Omlet bloggen

Sådan kan vejrudsigten hjælpe hønseholdere

Mens de fleste tjekker vejrudsigten for at finde ud af hvordan de skal planlægge deres uge og hvilket tøj, de får brug for, kan hønseholdere desuden bruge den til at forudsige, hvilket udstyr deres hønsehus kan have gavn af for at sikre, at deres damer har det så behageligt som muligt. 

Fra sol til sne, vind til vand – morgenens vejrudsigt og den praktiske app på din telefon holder dig alt sammen opdateret med nyttige tips, som du muligvis ignorerer.

TEMPERATUR

For det første, den mest indlysende faktor: den forudsagte temperatur i de kommende 7 dage. Afhængig af hvilken tid på året vi befinder os, kan dette være meget nyttigt, eller helt forvirrende hvis det varierer drastisk. Men lad os tænke over, hvad vi kan handle på.

Hvis den forudsagte temperatur om vinteren er under 0 grader i mere end 5 dage i træk, eller temperaturen er nær frysepunktet, og du har meget få høns i dit hønsehus, kan du overveje at fastgøre beskyttelsestæppet mod ekstreme temperaturer til din Eglu for at give dine høns lidt ekstra hjælp til at holde varmen uden at begrænse ventilationen i hønsehuset.

I de varme sommermåneder, hvor temperaturerne kan komme op omkring 30 grader, er det klogt at flytte dit hønsehus til et område, der står i skygge så meget af dagen som muligt. Det er vigtigt at føre daglige helbredskontrol med dine høns for at sikre, at de ikke lider under de høje temperaturer. Hvis dit hønsehus er fastgjort til eller står inde i en hønsegård, kan du lade døren på huset være åben for at øge luftstrømmen om natten uden at dine damer bliver udsat for rovdyr.

SOL

Når solen skinner, er det fristende at dække din hønsegård med overtræk, så den er fuldstændig beskyttet mod solen indeni. Dette kan dog have den modsatte effekt end du havde til hensigt. I stedet for at skabe skygge og afkøle området, kan masser af overdækning skabe en tunnel, der indfanger varmen, ligesom et drivhus. 

Det er bedst at holde dem på et overskygget område og beskytte den ene side af gården mod solen. Hvis dine høns er ude det meste af dagen, skal du sørge for, at de har adgang til skyggefulde pletter i haven, og at deres mad og vand også står i skygge.

SNE

Spændende for nogle, men for andre kan en advarsel om sne være meget skuffende. Det kan være en god ide at overveje at beskytte din hønsegård med gennemsigtige overtræk for at forhindre, at der kommer for meget sne på jorden inde i gården. Hvis der forudsiges sne i en overskuelig fremtid, kan det være en god idé at forberede dig på iskolde forhold på lang sigt og bringe dit hønsehus tættere på huset, så det er lettere at se til dine høns, og de kan drage fordel af noget af det ly, som dit hus måtte give. I løbet af snevejret skal du sørge for at tørre fugtige fjer af og fjerne eventuelle isklumper fra fødderne. Øg mængden af strøelse og mad, du giver dine hønsene, da dette vil hjælpe dem med at holde sig varme. 

Hvis du har tid, kan det være klogt at overveje, hvor effektivt dit hønsehus vil være mod den bitre kulde. Hvis du har et træhus, skal du kontrollere, om det er vandtæt og godt isoleret. Hvis du ikke er sikker på om dit hønsehus kan klare mosten, skal du overveje at opgradere til et robust plastalternativ, såsom Eglu Cube. Det har dobbeltvægsisolering, der fungerer på samme måde som termoruder, for at holde kulden ude og varmen inde om vinteren. Plastmaterialet er vandtæt og super let at rengøre hurtigt (særligt vigtigt på kolde vinterdage).

OVERSKYET

Den kedeligste af alle vejrprognoser, men ofte en pause fra andre mere ekstreme forhold. I løbet af vinteren kan nogle få overskyede dage hæve temperaturen lidt og give dig en god mulighed for at rense dit hønsehus og tjekke dine høns grundigt og foretage de ændringer, der er nødvendige afhængigt af hvad prognosen forudsiger for de kommende dage.

REGN

Nogle vejrrapporter er mere nyttige end andre, når det gælder den nøjagtige timing og chancen for regn. Men hvis du ser på dage med 90% chance for meget regn, vil det være klogt at handle hurtigt og få nogle beskyttende gennemsigtige overtræk over gården. Hvis jorden under hønsehuset og gården allerede er ekstremt mudret og våd, kan du overveje at flytte hele dit setup et andet sted hen og måske endda lægge et bundmateriale som for eksempel træflis ud for at forhindre, at det hele udvikler sig til en sump!

VIND

Hvordan du reagerer på en blæsende prognose afhænger helt af de forudsagte vindhastigheder. Let vind, mindre end 40 km/t, bør ikke være et stort problem. Det kan være nødvendigt at tilføje nogle windbreaks omkring bunden af din Eglu og et stort klart overtræk langs den mest udsatte side. I ekstremt høje vindtilstande er det værste du kan gøre dog, at dække hele din gård med overtræk fra top til tå, især en større Walk-in hønsegård. I en stor hønsegård tillader netmaskerne vinden at strømme igennem uden at forårsage problemer i strukturen, og et klart overtræk rundt om et af de nederste hjørner i gården giver hønsene nok læ. Hvis du dækker gården fuldstændigt, vil vinden hamre mod den og der vil være større sandsynlighed for, at hele strukturen løfter eller bevæger sig.

Hvis dine høns er i en mindre gård fastgjort til deres hus, anbefaler vi at placere det et sted, hvor det vil være mest beskyttet mod vinden og nedfald, for eksempel op mod en robust mur. Egluens hjul giver dig mulighed for nemt at flytte hønsehuset rundt om i din have for at tilpasse placeringen alt efter forholdene. Hvis du holder dine høns i deres Eglu hønsehus og -gård og ikke lader dem gå frit i farlige vejrforhold, kan du overveje at tilføje nogle underholdende legesager og godbidsdispenser for at forhindre kedsomhed, for eksempel et Peck Toy eller en siddepind.

 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *