Omlet bloggen

Hvorfor har hønseæg forskellige farver?

Multifarvede hønseæg i æggebakke

Forfaderen til alle høns er Bankivahønen, Gallus gallus, der hører hjemme i Sydøstasien. Alle Bankivahøne-æg har skaller med en cremehvid farve. Og alligevel kan æg fra høns i dag variere meget, som enhver hønseholder ved.

MFor mange år siden indså hønseægproducenter i Storbritannien, at de handlende favoriserede brune æg og stak næsen i sky overfor de hvide. Det blev endda sagt, at brune æg var mere næringsrige (hvilket ikke er tilfældet – alle hønseæg har den samme ernæringsmæssige værdi).

Denne tyranni med brune æg i supermarkederne fortsatte indtil for ca. 20 år siden, da der blev skabt et nichemarked for æg fra specifikke racer. Chokoladebrune, blå og selv de ‘forfærdelige’ hvide æg begyndte alle at dukke op på hylderne.

Men for alle, der kendte til baghavehøns, var dette ikke noget nyt. Perlehvide fra Sussex og Italienere, dejlige blå fra Ameraucana og Legbar, rødbrune skønheder fra Barnevelder og Welsumer og den drømmende grønblå af Araucana og Favaucana kan alt sammen findes i dagens ægindsamling.

Men hvorfor eksisterer disse forskellige farver, taget i betragtning af at deres forfædre alle lagde cremehvide æg?

Ægmaling – på den naturlige måde

Det tager cirka 26 timer at forme et æg i en høne. 20 af disse timer er dedikeret til at hærde og farve æggeskallen. Lag af kalciumkarbonat giver hærdningen – det er grunden til, at høner har brug for masser af kalcium i deres kost – og farven afhænger af pigmenter. Kalciumkarbonat er naturligt hvidt, så enhver anden farve skal ‘males på’ fra indersiden.

Opdrættere har skabt hundreder af hønseracer igennem århundreder, og hver af disse har karakteristisk fjerdragt og farvelægning. De pigmenter, der giver fjerfarve, går undertiden hånd i hånd med specifikke pigmenter til også at farve æggeskaller.

For eksempel bærer Ameraucana det blå pigment biliverdin, og dette males på skallen i de senere stadier af æggets udvikling i æggestokken. Både ydersiden og indersiden af skallen har den samme blå farve.

Dette er ikke tilfældet med et almindeligt brunt æg. Hvis du knækker skallen på ét vil du bemærke, at den er hvid på indersiden. Det pigment, der er ansvarligt for brunfarvning, er protoporphyrin. Dette er til stede i større eller mindre grad hos de fleste høns. Selv æg med en cremefarve har antydning af protoporphyrin i deres skaller. Høner, der bærer et overskud af pigmentet – såsom Delaware og Maran – producerer fantastiske chokoladebrune æg.

Mange høner lægger brune æg med mørkere brune pletter og striber. Welsumer er et godt eksempel på dette. Virkningen skyldes, at ægget drejer mens det bevæger sig igennem æggestokken, og det er et almindeligt træk for æggene fra mange vilde fuglearter. Det er detaljer som dette, der gør det muligt for hønseejere at kende forskel på æggene fra deres forskellige fugle (i en lille flok, altså!)

Når de to typer pigment – det blå og det brune – blandes sammen, er resultatet en grønlig blå eller olivenfarve. Hvis det brune pigment er lyst, som i Favaucana og Araucana, er æggene en blød, grønlig blå. Med en mørkere brun i blandingen øges olivenfarven som hos Grønlæggeren.

Forskelligt farvede æg på Omlet æggekarrusel

Hvilken farve er dine høns’ øreflipper?

Det kan komme som en overraskelse at høre, at høns har øreflipper. Hvad der er endnu mere overraskende er, at disse øreflipper giver en idé om farven på æggeskallerne.

Øreflipperne er tydelige, når de først er blevet påpeget. Høns har tre typer ‘flipper’ – den røde kam, de dinglende på halsen og dem på siden af hovedet, bagpå – øreflipperne.

Hvide øreflipper findes på høner med hvid eller på anden vis lys fjerdragt. Disse fugle har relativt små mængder pigment, derfor de lyse fjer. Den samme regel gælder for deres æg – ingen pigment og dermed hvide æg. I mellemtiden lægger høner med brune eller rødlige øreflipper brune æg, og en høne med en cremede, perlefarvede, skinnende hvide øreflipper lægger blå æg.

I dag er det ironisk nok, de ikke-brune æg, der står til højere priser i butikkerne. Og når du så står og steger en håndfuld æg side om side på panden, som alle er fra fritgående, græsfodrede høns og har en flot gylden æggeblomme, er det alligevel ikke til at se forskel på, hvilken skal producerede hvad. I forhold til hønseæg kommer skønheden virkelig an på øjnene der ser – og hønens øreflipper!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *