Omlet bloggen

Sådan forvandler du dit hønsemøg til gødning

Høns, der strejfer rundt udenfor Omlet hønsehegn

Omlets hønsehegn kan bruges til at holde dine høns inden for et område, hvilket giver dem mere plads til at strejfe i din have.

Vores høns giver os underholdning, godt selskab og friske æg – og masser af møg! Selvom rengøring af hønsehuset muligvis ikke er den sjoveste del af hønsepasningen, kan denne møg omdannes til det, som gartnere undertiden kalder “havens sorte guld”, en af de bedste former for gødning der findes – og du kan få det gratis!

Der er dog et par ting at overveje, når det drejer sig om at omdanne hønsegødningen rigtigt. Læs videre her for at finde ud af mere!

Det hele kan bruges

I modsætning til nogle andre typer gødning er hønsemøg for stærk til at bruge direkte på dine blomsterbede eller grøntsagsrækker. Det vil brænde rødderne eller andre dele af dine blomster og afgrøder og kan også indeholde skadelige bakterier, der kan forårsage sygdom, hvis de indtages. Derfor skal det først komposteres!

Du kan sagtens lægge hønsemøget direkte ud på et bed om efteråret og dække det med tørre blade, der vil kompostere i løbet af vinteren, men din bedste chance er sandsynligvis at være tålmodig og lade den modne et separat sted.

Uanset om du gør rent ugentlig eller henter møg i din Eglu hver dag, kan alting i hønsehuset lægges direkte på din kompost, inklusive strøelsen. Tilsætning af strøelsen hjælper dig med at skabe det rigtige forhold af kulstof (strøelse) og nitrogen (møg), der er nødvendigt for at nedbryde plantestof og affald. Da hønsemøg har et ekstremt højt indhold af kvælstof, vil du sandsynligvis tilføje skulle tilføje en større mængde af andet plantestof end du ville have gjort på en normal kompostbunke. Tørrede blade fra haven vil være en god tilføjelse.

Vi anbefaler en forseglet beholder til din kompost snarere end en bunke i et hjørne, da sidstnævnte kan tiltrække gnavere og kæledyr, der ikke bør indtage hønsemøg. 

Close-up af høns, der hakkerKompostering af hønsemøg

Bortset fra kulstof og nitrogen, har din kompost brug for luft, fugt og varme. Dette klares let, alt hvad du behøver at gøre er at vande din blanding grundigt og vende dyngen hvert par uger for at få luft, der strømmer igennem. Dette vil automatisk opvarme komposten, nedbryde plantestoffet og afbrænde uønskede bakterier. 

Hvis du vil fremskynde processen og blive en rigtig komposteringsmester, kan du købe et komposttermometer i et lokalt havecenter og holde øje med temperaturen midt i dyngen. Den ideelle temperatur er 50-65°C, og denne skal opretholdes i ca. 3 dage, hvorefter du bliver nødt til at vende hele molevitten og starte forfra.

Dette er dog ikke nødvendigt, du kan sagtens bare efterlade komposten og lade den klare ærterne selv, husk blot at vende den regelmæssigt. Hvor lang tid det vil tage afhænger af betingelserne, men for at være sikker på, at alt er korrekt komposteret, skal du lade det stå i 9 måneder til et år. 

Tilføj det sorte guld til din have

Når hønsegødningen er komposteret, tilføjer det organisk materiale til din jord og øger jordens kapacitet til at holde vand og returnere næringsstoffer til jorden. Det er også en fantastisk gødning, der giver dine planter kvælstof, fosfor og kalium i meget højere mængder end andre gødningstyper. Hønsegødning kan spredes ovenpå dine grøntsagsrækker eller blomsterbede, eller det kan arbejdes ind i din eksisterende jord. Du kan også lægge en håndfuld gødning i en vandkande og lade det blandes et stykke tid, før du giver dine blomster en utroligt nærende vanding. 

Hvis du har komposteret gødningen korrekt, er alle de skadelige bakterier blevet brændt, og der er meget lille risiko for, at du bliver syg. Men hvis du er bekymret på nogen måde, skal du sørge for at rengøre dine grøntsager ordentligt, inden du spiser dem, eller brug hønsegødningen på afgrøder, der ikke berører jorden, såsom majs, ærter eller tomater. 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *