Omlet bloggen

Hvilke af disse myter om høns er rent faktisk sande?

Høns der strejfer rundt udenfor

Høns er farveblinde

FALSK – Høns har faktisk et mere overlegent farvesyn end mennesker. Takket være fem lysreceptorer i øjet (mennesker har kun tre), kan de se mange farver mere klart end os. 

Høns kan være halvt hankøn, halvt hunkøn – delt ned gennem midten

SANDT – På grund af et fænomen kaldet bilateral gynandromorf, findes der høns, hvor den ene side af kroppen er hankøn (stor hanekam, spore og muskuløst bryst osv.), og den anden side er hunkøn (kedelig fjerdragt, mindre kam, mindre kropsbygning osv.) Værd at google!

Der er lige mange høns og mennesker på jorden

FALSK – Der er næsten 4 gange så mange høns som der er mennesker, mere end 25 milliarder. Der er faktisk flere høns i verden end nogen anden fugl.

Høns navigerer ved hjælp af magnetfelter

SANDT – Ligesom andre fugle bruger høns jordens magnetfelter til at orientere sig og navigere rundt i deres hjemmemiljø. Derudover viser undersøgelser, at solen fortæller høns hvilket tidspunkt på dagen, det er. Haner bruger desuden dagslysets intensitet til at vide, hvornår de skal gale om morgenen, og hvornår det er tid til at gå i seng om aftenen.

Høns er kannibaler

UAFKLARET – Du har måske hørt om kannibalisme blandt fjerkræ, og det sker, at høns begynder at hakke i andre høns’ kød. Dette er dog ikke naturlig adfærd, der ses i naturen, men et resultat af et stressende miljø med begrænset plads i store æg- eller kødfabrikker. En glad høne spiser ikke sin ven.

Høns har ingen smagsløg

Høns der hakker i græsset

FALSK – Selvom det kan virke som om høns spiser næsten alt hvad du lægger foran dem, har de smagsløg og personlige præferencer. En Høne kan ikke smage sødt eller krydret, men kan adskille salt, surt og bittert fra hinanden.

Farven på ægget påvirker næringsindholdet

FALSK – På trods af hvad nogle ægproducenter har hævdet i årenes løb, er brune æg ikke sundere end de hvide, eller omvendt. Skallens farve afhænger kun af den hønserace, ægget kommer fra, og har ingen indflydelse på smag eller næringsindhold.

Høns bliver ved med at løbe, efter at man har hugget hovedet af dem

SANDT – Nogle høns vil faktisk fortsætte med at løbe, efter at deres hoved er hugget af. Trykket fra øksen udløser nerveender i halsen og sender en besked tilbage til musklerne, der beder dem om at bevæge sig, uden at hjernen faktisk er involveret.

Hønen bevæger sig altså, mens den faktisk er død, men i tilfældet af Miracle Mike, sigtede landmanden, der prøvede at slå ham ihjel, lidt højt og efterlod ved et uheld en smule af hjernen, som høns har bag i nakken. Dette gjorde det muligt for Mike at leve i yderligere 18 måneder (!) efter at hans hoved var blevet fjernet.

Man kan hypnotisere en høne

SANDT – Der er flere måder at sende en høne i en trance på, men den mest almindelige involverer at holde hønen med hovedet tæt på jorden og tegne en linje i jorden, der går udad fra næbbet. Dette vil lamme hønen, og hun bliver ved med at ligge stille, indtil du klapper eller prikker til hende. 

Selvom det sandsynligvis ikke vil skade din høne at hypnotisere den sådan, er det dog uklart, hvor meget stress det forårsager hende, så sørg for ikke at gøre det for ofte. 

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *