Omlet bloggen

Lær at læse din kats kropssprog

To katte krøllet sammen på Omlet Maya Donut katteseng

De nærmeste forfædre til vores huskatte var ensomme vildkatte, som ikke behøvede og i de fleste tilfælde ikke ønskede at henlede opmærksomheden på, hvordan de havde det. At vise svaghed ville potentielt udsætte dem som et let bytte for rovdyr eller konkurrerende katte. Dette instinkt findes stadig i katte i dag; i de fleste tilfælde vil de forsøge at skjule hvad de føler.

Når det er sagt, så kommunikerer de selvfølgelig. Med andre katte og med os. De bruger dufte og vokaliseringer, men også en masse visuelle signaler i form af kropssprog. 

Når du prøver at analysere og forstå din kats kropssprog er det vigtigt at tage højde for sammenhængen og situationen i stedet for bare at se på én ting. Tjek omgivelserne, og prøv at finde ud af, hvilke faktorer der muligvis påvirker din kat. Er der noget, der kan gøre katten stresset, vred eller bekymret? Dette kan muligvis gøre det lettere at forstå kattens ikke altid krystalklare signaler. 

Der er fem ting, man skal fokusere på, når man prøver at læse sin kats kropssprog. Øjne, ører, ansigt, krop og hale!

ØJNE

Blinker langsomt – Øjne, der blinker langsomt eller er halvt lukkede, indikerer, at din kat er virkelig afslappet og stoler på, at situationen ikke er farlig eller truende. Prøv at blinke tilbage på samme langsomme måde for at efterligne kattens adfærd. Dette er en fantastisk venskabsøvelse for jer to.

Udvidede pupiller – Hvis det ikke er ekstremt mørkt i rummet, indikerer store pupiller, at din kat føler sig overrasket, eller bange og ængstelig. Normalt vil øjnene også være vidt åbne, og katten blinker ikke.

Små pupiller – Hvis pupillerne på den anden side er meget små og indsnævrede, vil din kat sandsynligvis føle sig anspændt, eventuelt på grænsen til aggression.

Stirrende – Hvis dit kæledyr låser deres øjne fast på nogen eller noget, er det sandsynligvis en udfordring. Hvis det er dig katten stirrer på, er det nok bedst ikke at nærme sig!

Nærbillede af kats ansigt siddende i hængekøje på Omlet Freestyle kattetræ

ØRER

Peger lidt op og frem – En tilfreds og afslappet kat vil holde ørerne opretstående og pegende fremad. Dette er standardpositionen for ørerne, og de vil sandsynligvis bevæge sig lidt, som katten følger velkendte lyde i rummet.

Peger lige op – Dette er et tegn på en kat, der er opmærksom og klar til at sætte i gang. Den har muligvis hørt noget, den gerne vil undersøge, men lytter først lidt længere.

Peger i forskellige retninger – Hvis det ene øre er vinklet mod siden, og det andet peger bagud, er det muligt, at katten er nervøs og prøver at vurdere situationen for at få så meget information som muligt.

Peger tilbage, liggende fladt mod hovedet – Dette er et tegn på en irriteret, vred og potentielt aggressiv kat, der er klar til at slå ud. Det er bedst at lade den være i fred.

ANSIGT

  • En afslappet og glad kat vil have afslappede knurhår, der peger ud fra ansigtet. Mange katte har også et afslappet ansigtsudtryk, der ligner et smil.
  • En ængstelig eller bange kat vil trække sine knurhår tilbage langs ansigtets side for at optage så lidt plads som muligt og ikke virke som en trussel. Eller, hvis den er meget alarmeret, vil knurhårene pege fremad.
  • Hvis knurhårene står oprejst og peger væk fra ansigtet eller fremad, er det et tegn på at katten er vred. Han eller hun viser måske deres tænder og hvæser eller knurrer.

KROP

  • Den neutrale kropsstilling for en kat er afslappet og jævn uden spænding. Hvis den ligger ned, vil den være udstrakt eller krøllet sammen i en kugle med poterne gemt ind under kroppen. Ofte kan dette efterfølges af spinden, et tegn på at katten er tilfreds og afslappet.
  • En ængstelig eller bange kat vil i de fleste tilfælde bare løbe væk og gemme sig et sted væk fra, hvad der skræmmer dem, men hvis det ikke er muligt, vil de krøje sig meget stille på jorden med hovedet holdt lavt.
  • En vred kat vil forsøge at få sig selv til at se så stor ud som muligt med hårene i pelsen stående op, strakte forben og en buet ryg.
  • Det er værd at bemærke, at en kat, der ligger på ryggen, ikke nødvendigvis vil have sin mave gnubbet. Ligesom hunde forsøger de at udvise underkastelse, men foretrækker i de fleste tilfælde bare at man lader dem være i fred.

HALE

Haler fortæller historier! Ud over at hjælpe katte med at balancere, fortæller din kattevens hale meget om, hvordan de har det, hvilket gør halen til et utroligt værdifuldt værktøj til kommunikation. Da den er forbundet med en kats rygsøjle, er halen en del af deres nervesystem, hvilket også gør den meget følsom. Her er præcis, hvad din kats hale forsøger at sige.

Holdes lodret – Dette er et tegn på en glad kat, der ønsker opmærksomhed og selskab. Halen kan også være afslappet, men bevæger sig normalt ikke.

Holdes lige ned – Dette skal være et tegn på, at katten er bange eller oprevet. En bange kat kan også holde halen under sin krop. 

Logring – Når hunde logrer med halen, er de glade, men når katte logrer med halen, er de sure – ikke? Faktisk ikke altid. Der er mere ved en kats bløde hale, end du måske tror. Selvfølgelig er katte, der slår halen hårdt og hurtigt hen over jorden, et tegn på stress, men hvad med når de rykker den fra side til side og intenst fokuserer på noget i græsset? De koncentrerer sig sandsynligvis om en flue, klar til at slå til og fange deres bytte. Hvis halen bevæger sig hurtigt fra side til side, er katten sandsynligvis irriteret og vil gerne være alene. Hvis katten i stedet logrer langsomt med halen, forsøger den at vurdere situationen og beslutte, hvad den skal gøre. Katten er muligvis lidt bekymret, så hvis du kan, så prøv at berolige ham eller hende.

Stor, busket hale, der holdes lige ud fra kroppen – Nærm dig ikke! Dette er en vred kat, der prøver at se så skræmmende ud som muligt for potentielle trusler.

Ragdoll kat med busket hale liggende på Omlet memoryskum katteseng med støttekant

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *