Omlet bloggen

Hvorfor undulater og andre kæledyrsfugle elsker at bade

En fugl i det indendørs Geo fuglebad til undulater, finker og kanariefugle

Det er en støvet omgang at være kæledyrsfugl i en verden af savsmuld, frøskaller og det tørre indeklima. Støvet sætter sig ved roden af fjerene, og huden begynder at blive irriteret. Derfor elsker de fleste fugle bare at tage et vådt bad.

Dette gælder dog ikke alle fuglearter. Enhver hønseholder ved, hvor meget deres høns elsker et godt støvbad – hvilket gør tingene mere tørre og støvede end noget andet. Du kan også opleve vilde fugle som f.eks. solsorter og spurve støvbade.

Mange fugle blander og matcher heldigvis disse to forskellige badeteknikker. Men generelt menes det, at præferencen for den ene eller anden metode afhænger af, hvor fuglene stammer fra. Landbaserede fugle med adgang til vand har en tendens til at bade i det; mens de i mere tørre områder favoriserer støvbadning. Støvet hjælper med at opretholde den rigtige oliebalance på fuglens fjer, og afskrækker også parasitter såsom lus.

Når en fugl blander teknikker, rengør den først sig selv (med vandet) for derefter at afluse (med støvet).

En undulat i det indendørs Geo fuglebadFuglebad til undulater

Under varme vejrforhold kan undulater finde på at tage en dukkert flere gange om dagen, hvis de får chancen. Deres bad kan fastgøres inde i buret, eller kan simpelthen være en lav skål på jorden uden for buret. At holde badet uden for buret hjælper med at holde alting tørt og ryddeligt. Der er en masse flappen og plasken involveret i badning, når man har det alt for varmt og er dækket af fjer!

Badet tjener mindst tre formål. Det hjælper fuglene med at blive rene, det hjælper dem med at køle af og det giver en masse sjov. Nogle fugle kan ikke få nok af det, og alligevel rapporterer nogle ejere, at deres fuglebade aldrig bruges. Denne manglende appel er lidt af et mysterium. I lyset af chancen nyder de fleste undulater muligheden for at plaske rundt og vil om muligt bruge deres drikkevand som et mini-bad. Nogle får dog aldrig badelysten. Det skyldes sandsynligvis tidlig eksponering – hvis en fugl ikke har fået muligheden for at nyde et godt bad i løbet af de første ni måneder, kan den måske aldrig få smagen for det.

En ubadet fugl er ikke et problem – undulaten vil stadig passe og pleje sine fjer for at rense sig for støv, og den bliver bestemt ikke ildelugtende.

Undulater – de fleste af dem – nyder også det, der er kendt som et ‘fuglebrusebad’: bundter af spiselige grønne blade og urter, der er dyppet i vand. Disse fungerer som en undulat-bilvask, og fuglen vil nyde at gnide og rulle sig i fugtigheden, før den ryster sig tør – og sandsynligvis tage en bid eller to af brusebadet som afslutning!

Fuglebade til finker

Alt, hvad der gælder undulatbade, gælder også for finkebade. Sørg altid for, at ‘badekarret’ er sikkert – enten fastgjort til buret eller bredbundet, så det ikke kan væltes. Finker har en tendens til at være lidt nervøse, og et ustabilt bad ryster deres selvtillid.

Nogle arter, især kanariefuglen, elsker også et sprøjtebad. Lunkent vand i en sprayflaske er deres version af en luksuriøs spa. Når din fugl er håndtam, kan du introducere sprayflasken og se, hvordan den reagerer. Hvis den bliver bange, skal du ikke fortsætte, men prøv igen senere. I 90% af tilfældene vil dit kæledyr elske denne form for forkælelse.

Fuglebade til papegøjer

Ligesom undulater nyder de fleste større papegøjer muligheden for at bade. Det antages, at vandet opfylder flere forskellige formål, fra rengøring af fjerene og blødgøring af tørret snavs for lettere fjernelse, til at hjælpe med skifte af fjerdragten og med fordele for åndedrætssystemet.

Mange papegøjer vil også nyde et spray-bad, og nogle af de store arter får endda smag for at tage med deres ejere i det store brusebad! Dette gøres dog ikke uden risiko. Papegøjers åndedrætssystemer er følsomme overfor kemikalier, der findes i vandet fra hanen, såsom klor og fluor. Hvis din papegøje skal være din badekammerat, skal du montere et brusefilter, der fjerner disse kemikalier.

En bred skål er dog et mere konventionelt bad til en papegøje. Fuglene bruger skålen til både at drikke fra og bade i, men det er fint.

Generelle regler for fuglebade

Uanset hvilken type fugle, du holder, vil deres bad blive snavset meget hurtigt, og vandet skal skiftes mindst en gang om dagen. Mange ejere pålægger deres fugle badetid og introducerer kun vandet på bestemte tidspunkter. I mindre buropsætninger er dette den bedste metode, da det undgår, at alting bliver meget vådt meget hurtigt og forbliver sådan.

I en større voliere installeres fuglebadet normalt som en permanent funktion. Det er altid interessant at se, hvilke af fuglene der bliver ‘badeafhængige’, og hvilke der foretrækker en hurtig rens-og-ryst, hvor intet vand kræves!

Uanset hvad du sætter op, skal du altid sørge for, at vandet er ved stuetemperatur (eller samme temperatur som den omgivende luft). Lad først koldt vand fra hanen temperere – en fugl, der tager en kold dukkert, kan få chok og blive syg.

Frem for alt er badetid sjovt – både for fuglen og som tilskuer-sport!

This entry was posted in Fugle


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *