Omlet bloggen

De bedste hunderacer når man skal have hund for første gang

Afghansk hund liggende på grå Omlet Topology hundeseng med quiltet topmadras

Når man skal vælge en hund – især hvis det er ens første – er nøglen at finde en race, der passer godt til ens livsstil. Ligesom os mennesker, vil nogle hunde med glæde tilbringe det meste af deres tid på at slappe af indendørs, mens andre gerne vil løbe en halvmaraton hver dag.

Så tænk over din livsstil og find derefter den hund, der matcher. Her er nogle nyttige livsstils- og hunderacekombinationer, der kan hjælpe dig med at indsnævre feltet.

Hunde til sofaelskere

Selvom man er en sofakartoffel om aftenen, betyder det ikke nødvendigvis, at man er doven – det betyder sandsynligvis, at man har haft en travl dag på arbejdet og har brug for at slappe af. Masser af hunderacer passer godt til denne ‘sofahund’ livsstil, herunder:

 • Gravhund – disse elskelige små hunde kan faktisk skade deres rygsøjler, hvis de bliver tvunget til at motionere for meget. De har dog stadig brug for en morgen gåtur!
 • Greyhound – denne overrasker folk, der ikke kender racen godt. ”Greyhounds?”, siger de, ”det eneste, den har lyst til, er vel at jage harer i et halsbrækkende tempo dagen lang?” Jo altså, de kan løbe hurtigt; men deres foretrukne livsstil er faktisk lange, dovne dage med et par korte løbeture i parken.
 • Fransk Bulldog – de vil være hyperaktive i 20 minutter på en gåtur, og så bliver de udkørte. Deres mangel på udholdenhed gør dem perfekte for enhver, der mangler tid til lange gåture hver dag.

De populære skødehunderacer falder også ind under denne kategori, inklusive Chihuahua, Mops, Cavalier King Charles Spaniel, Pekingeser, Shih Tzu og Yorkshireterrier.

Hunde til en travl udendørs livsstil

Hvis du ofte er ude at gå eller løbe, er der masser af hunderacer med høj udholdenhed, der bare vil elske at følge med dig hvert skridt på vejen.

 • Dalmatiner – disse elskelige hunde vil finde 101 grunde til at løbe og lege hele dagen lang. Uanset hvad du laver udendørs, vil de være med dig hvert skridt på vejen.
 • Border Collie – muligvis hunden med den mest travle arbejdsmoral. Den vil med glæde være hyperaktiv fra solopgang til solnedgang. Hvis der ikke er noget arbejde på dagsordenen, finder den det selv. Det boldspil er ikke kun en leg, det er et job, og Border Collien vil sørge for, at det bliver gjort ordentligt – hele dagen lang, om nødvendigt!
 • Husky – en race, der blev udviklet til at trække tunge slæder over hundredvis af kilometer, vil ikke være tilfreds med andet end en travl livsstil. Disse hunde har brug for masser af motion – så mange kilometer om dagen, som du kan give dem. Ikke for sarte sjæle!

Mange andre større racer passer til aktiv livsstil, herunder Schæferhunde, Pointer, Boxer og Labrador retriever. Nogle mindre hunde er også fyldt med energi, og for eksempel Boston Terrier og Jack Russell-terrier vil være i stand til at følge med dig, uanset hvor lang turen hjem bliver.

Børneleg – De bedste hunde for børn

Selvom børn ikke bør have det fulde ansvar for en kæledyrshund, er der masser af racer, som er meget børnevenlige.

 • Labrador retriever og Golden retriever – dette er nok de mest perfekte familiehunde. Retrievere er blide og kærlige og behandler børn med en blanding af respekt og forældrepleje. De er utroligt bløde og godhjertede.
 • Irsk (eller rød) setter – denne race virker til at være udviklet til at lege med børn, da den er legende, men blide. Børn danner ofte meget stærke bånd med denne vidunderlige smukke hund.
 • Old English Sheepdog – disse hunde ved ikke noget bedre end at slappe af med børnene. De er nogle blide kæmper.

Der er mange flere hunde i denne kategori. Newfoundlænderen, for eksempel, er endnu mere gigantisk end en Old English Sheepdog, og lige så blid. Boxere og Beagles er også gode sammen med børn – så længe de er veltrænede fra en tidlig alder.

Golden Retriever og dreng med Omlet Fido Studio hundebur

Hunde til folk, der er allergiske overfor hunde!

Fortvivl ikke! Din kæledyrsinducerede nysen og astma betyder ikke, at du aldrig kan blive hundeejer. Dét, du er allergisk overfor, er et protein, der findes på dyrenes hud og/eller fældet pels. Selvom ingen race er officielt allergivenlig, er følgende de mest almindelige racer hos familier, hvor allergi er et problem:

 • Puddel (både i fuld størrelse og Toy)
 • Schnauzer
 • Basenji
 • Bichon frisé
 • Samojedhund
 • Shih Tzu

Dette er ikke nogen præcis videnskab, og nogle mennesker er bestemt mere “allergiske” end andre. Mange mennesker, der nyser og hiver efter vejret i nærheden af de fleste hunde, virker til at have det fint med Yorkshireterrier og Westies, selvom disse begge har længere hår end gennemsnittet. Samtidig kan den korthårede Boxer forårsage stærke allergiske reaktioner hos mange allergikere.

Nøglen her er at tilbringe noget tid sammen med racen, inden man tager beslutningen om at bringe en med hjem.

Der findes mange hunderacer derude, med mange forskellige personligheder og krav. At matche disse træk til din egen livsstil og omstændigheder er den sikre vej til at finde det perfekte kæledyr.

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *