Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvorfor har katte brug for et kradsetræ?

Når en kat kradser på en væg eller stolpe, er det et tegn på at stærk vind snart vil ryste spærene. Hvis katten kradser benene på dit bord, varsler det ændring i vejret. Ifølge en gammel skrøne i hvert fald…

I virkeligheden hvæsser katte kløer af personlige grunde – ikke for at advare dig om ting, som din vejr-app muligvis ikke har opsnappet! Men skrønen understreger alligevel noget sandt – nemlig det faktum, at katte med glæde vil hvæsse kløer op og ned af alle dine elskede møbler. Derfor er et skræddersyet kradsetræ et must for alle katte.

Der er ingen tvivl om, at katte nyder fornemmelsen af at kradse. Men der er også to praktiske grunde til denne opførsel. Katte trimmer deres kløer ved at kradse hårde eller ru overflader, så et kradsetræ er faktisk en slags manicurestation. Samtidig får de generelt også strakt kroppen godt, når de kradser.

Katte har desuden duftkirtler i deres poter (ligesom dem de har på deres kinder – det er hvad de har gang i, når de gnider sig mod dine ben). Når de kradser, duftmærker de samtidig for at fortælle verden, at dette særlige område tilhører dem.

Det er ikke kun huskatte, der gør dette. Tigre, for eksempel, duftmærker træer og kradser dem med deres enorme kløer, mens de gør det.

Hvæsseadfærd

Kæledyrskatte der tilbringer meget tid udendørs vil ikke kradse så meget i hjemmet. Deres kløer holdes i god form på den naturlige måde, når dyret strejfer omkring på dets territorium. Katte vil ligesom tigre drage fordel af træer og andre naturlige kradsestationer.

Hvis din kat tilbringer lidt tid udendørs, vil trangen til at kradse indendørs være stærk. Du kan forstærke ønsket opførsel ved at give katten ros og kærlighed, når den bruger kradsetræet, og derimod afskrække den forsigtigt, hvis den prøver at sætte kløerne i møblerne. Det er vigtigt ikke blot at kæle katten for at få den til at stoppe med at kradse, da dit kæledyr måske vil fortolke dette som opmærksomhed. Antagelsen “Mine kløer + Dine møbler = kvalitetstid med dig” er ikke én du vil fremskynde.

Kradsetræer

En kat der bliver ved med at kradse møbler eller gardiner bliver nødt til at få denne vane brudt. Dette kan normalt klares ved at dække kattens foretrukne bordben, armlæn e.l. med køkkenfolie, dobbeltsidet tape eller noget gennemsigtigt plastikdække. Katten kan ikke lide fornemmelsen af at kradse på disse overflader.

Lugt kan også afskrække vedholdende skrabere. Citrus og mentol er to dufte, som de fleste missekatte holder sig væk fra.

Et andet trick er at købe (eller fremstille) et kradsetræ og placere det ved siden af det møbel, som katten normalt kradser. Et drys katteurt vil gøre det nye kradsetræ uimodståeligt. Når katten har taget træet til sig, kan det så flyttes et mere praktisk sted hen.

Det er vigtigt, at kradsetræet appellerer til dit kæledyr. Det skal have en bred, tung base for at forhindre, at det slingrer eller vælter mens katte hvæsser kløer, og det skal være høj nok til at rumme din kat i fuld strækning – mellem 60 og 90 cm. Sørg for at materialet, der er fastgjort til træet, har lodrette riller og ikke vandrette. Bølgepapfiber fungerer godt eller materialer med en lodret vævning. Dette vil lette kradseprocessen og minimerer også chancen for, at en negl kommer til at sidde fast i materialet (noget du skal være opmærksom på, hvis du fremstiller dit eget).

En kradsemåtte er en anden mulighed, skønt mange katte ser ud til at foretrække at strække sig opad for at ridse. Dette kan have noget at gøre med at få deres duft spredt i optimal højde til at forbipasserende katte lugter den.

Stress og krads

Katte hvæsser nogle gange kløer, når de er stressede, og det er som regel her at dine møbler er i reel fare for katte-kradse-feberen. Det er vigtigt at identificere kilden til kattens stress. Det kan være en anden kat, et andet kæledyr (normalt en hund) eller endda et barn i huset, hvis hårde håndtering har gjort den stakkels mis stresset. På den anden side kan det også være et støjende husholdningsapparat eller en regelmæssig støj udenfor hjemmet, såsom fly eller hyperaktive bilalarmer.

Fjern så vidt muligt kilden til stressen. Sørg også for et andet kradsetræ. Hvis du har mere end én kat, er det en god ide at give dem hver sit kradsemiljø.

Og bare for nysgerrighedens skyld, næste gang din kat kradser løs på sit træ, så prøv at kigge udenfor. Bliver det blæsevejr? Er vejret under forandring? De der vejr-apps har trods alt ikke ret hver gang.


Leder du efter et nyt kradsetræ til din ven? Vi har i øjeblikket et fantastisk tilbud på Igloo kradsetræer. Dette robuste kradsetræ er fastgjort til en blød firkantet stofbase og er velegnet til alle typer katte. Ved at kombinere det med den innovative plejemåtte kan du skabe et pænt 2-i-1 kradse- og plejemiljø til din kat, så du kan sørge for, at dine møbler forbliver fri for pels, skæl og skarpe kløer, samtidig med at du giver din kat en mulighed for at strække sig og afmærke sit territorium. Fås nu fra kun 40,00 kr.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *