Omlet bloggen

Sådan introducerer du nye høns til din flok

Fire høns udenfor i deres walk-in gård

Mange af os ved, hvordan det er. Man starter med et par høns og tænker at man bare skal prøve det af, men når man først opdager hvilke fantastiske kæledyr de er og hvilke lækre æg de lægger, begynder man hurtigt at tænke på om det ikke er tid til at udvide flokken og få nogle flere høns i haven.

Men det er lettere sagt end gjort at tilføje nye høns til en eksisterende flok, og det er vigtigt at vide hvad man laver for at undgå skænderier og mobning, eller det der er værre.

Nøglen til at introducere høns for hinanden er tid. Vær tålmodig, det kan tage et stykke tid før dine nye individer lever lykkeligt side om side med din nuværende flok, men det vil være det værd i sidste ende. Hver hønserace er anderledes, og alle høns har forskellige personligheder, så hvor godt dine forsøg vil gå, afhænger af mange forskellige faktorer. Her er nogle nyttige ting at tænke over:

Foretag de rigtige valg

Nogle mennesker siger, at det er en god idé at holde sig til samme race, men det er bestemt muligt at have flere forskellige racer, der lever side om side. Tilføj eventuelt høns, der har samme alder og størrelse som dine eksisterende. Mindre, yngre høner vil let blive et mål for mobning, hvis de tilføjes en gruppe større høns, og nye yngre, stærkere høns kan forårsage stress for de ældre medlemmer af din nuværende flok. Føj aldrig kyllinger til en flok, før de er gamle og stærke nok til at forsvare sig selv, hvis nogen beslutter sig for at mobbe dem.

Introducer heller aldrig en enkelt høne for en flok; så er hun dømt til at blive mobbet i en allerede etableret hakkeorden. Jo flere høns du tilføjer, desto mere bliver hakkeordenen nødt til at ændre sig, og det vil være lettere for gruppen at beslutte, hvem der faktisk er den mest dominerende. Hvis det er muligt, så tilføj flere høns end du har i forvejen. Dette vil ofte minimere problemer med mobning, men det er et vovet træk, hvis du planlægger at udvide din flok mere end én gang!

Karantæne

Det første trin i processen er at sætte de nye høns i karantæne et sted væk fra din flok for at sikre, at de ikke bærer sygdomme eller parasitter. Foretag regelmæssige sundhedstjek på de nye høns, mens du holder dem adskilt, og behandl enhver sygdom, du måtte støde på. Det kan være værd at give dem en ormekur og drysse dem med DE et par gange for at være ekstra sikker på, at de ikke bringer parasitter ind i din hønsegård.

Lad de nye fugle være i karantæne i mindst en uge, helst længere, eller indtil du er sikker på, at de er glade og sunde.

Langsom introduction

Desværre kan du ikke bare kaste de nye høns ind til de gamle, så snart du er sikker på, at de er sunde. I stedet skal du give hønsene mulighed for at vænne sig til hinanden. Det gøres ideelt ved at placere de to grupper tæt nok på hinanden til, at de kan se og lugte hinanden, men ikke tæt nok til at de kan røre hinanden. De vil forhåbentlig være nysgerrige omkring den anden gruppe, men føler ikke, at deres hjem bliver invaderet. Skillevæggene til Omlet Walk-in hønsegården er perfekte til dette trin, da de lader dig dele gården op og langsomt introducere de to grupper for hinanden.

Lad denne opsætning vare i mindst en uge. Det kan se ud som om de har vænnet sig til hinanden efter et par dage, men for høns er der en stor forskel mellem at se nogle høner over hegnet og faktisk dele hønsehus og gård med dem. Vær tålmodig, så er det mere sandsynligt, at du får succes.

Det store møde

Når du mener, det er tid for de to grupper at mødes rigtigt, gøres dette bedst i et nyt, neutralt område, som ingen høne har gjort til sit territorium. Selv hvis dette bare er et lille indhegnet område i haven.

Det er altid bedst at lade den gamle flok komme til den nye, så sæt dem ned, før du lader din eksisterende flok nærme sig. Dette er især vigtigt, hvis du gennemfører introduktionen i flokkens nuværende gård: Luk dem ikke ud af hønsehuset, før de nye høns har fundet sig til rette i gården.

Prøv at lægge nogle underholdende distraktioner ud, der eventuelt kan afværge deres opmærksomhed lidt. Fyld et Peck Toy eller en Caddi med dine høns’ yndlingsgodbidder, så vil de forhåbentlig være mere interesserede i dét end i de nytilkomne.

En anden ting, der er værd at prøve, er at flytte hønsene ind om natten, mens de sidder roligt i deres hønsehus. Åbn døren til din Eglu og sæt de nye høns ind til dine gamle høns. Dette giver dem mulighed for at vænne sig til tilstedeværelsen og lugten af de nye høns, mens de er søvnige og sandsynligvis ikke vil angribe. Dette virker til at fungere rigtig godt for nogle, mens det giver et par problemer for andre. Så det er op til dig om du vil risikere det. Sørg for, at du er der om morgenen, når hønsene vågner op for at se, hvordan de reagerer på deres nye venner.

Som sagt kan det tage et stykke tid før flokken vender tilbage til ren harmoni. Du skal forberede dig på en vis uenighed og en smule mobning, dette er en del af etableringen af hakkeordenen. De burde dog falde til ro efter et par dage, måske en uge. Hvis du bemærker, at hønsene får alvorlige sår eller bløder, er det tid til at træde ind. Identificer den værste mobber og isoler hende et andet sted i et par dage på egen hånd. Det kan virke hårdt, men det er det bedste du kan gøre for din flok. Når du sætter hende tilbage hos gruppen, vil hun have for travlt med at finde ud af den nye orden, så hun ikke har tid til at mobbe.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *