Omlet bloggen

Hvad er der galt med min høne?

En høne står udenfor et lyserødt Eglu hønsehus

Hvis du holder høns, ved du allerede, hvordan en glad og sund høne ser ud. Hvis noget ændrer sig, er det tegn på, at alt ikke er som det skal være i hønsehuset.

De mest almindelige problemer skyldes ikke sygdomme eller parasitter, men stress. Hvis hønsehuset er overfyldt, beskidt eller for varmt, eller hvis fuglene føler sig chikaneret, bliver de stressede. Symptomerne inkluderer ægspising, aggression mod deres bofæller, løse klatter, sløvhed og pludselig afbrydelse af æglægningen.

Årsagen bør være indlysende nok, når du først begynder at se dig omkring. For mange fugle i et hus? Ingen ly for direkte sollys? Ingen plads til at motionere? Intet andet end vådt mudder? Disse ting kan ordnes ved at omrangere hønsenes miljø, forlænge gården og finde et større hønsehus. Kontroller også hønsenes kost – fodrer du dem med en god, forstærket hønsefoder, suppleret med noget majs? Dårlig ernæring leder direkte til andre sundhedsmæssige problemer, da det svækker fuglenes immunforsvar.

Infektiøs bronkitis – den mest almindelige hønsesygdom

Der er mange sygdomme, der kan ramme høns, men heldigvis er de fleste af dem sjældne. Anekdoter viser, at infektiøs bronkitis er den sygdom, som baghave hønseholdere oftest støder på.

Høns, der lider af denne sygdom, får en stille, raspende, hvæsende hoste, nysen eller snorken. De første tegn på problemet er normalt mistet interesse for mad. Efterhånden som sygdommen tager fat, får hønen en ‘løbende næse’ med udflåd fra næsebor og øjne.

Bronkitis er forårsaget af en luftbåren virus, og det bedste middel er vaccination af flokken. Eventuelle inficerede fugle skal isoleres og holdes et tørt og varmt sted, og sørg for at de spiser og drikker godt. Nogle vil dø, men de fleste klarer sig igennem.

Bemærk: De her beskrevne symptomer er også forbundet med andre sygdomme, herunder infektiøs bihulebetændelse, Newcastle disease og den dødbringende aspergillus, hønsetyfus og fugleinfluenza. Find flere detaljer i Omlets hønseguide.

To høns står ved siden af et træ foran deres Eglu hønsehus

Bumblefoot (fodbylder) – Den mest almindelige hønseskade

Et ben- eller fodsår, der bliver inficeret, kan resultere i bumblefoot. Såret vil ikke altid være åbenlyst, men den største ledetråd er en høne der halter eller som har tendens til at stå i lang tid på det ene ben, mens de andre høner skraber og hakker efter mad.

Efter et par dage vil lemmet svulme op, på hvilket tidspunkt du skal handle hurtigt. Det bedste valg er, at tage fuglen med til en dyrlæge, da såret skal rengøres grundigt, og mindre operationer kan være involveret, hvis problemet er alvorligt. Ubehandlede høns kan dø.

En høne der halter, er imidlertid ikke altid som et resultat af bumblefoot. Høns lander undertiden akavet efter hønseversionen af en flyvetur. Brud på tæer og ben er også ganske almindelige, og disse vil kræve en skinne. Men hvis der ikke er noget synligt overfladsår, vil det sandsynligvis ikke udvikle sig til bumblefoot.

Så hold øje med høns der halter – det er første tegn på, at alting ikke går godt.

Almindelige mider hos høns

Hønseparasitter er ganske almindelige, men normalt ikke livstruende. De mest almindelige er miderne, hvoraf der er flere forskellige arter.

Blodmider eller kyllingemider – Disse væmmeligheder gemmer sig i hønsehuset, i hjørnerne, under siddepindene og andre steder. Det vil afskrække de små røde blodsugere, hvis du blot holder alting super-rent hele tiden. Du kan også påføre hønsehuset midepulver og -væsker.

Nordisk fuglemide – disse er lidt større end blodmider og lever på fuglene snarere end bare at komme på besøg for en hurtig bid. Der findes remedier til bekæmpelse, og disse skal anvendes på selve fuglen.

Kalkben – Dette forårsages af en mide der får hønens ben til at væske og blive ru og ømme. Antibakterielle behandlinger mod kalkben er den eneste måde at tackle problemet på, dog kan du lette ubehaget ved at smøre lidt vaseline på.

Skabmider – Denne type graver sig ned i huden omkring fjerskafterne, hvilket forårsager hævelse og producerer en udflåd, som miderne spiser. Hønsene begynder derefter at plukke deres egne fjer for at lindre deres ubehag. Miderne spreder sig hurtigt, så hele flokken og hønsehuset skal behandles.

Hurtig handling er den bedste måde at tackle disse lidelser. Foretag en hurtig visuel helbredsundersøgelse hver morgen. Følgende bør tages som et advarselstegn:

  • Beskidt eller rodet fjerdragt
  • Sammenbukket kropsholdning
  • Sløvhed
  • Tegn på utøj
  • Møg der ser usundt ud
  • Nysen, hiven efter vejret og hosten
  • Manglende appetit
  • Ingen æg

Hvis du har anledning til bekymring, kan du tjekke Omlets guide til høns og helbred eller ringe til dyrlægen for at spørge til råds.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *