Omlet bloggen

Hvad er FIV og hvordan påvirker det min kat?

Fotos: Erik-Jan Leusink / Unsplash

Hvad er FIV?

FIV eller Felin Immunodeficit Virus er en virusinfektion, der påvirker katte over hele verden. Det er ikke i sig selv særligt farligt, men svækker støt kattens immunforsvar, hvilket gør dem mere modtagelige overfor sekundære infektioner.

FIV findes i 2,5-5% af alle katte over hele verden, men er mindre almindelig hos sunde, tamkatte som vores kæledyr.

Hvordan kan min kat blive smittet?

FIV spredes gennem direkte kontakt med en inficeret kat, oftest gennem bid og sår, hvilket er grunden til, at ikke kastrerede hankatte, der er tilbøjelige til at kæmpe om territorier, er overrepræsenterede blandt tilfældene. Visse beviser peger på, at mødre kan overføre infektionen til deres killinger, men det er sjældent. Infektion gennem social pleje, deling af mad og vandskåle og generel tæt kontakt er meget sjælden. 

FIV kan ikke overføres mellem arter, så inficerede katte kan leve sammen med mennesker og andre kæledyr, men skal holdes som den eneste kat i en husstand for at være på den sikre side. 

Hvordan påvirker det min kat, og hvordan kan jeg opdage det?

FIV starter med en kort, normalt relativt håndterbar sygdom, som ejeren ikke altid bemærker. Efter dette vil kattens immunforsvar langsomt begynde at blive dårligere, men det kan vare flere år, inden det faktisk påvirker din kat på nogen måde.

Noget, der får en dyrlæge til at reagere og teste for infektionen, er en kat, der virker til at kæmpe for at komme sig efter mindre infektioner og sygdomme. Katten behøver ikke nødvendigvis være meget syg, det er mere et spørgsmål om, hvor ofte den har brug for at se dyrlægen, eller om den ser ud til konstant at kæmpe med en eller anden form for helbredsproblem.

FIV-positive katte er mere modtagelige overfor visse typer tumor, alvorlige luftvejsinfektioner, hudsygdomme og betændelser i munden. Når det er sagt, så viser forskning, at inficerede katte har en lignende forventet levealder som sunde katte, og i de fleste tilfælde vil være i stand til at leve et langt og lykkeligt liv, hvis de holdes inde og passes af en omsorgsfuld ejer.

Kan FIV kureres? 

Det enkle svar er nej, der er ingen kur mod FIV, men da det er sekundære sygdomme og infektioner, der hovedsageligt påvirker katten, findes der i de fleste tilfælde behandlinger, og der er ingen grund til, at en FIV-positiv kat ikke vil være et godt kæledyr i mange år fremover. 

En vaccine mod FIV er udviklet, men der er blevet stillet spørgsmålstegn ved dens effektivitet, og den bruges i øjeblikket kun nogle steder i Amerika.

Hvad kan jeg gøre, hvis min kat er smittet? 

Da FIV spredes gennem direkte kontakt med andre katte, er det meget vigtigt, at smittede katte holdes indendørs. Dette forhindrer ikke kun katten i at overføre sygdommen til andre katte, men reducerer også risikoen for at katten bliver smittet med sekundære infektioner, som på grund af deres svækkede immunforsvar kan gøre dem meget syge.

Hvis du har en kat med bekræftet FIV, som ikke kan lukkes ud, vil den stadig drage fordel af lidt frisk luft. Omlets udendørs kattegård gør det muligt for din kat at være udenfor og i kontakt med verden omkring den, uden risikoen for at løbe ind i andre katte. Indret gården med legesager og et klatretræ, og lad din kat lege, mens du pusler i haven. Eller sæt en stol ind i gården og benyt lejligheden til at tilbringe lidt kvalitetstid sammen med dit kæledyr i solskinnet.

Andre ting, du kan gøre for at hjælpe din kat, er at tage den til regelmæssig kontrol og kontakte din dyrlæge, så snart du bemærker ændringer i din kats helbred eller adfærd, også selvom de er små. Sørg også for at give katten en nærende og velafbalanceret kost. Rå kost anbefales ikke til FIV-positive katte, da råt kød og rå æg kan være farlige for katte med et kompromitteret immunforsvar.

This entry was posted in Katte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *