Omlet bloggen

Sådan lærer du din hund kommandoen ‘gå i seng’

Labrador lærer 'gå i seng'-kommandoen

Dogtor Adem, grundlægger og ejer af Dog-Ease, er en hundeadfærdsekspert og -træner med over 15 års erfaring med at arbejde med hundeejere og deres firbenede venner. I dette blogindlæg viser Adem dig, hvordan du lærer din hund kommandoen ‘gå i seng’.


Jeg er gået i samarbejde med Omlet og deres fantastiske nye hundeseng med støttekant for at guide dig gennem det grundlæggende i, hvordan du lærer din hund kommandoen ‘gå i seng’. ‘Gå i seng’ er en nyttig øvelse for hundeejere og kan bruges i forskellige situationer, lige fra at være i stand til at åbne hoveddøren i viden om at din hund befinder sig sikkert i sin seng, og give gæster mulighed for at komme ind hjemmet, til at kunne opmuntre din hund til at slå sig ned på et tæppe eller i sengen, mens du besøger familie, venner eller endda den lokale kaffebar!

Desuden kan du, mens du underviser i denne kommando, også begynde at lære hunden de grundlæggende kommandoer ‘sit’, ‘gå pænt’, ‘dæk’ og ‘læg den’. Alt i alt er det en dejlig træningsøvelse, der kan hjælpe dig med at være i stand til at kommunikere effektivt med din hund, såvel som at hjælpe hunden med at forstå en række kommandoer, der kan være nyttige i forskellige situationer i hverdagen.

Labrador, der ligger på Omlets hundeseng med støttekant, hvor den lærer 'gå i seng'-kommandoen

Det skal du bruge

 • En behagelig hundeseng (vi kan anbefale hundesengen med støttekant!)
 • Nogle velsmagende godbidder, som din hund kan lide
 • Din hund i snor og halsbånd
 • Et ryddet område, hvor du kan gå mindst 5-10 skridt væk fra hundesengen

Gode tips til at begynde jeres træning

1) Følg nedenstående trin for at lære din hund kommandoen ‘gå i seng’. Start langsomt og tag dig god tid med hvert trin. Din hund har brug for tid til at forstå hvert trin og mestre det. Træningen er designet til at blive udført, gentaget og bygget på over tid. Din hund kan ikke lære kommandoen på én dag! Ligesom os har hundens brug for tid til at forstå, øve og lære helt nye færdigheder. Det er endnu sværere for dem at lære en færdighed, når de taler ‘hund’, og vi taler ‘menneske’! Vores job som trænere er at hjælpe dem med at forstå vores sprog. Dette vil tage tid og tålmodighed.

2) Brug dine velsmagende godbidder til at belønne din hund, når den opnår det, du leder dem til at forstå. Giv godbidden når din hund udfører den kommando du siger, f.eks. ’sit’, og hjælp den med at knytte det ord du siger til det den gør på netop det tidspunkt.

3) Hold træningen positiv. Undgå at skælde din hund ud og tving den aldrig i position. Den vil ikke forstå, hvad dette betyder, og kan danne negative associeringer som et resultat. Hvis din hund ikke forstår, skyldes det, at de ikke har skabt den relevante forbindelse mellem dét, du siger, og hvad den skal gøre. Gå et trin tilbage hvis dette sker. Det er dit job at være en god og tålmodig lærer!

4) Træn lidt og ofte. En god guide er at sigte mod 10-15 minutters træning mindst én gang om dagen.

5) Afslut dine træningssessioner positivt og på en ‘god note’. Acceptér små gevinster og små mængder fremskridt over at skubbe for hurtigt og forvente for meget fra din hund, hvilket bare resulterer i, at den ikke kan gøre dét, du har bedt den om. Hvis sidstnævnte sker, skal du vende tilbage til det, hunden kan gøre med selvtillid og ende der. Du kan vende tilbage til det næste trin en anden dag. Du vil have din hund til at føle sig positiv omkring, hvad den har lært og opnået, selv hvis dette kun er lidt, og opfordre dem til at skabe forbindelserne mellem det du siger, og den skal gøre på det tidspunkt. Dette vil også hjælpe den til at have lyst til at deltage i træningen næste gang!

6) Når du har mestret trin 1-5, skal du gentage disse med “SÅDAN UDVIDER DU” -tipsene for at bygge på din træning.

7) Endelig skal du ikke prøve denne træning, hvis din hund viser tegn på besiddende eller aggressiv opførsel omkring mad eller genstande, da dette kan sætte både dig selv og din hund i fare. Du bør i stedet søge råd hos en kvalificeret adfærdsspecialist, hvis dette er tilfældet.

Og nu kan vi begynde…

Trin 1: Sæt dit træningsområde op og gå, med din hund i snor, mod sengen

Som beskrevet ovenfor skal du sikre dig, at din hundeseng er anbragt på et område, der er fri for forhindringer. Ideelt set skal du være i stand til at gå 5-10 skridt væk fra sengen i en relativt lige linje. Sæt din hund i snor, og hav dine godbidder klar – helst i en pose eller en let tilgængelig lomme, så du hurtigt kan få fat i dem, klar til at belønne din hund for dens resultater og samarbejde!

Når dit område og hundesengen er sat op, du har dine velsmagende godbidder klar, og din hund går i snor ved din side, så gå op til din hundeseng. Du behøver ikke at gå langt i starten, 5 skridt er tilstrækkelige på dette tidlige stadie!

Hvis din hund ikke forstår kommandoen ‘gå pænt’ eller en lignende kommando, du har valgt at bruge, så kan du holde en godbid foran næsen på den, mens du går for at opmuntre den til at gå på en løs line ved din side. Giv godbidden som belønning, mens du siger kommandoen ‘plads’ eller ‘gå pænt’, når din hund indtager den ønskede position ved din side. Du skal muligvis holde godbidden tæt på din hunds næse til at begynde med, hvis den ikke forstår denne kommando, hvilket hjælper den til at holde sig tæt ved din side, mens I går.

SÅDAN UDVIDER DU

 1. Forøg afstanden mellem jer begge og sengen, så I er nødt til at gå længere.
 2. Når du træner ‘gå pænt’, skal du begynde at flytte godbidden væk fra næsen, så de går løst på snoren uden at skulle ledes direkte af duften fra den lækre godbid. Når din hund begynder at forstå, at den skal forblive ved din side, kan du derefter gå videre til at bruge ‘gå pænt’ med snoren i lommen, derefter til at give slip på snoren så den trækkes henad gulvet for til sidst at fjerne snoren helt! Tag dette langsomt, hvis din hund ikke allerede kender kommandoen.

Trin 2: Bed din hund om at sidde foran sengen

Stop foran hundesengen, og hold en godbid foran din hunds næse, før din hund i ‘sit’ position. Når den sætter sin bagdel på gulvet, skal du sige kommandoen ‘sit’, så hunde forbinder dette ord med handlingen at sidde. Du kan give en godbid for at indtage positionen, hvis den ikke allerede kender denne kommando.

TOP TIP: Hvis du ikke allerede har lært den dem, forstår din hund ikke kommandoer som ‘gå pænt’ eller ‘sit’ i begyndelsen. Det er dit job som dens lærer at være entydig og hjælpe den med at lære. Sig altid og kun kommandoen, når din hund fysisk udfører den handling, du ønsker, så den kan lære at forstå, hvad du mener. Sørg for at godbidden, du giver som belønning, følger indenfor et par sekunder.

SÅDAN UDVIDER DU

 1. Når din hund sidder på kommando hver gang, ved hjælp af godbidden og ordet ‘sit’, skal du begynde at gennemføre TRIN 2 uden at tilbyde belønningen, så din hund begynder at forstå, hvad dette ord betyder, når du siger det.

Trin 3: Placér en godbid bagerst på sengen og gå med din hund tilbage til startpositionen

Hold din hunds snor i den ene hånd, og brug din anden hånd til at placere en godbid bagerst på hundesengen.

Brug en anden godbid til at føre din hund væk fra sengen og den første velsmagende godbid, som du har placeret der. Når I bevæger jer væk fra sengen og godbidden, kunne du også sige kommandoen ‘læg den’. Husk, ligesom med ‘gå pænt’ og ‘sit’, at sige kommandoen ‘læg den’, når du bevæger dig væk, og din hund foretager den rette handling, altså at følge dig snarere end at gå tilbage til godbidden på sengen. For at tilskynde din hund til at bevæge sig væk fra sengen, kan du placere godbidden tæt på din hunds snude for at begynde at hjælpe den med at forstå, hvad du beder om, og få den til at følge dig.

Gå tilbage mod startpositionen ved hjælp af kommandoen ‘gå pænt’. Husk at guide din hund med din godbid som før. Hold godbidden tæt på hundens snude til at begynde med for at hjælpe den med at gå tæt ved din side, indtil den begynder at forstå kommandoen.

TOP TIP: Når du leder din hund væk fra godbidden, skal du gøre det lettere for den at forlade godbidden og følge dig ved at placere dig selv imellem den og godbidden, som I bevæger jer væk. Dette hjælper med at begrænse ‘fristelsen’ ved at gå hen mod sengen og godbidden, og hjælper hunden med at forstå hvad du mener!

HVORFOR LÆRE KOMMANDOEN ‘LÆG DEN’?

‘Læg den’ kommandoen kan være nyttig i hverdagen, fra for eksempel at lære din hund at lade et barns legetøj, som ikke er egnet for den at lege med, være, til at bede den om at lade mad være, du har tabt på gulvet eller den har fundet på gåturen, som muligvis ikke er godt for den at spise. Det er altså ikke kun nyttigt til at hjælpe din hund med at forstå, hvad der er hans eller hendes, men også nyttig til at beskytte den mod indtagelse af skadelige genstande eller fødevarer.

SÅDAN UDVIDER DU

 1. Forøg afstanden mellem jer begge og sengen, så I er nødt til at gå længere.
 2. Når du træner ‘gå pænt’, skal du begynde at bringe godbidden væk fra næsen, så hunden går løst på snoren uden at skulle ledes direkte af duften af en lækker godbid. Når din hund begynder at forstå, at den skal forblive ved din side, kan du derefter gå videre til at bruge ‘gå pænt’ med snoren i lommen, for derefter at slippe snoren så den trækkes henad gulvet og til sidst at fjerne snoren helt! Tag dette langsomt, hvis din hund ikke allerede kender kommandoen.

Lærer hunden 'gå i seng'-kommandoen ved hjælp af godbidder

Trin 4: Vend dig mod sengen og ‘send’ din hund tilbage til sengen ved hjælp af kommandoen ‘gå i seng’

Når I er tilbage i jeres startposition, skal du vende dig mod sengen og fortsætte med at bruge godbidden til at lede din hund i ‘sit’ position igen. Giv belønningen, mens du siger kommandoen for endnu en gang at belønne handlingen, når din hund udfører den.

Før derefter din hund tilbage til sengen, mens du siger ‘gå i seng’, mens hunden går videre mod sengen (og den velsmagende godbid, du har placeret der!)

SÅDAN UDVIDER DU

 1. Som med at undervise i ‘gå pænt’ kommandoen, ønsker du, at din hund i sidste ende skal være i stand til at udføre denne uden snor. Start med at tabe snoren på gulvet og sende din hund til sin seng, mens du siger ‘gå i seng’. Du kan tilføje et håndsignal, såsom at pege på sengen på dette tidspunkt for at hjælpe din hund til at forstå.
 2. Udfør dette trin uden at din hund har snor på og mens du siger ‘gå i seng’.

Trin 5: Tillad din hund at finde godbidden, sig dens navn, så den vender sig mod dig og bed den derefter om at sidde, mens den er på sengen

Efter at have gået eller sendt din hund i seng, skal du lade den finde og spise den velsmagende godbid, du har placeret på sengen tidligere. Derefter skal du kalde dens navn for at få dens opmærksomhed og ved hjælp af en anden godbid om nødvendigt, bede den om eller føre den til at sidde med ‘sit’. Den burde nu sidde på sin seng og dermed har den udført ‘gå i seng’ kommandoen i sin enkleste form! Gå til din hunds side (så den ikke kommer til dig og væk fra sengen) og giv den en belønning for at sidde på sengen.

SÅDAN UDVIDER DU

 1. Når hunden konsekvent er i stand til at opnå at ‘sidde’ på sengen, skal du bruge en godbid til at lede din hund i ‘dæk’ stilling i stedet for at bede den om at sidde på sengen. Sig ordet ‘dæk’, når hunden indtager den rigtige position. Giv belønning som før ved hundens side snarere end foran for at tilskynde dem til at blive liggende på sin seng.
 2. Når din hund med sikkerhed lægger sig på sengen hver gang du siger det, skal du øge afstanden, fra hvilken du beder dem om at indtage denne position. Hvis din hund klarer sig godt med dette, skal du øge din afstand fra den hver gang med et trin eller to. Det endelige mål er, at du kan sige kommandoen fra den anden side af rummet, og din hund reagerer korrekt! Som før skal du altid vende tilbage til din hunds side ved afslutningen af træningen for at belønne den med en godbid for at ligge på sengen.

Så der har du det, de fem trin til at lære din hund at ‘gå i seng’! Over tid bør gentagelsen af denne træning sammen med dine entydige kommandoer og rettidig belønning af hundens handlinger hjælpe din hund til at forstå nøjagtigt, hvad du beder om dem.

Lad mig høre, hvis du giver det et forsøg!

Hund lærer trinene i 'gå i seng'-kommandoen

Dogtor™ Adem
Top UK Dog Trainer and Behaviourist
Owner of Dog-ease Training
www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *