Omlet bloggen

Hønselyde og hvad de betyder

Høns snakker konstant indbyrdes. Alle deres gok og skræp betyder noget, og selvom nogle af betydningerne er indlysende – for eksempel den eksplosive skræppen fra en fugl, der flygter i panik – er andre mere subtile.

Her er ti måder hvorpå du kan lytte med på deres sludder og lære at forstå mere af hønsesnakken.

To høner udenfor Omlets walk-in løbegård

Hønselyde og hvad de betyder

En rolig, forsigtigt stigende bårrrrb

Dette er lyden, høns laver, mens de går og hakker i græsset eller hønsegården, og det betyder to ting. Det indikerer, at hønen nyder den uendelige søgen efter hurtige snacks, og den fortæller også de andre fugle at “alt er i orden”. En flok høns, der siger bårrrb sammen, sender en beroligende meddelelse om, at der ikke er noget at bekymre sig om.

Kluk-til-skræp

Dette korte, ophidsede udråb betyder normalt, at der har været en slags konfrontation. Som regel mellem en sagtmodig høne og en mere dominerende én, der har muskuleret sig ind for at se, hvilke snacks den mere underdanige fugl har fundet. Lyden bruges også, hvis en høne er overrasket over noget, for eksempel at hønselemmen pludselig åbner.

Lydbomben

Dette er, når hønen klukker, gokker og skræpper i en hysterisk byge. Det lyder som om fuglen er ved at eksplodere i en sky af fjer. Dette er hønens vigtigste alarmkald, der udtrykker frygt og beder de andre fugle om at løbe. Årsagerne kan være køretøjer, hunde, mennesker, der prøver at samle hønen op, eller rovdyr.

Kaglen

Navnet der ofte bruges til at referere til den velkendte Bok-bok-bok-badaaak! lyd. Gentaget flere gange, og højlydt. Det er lyden, som mange høner laver efter at have lagt et æg. Hønen bevæger sig væk fra ægget og begynder derefter at kagle. Det menes at være en måde at lokke potentielle rovdyr væk fra ægget og reden.

Bok-bok-bok (men uden badaaak!)

Denne lidt vrede og vedholdende lyd laves ofte af en høne, der ønsker at sidde i sin yndlingsredekasse, men finder den optaget. Betydningen er en kombination af “Jeg er her!” og “Flyt dig!”

Knurren

Hvis en høne er skruk og ikke ønsker at flytte sig fra sin redekasse, vil hun lave en susende, brummende lyd. Dette betyder simpelthen “Rør mig ikke!” og “Gå væk!”

Kyllingesnak

En høne, der klækker æg ud, laver forskellige blide, klukkende lyde for at kommunikere med kyllingerne og berolige dem. Når kyllingerne er klækket ud og løber rundt, fortæller hun dem, hvor de gode skrabe- og hakkesteder er ved at sige tuk-tuk! (Haner bruger også denne lyd til at fortælle hønerne, at de har fundet et godt fodersted). Hønemødre har også en insisterende Rrrrrr lyd, som er kyllingernes signal om at komme løbende, hvis hønen sanser fare.

Galen

Dette er hane-territorium, det klassiske kykkeliky – nogle høner tager dog også vanen op. Galen betyder flere ting. Det betyder, at en ny dag er begyndt, og det er tid til at stå op og skrabe/hakke. Det fortæller også verden, at dette er hanens territorium, og at disse høner er hans. Hvis der er mere end én hane, galer de underordnede kun, efter at chefen har galet. Et kykkeliky rammer normalt 90 decibel, eller endnu mere!

Hjælp!

En høne adskilt fra flokken laver et alarmkald. Lyden minder om den kaglen, der annoncerer et nyt æg. Det menes at være et SOS-kald til hanen om at komme og redde hans vildfarne høne. Der vil være en del fare involveret, hvis der er rovdyr i nærheden, så det er en risikabel strategi for en vildfaren høne.

Summen

I den tidlige morgenstund, når hønsehuset stadig er lukket og låst, begynder hønerne at sige gentagne, summende kluklyde, som kan stige i volumen, efterhånden som minutterne går, og dørene forbliver lukkede. Denne lyd betyder simpelthen “Lad os komme ud – der er masser af hakken og skraben, der skal gøres!”

Med denne viden om hønsesnak vil du være i stand til at forstå, hvad dine damer taler om, selvom du faktisk ikke kan se dem. Det er en heldagssamtale, uden stop!

Vil du vide mere om den vidunderlige verden af ​​at holde høns? Så se på Omlets hønseguide for tips, tricks og råd! Du kan også besøge Omlet-hjemmesiden for at finde alt, hvad du har brug for til din flok, inklusive hønsegårde, walk-in løbegårde, hønsehegn og mere!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *