Omlet bloggen

Fjerplukning, og hvordan man undgår det

Høns har et veldefineret hierarki. Hver høne ved, hvem der er chefen. Det er her udtrykket ‘hakkeorden’ kommer fra.

I hønsenes daglige liv er lejlighedsvis hakken og mindre ståhej helt normal. Men når hakningen tager overhånd, vil du hurtigt få en flok halvplukkede høns, der ser helt elendige ud på deres siddepinde.

Mobning vil altid bryde ud, når nye fugle introduceres til en flok. Dette er alt sammen en del af at fastsætte den nye hakkeorden, efter et par dage bør alt normalt være roligt og tilbage ved det gamle igen.

Høner kan også finde på at plukke sig selv med det samme resultat – fjertab. Dog vil du blive glad for at høre, at i begge tilfælde – selvplukning og plukning af andre – kan problemet løses ganske let.

Trængsel i hønsehuset

Hver gang der er utilstrækkelig plads, begynder høns at plukke hinanden. Det eneste tidspunkt, de er tilfredse med trange forhold, er, når de sætter sig til rette ved siden af hinanden for en hyggelig nattesøvn. Trængsel forårsager stress, og stress fører til vold. Det begynder med hakken og generel mobning af enhver høne, der sidder længere nede i hønsehusets hakkeorden.

Svaret her er altid at give hønsene mere plads. Den minimale plads, hver høne skal have, afhænger af racens størrelse; men det er altid bedst at give fuglene så meget plads som muligt. Som en generel tommelfingerregel har du brug for 0,18 til 0,28 kvadratmeter pr. høne i hønsehuset og 0,74 til 0,93 kvadratmeter pr. høne i gården. Dette er dog det absolutte minimum. Hvis du ejer en Eglu Go, der kan rumme op til fire høner, er seks helt klart for mange. To er dog helt fint.

Et overophedet hønsehus kan også forårsage hakken og fjerpluk, da de høje temperaturer gør fuglenes hud irritabel og kløende. For meget lys har den samme effekt; dette er dog kun et problem for fugle, der holdes i kunstigt lys for at øge ægproduktionen.

Når høns ser rødt

En høne kan blive offer for hakning, hvis hun er syg. Nogle gange rotter de andre høns sig sammen mod en skrantende medhøne. Hun vil normalt finde et roligt sted at skjule sig, og du vil være i stand til at gribe ind, før tingene tager overhånd.

Hvis et sår er involveret, vil de andre høner imidlertid bogstaveligt talt se rødt. Blod fungerer som en magnet for fuglene, og de vil forfølge og hakke til såret, plukke de omkringsiddende fjer og forværre skaden med åbenlyse alvorlige konsekvenser. Dødsfald er ikke ualmindelige under disse omstændigheder, og hvis såret kombineres med trænge forhold, kan der forekomme kannibalisme.

Den sårede høne skal isoleres fra resten af flokken, indtil hendes sår er helet, og hun igen er i topform. Hvis du har Walk-in hønsegård til dine høns, er skillevægge en fantastisk løsning, der forhindrer de andre i at mobbe den sårede høne.

Du kan hjælpe helingsprocessen ved at påføre lotion og cremer der modvirker fjerplukning og virker helende. Der findes mange gode midler i Omlet-butikken.

Hønen og vampyrerne

I 99% af tilfældene har en høne, der plukker sig selv, parasitter. Synderne er som regel mider, små vampyrer der efterlader hønens hud såret og kløende. Lus og lopper har samme virkning. En inficeret høne vil ikke kun virke beskidt og træt, hun vil også have en hængende kam og vil være sløv.

Én type parasit, skabmiden, spiser af rødderne af fjerene, hvilket får dem til at falde ud uden indgreb fra hønen. Alle disse hønsespisende parasitter kan afskrækkes ved hjælp af spray eller smørbar medicin.

Hvis dine høns’ kost er lav på protein (hvilket aldrig vil være tilfældet, hvis deres mad drejer sig om gode foderpiller), vil de søge det andetsteds. Insekter og andre hvirvelløse dyr er gode proteinkilder; men det er fjer også. Hvis fjerplukning rammer din flok, er foderet en anden ting at tilføje til tjeklisten, for at finde roden til problemet.

Æg og fjerplukning

Der findes nogle beviser på, at du muligvis kan få flere problemer med fjerplukning, hvis dine høner lægger brune æg end hvis de lagde hvide æg. Dette lyder bizart, og videnskaben er endnu ikke kommet til en endegyldig konklusion, men nogle observationsstudier har vist at dette er tilfældet. Det er imidlertid hovedsagligt et problem blandt høns, der holdes i høje antal til kommercielle formål, og ikke et hensyn, som den gennemsnitlige hønseholder skal bekymre sig om. Det er bestemt interessant, selvom…

I de fleste tilfælde med hakning og fjerplukning vil du være i stand til at løse problemet med simple indgreb. Giv hønerne nok plads og hold de blodsugende parasitter i skak, så vil problemet i de fleste tilfælde være løst.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *