Omlet bloggen

Hvordan lægger høns egentlig æg?

TRIN 1: LYS

Æglægningsprocessen starter i hønens øje. Sollys kommer ind i øjet og aktiverer en lysfølsom kirtel, pinealkirtlen, der ligger lige ved siden af øjet. Dette udløser igen en proces, der frigiver et æg eller en oocyt fra hønens æggestok. Denne lysfølsomhed er én af grundene til, at høner lægger færre æg om vinteren.

TRIN 2: BLOMMEN
Høner fødes med to æggestokke, men en af dem holder op med at fungere lige efter kyllingens fødsel. Det menes, at dette er for at spare på både energi og vægt, og så længe den anden æggestok fungerer, er det rigeligt!

Æggestokken indeholder tusinder af potentielle æg eller ægceller, som de også kaldes. Hvis man åbnede en høne op, ville disse uudviklede æg kunne ses ved starten af rygsøjlen. Når hønen er gammel nok til at begynde at lægge, begynder nogle af disse ægceller at modnes til dét, der senere bliver æggeblommen. På dette tidspunkt adskilles æggene og indeholdes i separate follikler, men når ét er klar til at bevæge sig, frigiver den sin follikel og bevæger sig ud af æggestokken og ned i æggelederen.

Denne proces, ægløsning, forekommer cirka hver 25. time og starter normalt igen cirka en time efter, at det forrige æg er lagt.

TRIN 3: HVIDEN

Æggeblommen bevæger sig via infundibulum ind i æggelederen, og det er her ægget befrugtes, hvis en hane har bejlet til din høne. Du har muligvis bemærket, at æggeblommer har en lille, hvid plet på dem. Dette er den eneste ægcelle, der sammen med sædcellen vil udvikle sig til et foster gennem celledeling.

Æggets rejse er dog nøjagtig den samme, uanset om det er befrugtet eller ej. Æggeblommen bevæger sig gennem magnum og isthmus delene af æggelederen, og det er her æggehviden oprettes. Det fungerer som en tynd membran omkring æggeblommen, der holder alt sammen. Kalazastrengene, to spiralformede bånd af væv, sørger for, at æggeblommen er jævnt placeret i hviden, og det hele begynder at ligne et æg, selvom det stadig mangler en ganske vigtig del – skallen!

TRIN 4: SKALLEN
Ægget modtager sin skal i livmoderen takket være skalkirtlen. Det tager cirka 20 timer at fremstille skallen, så dette er den mest tidskrævende del af processen. Inden ægget bevæger sig for sidste gang, dannes det yderste lag, kendt som skalhinden, for at skabe et anti-mikrobielt lag. Når ægget er klar, skubber skalkirtlen ægget ud af æggelederen og ind i kloakken, den del af hønen, hvor reproduktions- og afføringskanalerne mødes.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *