Omlet bloggen

Hvorfor hader nogle mennesker katte så meget?

Vi er alle, på et eller andet tidspunkt i vores liv, blevet stillet det ældgamle spørgsmål… “Er du et kattemenneske eller et hundemenneske?”

Dem, der svarer “kattemenneske”, vil sandsynligvis have oplevet den forvirrende, men ikke overraskende reaktion: “Ej! Jeg HADER katte!”

Men hvorfor? Så mange mennesker har stærke følelser over for katte, og de fleste kan ikke engang retfærdiggøre deres negativitet. Mens nogle grunde kan være forståelige, er andre bare urimelige! Her er et par grunde til, at vores kattevenner har fået så mange haters…

Myter og historie

Hvis vi ser tilbage på gammel egyptisk historie, vil vi se, at katte blev betragtet af egypterne som magiske væsener, beskyttere og et tegn på held og lykke, og de tilbad endda en kattegudinde ved navn Bastet.

Så hvordan er vi blevet til en verden, der er helt splittet over, om katte er gode eller dårlige?

Gennem historien har andre lande haft blandede tanker om kattens symbolik. Den vigtigste myte, der er ført frem til i dag, er mest ødelæggende for den sorte kats ry. Nogle siger, at hvis en sort kat krydser din vej, bringer det dig i uheld, andre mener, at sorte katte faktisk er hekse i forklædning. På trods af at ingen af disse konspirationer holder nogen sandhed, påvirker de stadig hvor mange sorte katte der adopteres i dag, og kan muligvis på en eller anden måde forklare, hvorfor så mange mennesker føler sig utilpas ved katte af enhver farve.

Dårlige oplevelser

En ganske almindelig årsag til hadet mod katte er relateret tilbage til dårlige oplevelser, der kan være sket så tidligt som barndommen. Der følger normalt en historie om at besøge familie eller venners hus som barn og blive slået, bidt, kradset eller hvæst af deres kat, men sjældent nogen omtale af hvad det respektløse yngre selv kunne have gjort for at provokere denne kat.

Nogle mennesker frygter også hunde af samme grund, så det er bestemt ikke den vigtigste årsag til fjendtligheden. Vi kan kun håbe, at disse mennesker en dag kan komme frem til den konklusion, at det er meget sjældent, at en kat angriber uden grund, som voksen vil du blive bedre til at læse signalerne fra en kat, der gerne vil have fred.

Uafhængige væsener

Ja, okay, nogle gange er katte ikke ligeså kærlige som hunde, men det er fordi de typisk er mere uafhængige. Dog er nogle kattehaderes opfattelse om, at katte overhovedet ikke er i stand til at elske deres ejere, bare helt forkert.

Nogle katte, der har haft dårlige oplevelser med mennesker, kan være mere forsigtige eller endda bange for os og vil sandsynligvis have vænnet sig til deres eget selskab og lært at passe på sig selv. Men selv de mest bange og isolerede katte kan lære at nyde menneskeligt selskab igen, efter masser af kærlighed og omsorg.

Der er masser af fascinerende måder, hvorpå katte viser, at de elsker deres ejere. Det kan du læse alt om dem her.

Naboens kat

Hvis din nabos kat boltrer sig i din have eller terroriserer dine høns, er det forståeligt nok, at der kan opstå nogen vrede mod hele arten. Denne opførsel reflekterer dog ikke alle katte, så sæt ikke dem alle i samme boks!

Du kan dog gerne lægge ansvaret på kattenes ejere og foreslå løsninger for at undgå irritation af naboerne, som f.eks. En udendørs kattegård, hvor katte kan tilbringe tid udendørs uden at lave ballade i nabolaget. Nogle mennesker går endda tur med deres katte i snor, når de er nye i et område, for at vise dem, hvor de kan gå – om dette fungerer eller ej kan diskuteres.

“Hunde er sødere”

Nogle mennesker er bare die hard hundefans, og det må vi bare acceptere. Men diskussionen om, hvilket kæledyr er “sødere” er helt subjektivt. Hvis du synes, at katte er sødere, er det godt for dig! Katte bør have lige så stor chance som ethvert andet kæledyr til at finde et lykkeligt og kærligt hjem for livet, og hvis du giver dem alt hvad de har brug for for at føle sig sikre og glade, vil de gengælde din kærlighed.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *