Omlet bloggen

Hvad bør kaniner spise?

Alle kaniner er planteædere, uanset om de bor i huler i naturen eller i et behagelig bur og holdes som kæledyr. Det betyder, at de udelukkende spiser ting, der kommer fra planter, hovedsageligt græs, frø og grøntsager. 

Den største sygdomsårsag hos kæledyrskaniner kan spores tilbage til farlig eller forkert proportioneret fodring. Bortset fra livstruende mave-tarmsygdomme kan en dårlig kost også forårsage tandproblemer og svækket immunforsvar, så det er meget vigtigt, at du lærer, hvordan du fodrer dit kæledyr ordentligt. 

En vild kanins kost vil næsten udelukkende bestå af græs, som de finder på og omkring deres tunnelsystemer. Da græs indeholder meget lidt ernæring, er de nødt til at spise store mængder for at overleve og tilbringer det meste af deres dage på at lede efter og gnaske frisk græs. Kæledyrskaniner kan ikke spise så meget på en dag, så deres kost skal suppleres med tørfoder, grøntsager og hø for at få de kalorier, vitaminer og mineraler, de har brug for for at forblive sunde og raske.

En god kaninkost bør bestå af ca. 80% hø af høj kvalitet, og de bør altid have en ubegrænset mængde til rådighed. Hø giver ikke alene kaninerne de næringsstoffer, de har brug for, det hjælper dem også med at nedslide deres konstant voksende tænder. Det er ikke nok bare at sikre, at kaninerne altid har adgang til hø, du skal også begrænse andre typer fødevarer, da de ofte vil blive prioriteret på bekostning af høet.

FODER

De mest almindelige typer foder til kæledyrskaniner er foderpiller og foderblandinger. Piller er altid den bedre løsning her, da det har et højere fiberindhold (mindst 18%, ideelt set 20-25%) og ikke har så højt indhold af fedt og usunde kulhydrater, som sukker. Piller forhindrer også selektiv fodring, da næringsstofferne spredes jævnt i hver pille, så du kan være sikker på, at alle dine kaniner får den samme mad. 

Tilfør kun en lille mængde piller hver dag. Som nævnt tidligere vil en kanin, der fodres for mange andre lækre ting, prioritere disse frem for det meget vigtige hø. 

GRØNT

Frisk grønt er en god kilde til næringsstoffer for kaniner, og de forskellige tyggebevægelser hjælper med at slide tænderne ned. Prøv at give dit kæledyr en bred vifte af forskelligt grønt i løbet af ugen, og sigt mod tre forskellige typer om dagen. Nogle gode eksempler inkluderer græs, kløver, mælkebøtte, blade fra frugttræer, gulerodstoppe og persille. Spinat, sølvbede, kål og spirer er også nærende, men skal gives med moderation. Generelt skal du langsomt introducere nye grøntsager og holde øje med tegn på dårlig mave. 

Sørg for, at de blade, du fodrer dine kaniner med, forbliver friske ved at lægge dem i en godbiddispenser, som Caddi. Dette gør det nemmere at fodre dine kaniner let og hygiejnisk, mens du samtidig giver dine kæledyr en sjov og interaktiv foderoplevelse.

GODBIDDER

Andre grøntsager, frugter og bær kan gives i små mængder nu og da. Undgå enhver “menneskelig mad”, der indeholder sukker eller salt, samt nødder og frø. Det er fristende at forkæle dit kæledyr, men hvis det ikke gøres i moderation, kan din kanin ende med at blive overvægtig og syg.

Det er også vigtigt at bemærke, at nogle frugter og grøntsager er farlige eller endda giftige for kaniner og skal altid undgås. Inden du prøver noget nyt, skal du kontrollere, om kaninerne kan tåle det. 

NATAFFØRING

For at få mest mulig næring ud af den mad, de spiser, vil en kanin producere små, mørke, druelignende kugler, som er forskellige fra deres normale afføring, og disse spises igen med det samme. Det kan virke underligt for os, men det er meget vigtigt, at de spiser disse ekstremt næringsrige kugler. 

Hvis du bemærker, at mange af disse natafføringskugler er spredt rundt om i buret, eller hvis de sidder fast i pelsen omkring kaninens bagdel, er det et tegn på, at kaninens kost er for rig. Prøv at skære ned på foderpiller og tilføje mere hø, og kontakt din dyrlæge, hvis problemet fortsætter.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *