • Timian
 • Mynte
 • Oregano
 • Salvie
 • Persille

Glem ikke at gemme nogle urter til dine høns foder samt deres bad. Alle disse urter er med til at understøtte en sund hønekost og livsstil – både inde og ude.

Vedligeholdelse af dine høns’ støvbad

For at vedligeholde støvbadet skal du blot rense eventuelle ekskrementer, der finder vej ind, og genopfylde indholdet i badet, når det er nødvendigt. Nogle høns kan bade flere gange om dagen, mens andre kan bade hver anden dag. Afhængigt af hvor tungt støvbadet er, vil du måske gerne have en lufttæt beholder med forblandet hønsestøvbad for nem genopfyldning.

Selvom siddepinde er flokfavoritter, skal du sørge for ikke at placere dine høns’ støvbadeplads direkte under deres siddepladser for at undgå ophobning af ekskrementer. Hvis du har en walk-in løbegård, skal du dække den del af løbegården, hvor badeområdet er, med et klart vejrbeskyttelsesovertræk covers både på toppen og siderne for at forhindre, at indholdet bliver vådt. Dette vil give solskin mulighed for at varme hønernes støvbad uden risiko for, at det bliver til mudder.

Omlet og dine høns’ helbred

At holde høns sunde og glade behøver ikke at være en stor opgave. Med gennemtænkt designede hønseprodukter som Omlets Eglu Cube hønsehus, walk-in løbegård, og vejrbeskyttelsesovertræk, har det aldrig været nemmere at tage dig af dine høns. Et hjemmelavet hønsestøvbad er den perfekte tilføjelse til disse specifikt udformede produkter.

To høns udenfor tager et støvbad

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *