Omlet bloggen

Alt hvad du behøver at vide om at holde haner

En høneflok udenfor med en hanekylling der står bagved

De fleste hønseholdere begrænser deres opmærksomhed til høns og æg. Haner er simpelthen ikke på deres ønskeliste. Haner er trods alt territoriale, ivrige efter at forsvare deres flok høner og berømte for at være lige rigeligt støjende som det første om morgenen.

Men de er også nogle smukke fugle, og hvis du agter at ruge dine egne hønseæg ud, vil dine høner helt sikkert have brug for opmærksomhed fra en hane.

Der er flere ting at overveje, hvis du overvejer at tilføje en hane til din hønseflok.

For det første de positive ting

Haner ser fantastiske ud, som de spadserer rundt på deres territorie. Deres enorme kamme og hagelapper dirrer som budding, deres spidse bageste fjer og ‘manke’ af nakkefjer er vidunderligt prangende, og deres holdning minder om nogen, der netop er spankuleret ud på dansegulvet for at vise nogle fantastiske moves.

Men det handler ikke alt sammen om skønhed. Haner holder altid øje med farer og vil bekæmpe enhver indtrængende, de tror, de kan tackle. Fuglen er ikke fjollet nok til at angribe hunde eller katte, men den vil gøre det klart for dem, at de ikke er velkomne gennem kropssprog og alarmkald. Dette giver hønerne tid til at flygte i ly, og hanen slår også tilbagetoget, hvis tingene begynder at se for farlige ud.

En hane vil tilføje harmoni til en høneflok og sørge for, at ingen af hans damer bliver mobbet, og holder alt i orden, lidt som en hands-off, godartet fårehund.

Hvis du ønsker at udruge kyllinger, er en hane den eneste vej frem. Befrugtede æg er stadig spiselige, så længe du henter æggene dagligt. Eventuelt befrugtede æg, der fjernes fra varmen under en høne, udvikler sig ikke til en kylling.

Close up af hvid hanekylling med rød lapOg ulemperne?

Hvis du bor i en by eller landsby, kan støj muligvis være et problem for naboerne. Mange steder i USA er haner forbudt af denne grund. Hvis dine lokale myndigheder ikke har et direkte forbud mod hanekyllinger, har du loven på din side. Men hvad med de irriterende naboer?

Det ironiske er, at folk der holder haner – og mange andre derudover – elsker lyden af en tidlig morgen galen. Jeg skal gerne selv indrømme, som forfatter af dette indlæg, at jeg elsker lyden af en hane ved daggry – og jeg bor i en landsby med et halvt dusin haner, der galer om kap som det første om morgenen. Det er en meget bedre lyd end bilmotorer og smækkende døre, som folk forbereder sig til arbejdsdagen. Hvis folk kan leve med lyden af vej-, jernbane- og lufttrafik, kan de sikkert også vænne sig til den vidunderlige lyd fra en galende hane.

Desværre er det ikke sådan, i mange tilfælde, og en galende hane kan være genstand for argumenter og anklager. Så hvis du har naboer i nærheden, er det et problem, du ikke kan ignorere. Start med at tale med alle, der bor tæt nok på til at de vil høre en hane om morgenen og se, hvordan de har det med ideen. Man kan aldrig vide, måske er de vildt begejstrede for udsigten til et nyt vækkeur!

Der er måder at holde haner stille indtil alle er kommet op af sengen. Nogle mennesker sværger ved anti-gale-krager, velcro-strimler der begrænser luftstrømmen til hanens stemmeboks. De skader ikke fuglene eller påvirker deres vejrtrækning, men de forvandler det støjende KYKKELIKYYY! til en meget laver kluklyd. Hvis du har en stor hane, kan du også blive hjulpet af et hønsehus med lavt til loftet. Haner skal strække deres hals for at gale, og hvis loftet ikke er højt nok til at give ham mulighed for at strække nakken fuldt ud, bliver han nødt til at vente til du slipper ham ud.

Når det er sagt, er det værd at bemærke, at haner naturligt galer, og hvis du (eller dine naboer) ikke kan holde ud at blive vækket ved daggry, er det måske bedre, at du holder dig til høner.

Hanen er ikke bare en kyllingeversion af en fårehund, han er også en vagthund. Ved synet af enhver indtrængende vil han fortælle dig det. Dette er bare den slags årvågenhed, som du kunne forvente af en fugl, der engang blev erklæret for at være budbringer for solguden. Og det er et dejligt billede – han galer ikke for at irritere nogen, han galer for at meddele ankomsten af den livgivende sol. Hvem kunne sige nej til det?

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *