Omlet bloggen

Hvorfor katte har så godt af frisk luft

Se en kat forfølge noget gennem græsset eller blot slappe af i solskinnet, og det er tydeligt, at de elsker at være udenfor. Hvis du bor på landet, er det ikke rigtig et problem, og alle landkatte blander og matcher livet udendørs med livet indendørs. I byer kan katteejere dog være mindre ivrige efter at lade deres kat tilbringe en nat på fliserne.

Bykatte har i gennemsnit kortere levetid end landkatte. Dette skyldes ikke fordelene ved frisk luft – det er simpelthen fordi de fleste for tidlige dødsfald blandt katte er forårsaget af trafikulykker, og en bykat har langt flere chancer for hurtigt at kaste sine ni liv af sig.

Hvorfor kan katte godt lide at være udendørs?

Kan du lide at tilbringe tid i solskin med den friske luft i lungerne og en mild brise i dit ansigt? Katte har det på nøjagtig samme måde. Ligesom dig nyder de livet udenfor hjemmets fire vægge. De stimuleres af bevægelse, lyde og dufte, og selv den mest ydmyge have har disse i overflod. Katte vil undersøge, hvad verden har at byde på, og dette giver dem både mental og fysisk stimulering, en kombination, der resulterer i en glad og sund kat.

Undersøgelser har vist, at visse lyde, inklusive piben fra gnavere og kvidrende fugle, er særligt stimulerende for katte. De finder disse ting tilfredsstillende og engagerende på et instinktivt niveau, og alle dyr er nødt til at holde deres instinkter mættede.

Hvis katte får chancen, vil de udnytte mulighederne for et liv i den friske luft fuldt ud – ikke kun i den umiddelbare nærhed, men det meget bredere lokalområde, sommetider strejfer de på et område med en radius på en kilometer fra deres hjem. De vil danne alle slags relationer på dette område, nogle venlige og andre ikke, men alle en del af kattenes rige liv.

Hvad det betyder er, at adgang til udendørs er en stor stressaflastning, hvilket giver en kat mange af de ting, den har brug for til at forblive opmærksom og glad, og til at lade den slappe af i sit naturlige miljø.

Ejere, der ønsker at holde deres kæledyr indendørs, bør dog ikke føle sig nedslået af dette. De kan stadig give deres kæledyr de fleste af fordelene ved friluftslivet.

Sådan bringes det udendørs ind

Racen – og derfor personlighed – spiller en stor rolle i en kats tilfredshed. Nogle racer – inklusive burmeser, siameser, korat, orientaler og abyssinier – har lige så meget brug for det udendørs som en pianist har brug for et klaver, og de vil ikke være glade, hvis de nægtes adgang til naturen. Andre – inklusive perseren, russian blue og ragdoll – ser ud til at være blevet avlet til et liv på sofaen og vil ikke savne at være udendørs den mindste smule. De fleste krydsede katte kan godt lide at nyde det bedste fra begge verdener, så hvis din kat skal leve indendørs, bliver du nødt til at gøre det hjemlige rum lidt mere “vildt”.

At byde på stimulering med legetøj, inklusive dem der er fyldt med katteurt, er halvdelen af slaget. Du skal også åbne dine vinduer nok til at lukke den friske luft og duftene og lydene ind uden at give en flugtvej for katten. Hvis det ikke fungerer, kan du åbne døren til haven, mens de indvendige døre lukkes, så frisk luft kan cirkulere.

Hvis pladsen tillader det, er en kattegård en fantastisk mulighed. Dette kan knyttes til huset via en kattelem i døren, så dit kæledyr kan tilbringe så meget tid udendørs, som det vil. Hvis kattegården ikke er forbundet med huset, kan du lade katten tilbringe tid i løbegården, mens du også er ude i haven. Eller, hvis du starter tidligt, kan du muligvis træne din kat til at gå i snor. Dette kræver dog omhyggelig planlægning, da det at undgå hunde på deres gåture er en vigtig detalje!

Selv hvis du bor i en lejlighed, er det muligt at give din kat lidt frisk luft, forudsat at du har en altan. Omlets katteindhegning til altan passer til de fleste altaner og giver din kat et sikkert rum til at føle vinden i dens pels.

De vigtigste pointer er, at katte har brug for frisk luft og alle de ting, det repræsenterer. Men på samme tid kan bykatte, der er tilfredse med et liv på sofaen, sagtens nyde det meste af det sjove og stimulerende ved livet udendørs og samtidig blive indendørs.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *