Omlet bloggen

Hunde og svømmebassiner

Selvom det er sandt, at de fleste hunde kan svømme, så er det ikke nødvendigvis noget de alle sammen nyder. For nogle hundes handler svømning kun om at komme i land så hurtigt som muligt, mens andre er rigtige vandhunde.

For nogle racer er navnet altsigende. Den irske vandspaniel og den portugisiske vandhund elsker for eksempel at springe i vandet, ligesom pudler, Newfoundlands, Setters, Retrievers og mange flere. Nogle hunde er dog simpelthen ikke bygget til svømning. Gravhunde, med deres korte ben, og Mops og engelske bulldogs, med deres korte halse og dårlige åndedræt, har det svært i vand.

Når hunden konfronteres med søer og åer på en gåtur, vil hunden selv bestemme, om den har lyst til en hurtig dukkert. Med en pool i haven er du dog nødt til at være opmærksom på forskellige sikkerheds- og hygiejnehensyn, fordi dit kæledyr før eller siden vil havne i vandet.

At mestre hundesvømningen

Hvis der er tale om et offentligt svømmebassin, er hunde simpelthen ikke tilladt, så sikkerhedsspørgsmål opstår slet ikke. Svømmebassiner i folks haver bliver dog lige så meget en del af hundens legeplads som menneskernes. Regel nr. 1 for pool-ejere – eller for hundeejere, der besøger venner med en hundevenlig pool – er at sikre, at din hund er sikker i vandet.

En svag svømmer vil meget hurtigt blive træt og kan hurtigt komme i problemer, hvis der ikke holdes øje med den. Det er derfor vigtigt at lære din hund at svømme i sikkerhed. Det vil normalt fungere fint at bruge din sædvanlige “kom!” eller “plads!” kommando. For mindre hunde, eller hvis poolen er højkantet, skal der monteres en rampe ved kanten, så hunden kan klatre op. Hvis poolen har trin, skal du sørge for, at hunden ved, hvor de er. Hvis poolen er stor, skal du få din hund til at springe i fra forskellige punkter og lede den til udgangen hver gang for at sikre dig, at den har et klart mentalt kort over, hvordan man kommer ud.

En anden populær mulighed er en redningsvest til hunde, som giver dit kæledyr mulighed for at svømme, mens det forhindrer, at den synker hurtigt, hvis noget går galt. Hvis hunden altid er under opsyn, burde sådan én ikke rigtig være nødvendig; men hvis du har en travl eftermiddag, har du måske ikke hele tiden øjne på din hund, i så fald er en hunderedningsvest fantastisk til at give dig sindsro.

Nogle hunde bliver helt vilde med oppustelige badedyr osv. (helst nogle som er specielt lavet til hunde og ikke kan punkteres af deres kløer). De kan bruge dem til at tage en pause fra at svømme eller blot ligge på dem ligesom mennesker på en liggestol.

Hvis en hund kommer i alvorlige vanskeligheder og har brug for at blive reddet, kan det redde kæledyrets liv, at man kan finde ud af at administrere hjertelungeredning. Der findes videoer på internettet, der viser hvordan, eller du kan spørge din dyrlæge om råd.

Drik ikke vandet

Hunde kan hurtigt blive overophedet, hvis solen bager, og de kan naturligvis finde på at søge hen til vandet for at køle ned. Svømning er dog et varmt foretagende, og det er langt bedre for dit kæledyr at køle ned i skyggen med lidt frisk vand at drikke.

Og det er en anden fare – en varm, tørstig hund i en pool vil gøre det, der forekommer helt naturligt og drikke noget af vandet i poolen. Hvis den drikker for meget klorvand, kan den blive syg. Ved at sætte en skål med frisk vand frem et køligt sted i skyggen, kan du forhindrer, at den drikker fra poolen.

Ligesom mennesker har en hund, der har tilbragt tid i poolen, brug for at blive skyllet af for at fjerne det potentielt irriterende klor og andre kemikalier fra dens pels, øjne og hud.

Din hund elsker poolen, men elsker poolen din hund?

Der er tre store problemer for en pool, der anvendes af hunde: bakterier, hår og slid.

Bakterien er forbundet med afføring og urin. Hunden behøver faktisk ikke at gøre noget i poolen for at disse forurenende bakterier frigives i vandet. Så længe din pool er korrekt vedligeholdt og kemisk behandlet dræbes bakterierne dog, så dette bør ikke være et problem.

Hårfaktoren er et større problem. Hundehår opbygges overraskende hurtigt i poolfilteret, hvis dit kæledyr fælder meget. En god børstning inden svømning vil hjælpe, men du bliver stadig nødt til at rengøre filteret og andre poolmaskiner oftere end du ville have gjort, hvis poolen kun var til mennesker.

Slid er et problem med hensyn til vandhunde på grund af deres kløer. De vil famle ved kanterne på poolen og på bunden af et lavt område. En pool med vægge gips, småsten eller fliser kan modstå deres kradsen, mens plast eller vinyl pools kan begynde at lække. Du må også huske på, at hundekløer og børn, der svømmer i den samme pool, også kan lede til problemer.

Følg disse enkle retningslinjer og forholdsregler, så både hunde og ejere kan nyde svømmebassinet. Men prøv aldrig på at tvinge noget frem – nogle hunde elsker bare alt vand, mens andre foretrækker at holde deres fødder på land.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *