Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Hvilke sygdomme får hamstere og hvordan kan de behandles?

Fotos: Frenjamin Benklin / Unsplash

Hvis du giver din kæledyrshamster et dagligt sundhedstjek, kan du få øje på almindeligt forekommende sundhedsproblemer, før de bliver alvorlige. Et visuelt tjek fortæller dig, om din hamster har rifter, halter eller har problemer med øjne, ører, tænder eller negle. Du vil også kunne få øje på andre potentielle problemer såsom vandig afføring eller blod i urinen. Hver gang du håndterer dit kæledyr, kan du også føle for knuder og buler.

Generelt set er hamstere sunde små dyr, men det er vigtigt at være opmærksom på nogle af de almindeligere problemer.

Bylder

Hamstere kan udvikle infektioner, hvis de har skåret sig, og her kan der dannes bylder. En hamster, der konstant tygger burets stænger, kan f.eks. udvikle en byld i munden.

?

Bylder skal behandles af en dyrlæge.

Forkølelser

Hamstere kan sommetider blive forkølelede og kan blive smittet af den samme forkølelsesvirus som mennesker. Dette er en sygdom, som du muligvis vil høre, inden du rent faktisk ser den, da hamsteren normalt vil udvikle en hvæsen og hosten samt en løbende snude.

?

Forkølelser går hurtigt over, men det anbefales at tage hamsteren med til en dyrlæge, da symptomerne også kan forekomme som resultat af en luftvejsinfektion eller allergi.

Rifter

Små rifter kan rengøres med en klud og lunkent vand. Det vigtigste er at finde ud af, hvordan hamsteren skærer sig, og minimere faren for at den kommer til skade igen. Der kan have været et slagsmål, eller hamsteren kan være faldet efter klatring.

?

Hvis riften ser slem ud, eller hvis hamsteren også halter, skal du tage hamsteren med til dyrlægen for en vurdering.

Øreproblemer

Øreinfektioner kan få hamstere til at løbe i cirkler uden formål. Tilstanden er foruroligende, men sjældent dødelig.

?

En dyrlæge kan ordinere medicin, der hjælper med at bekæmpe øreinfektionen, og kan også kontrollere at der ikke er et mere alvorligt hjerne-relateret problem.

Tørre ører er et almindeligt problem. Symptomerne er skællet hud og masser af øre-kløen.

?

Du kan hjælpe med at bekæmpe tørre ører ved at smøre lidt vaseline på det berørte område.

Øjenproblemer

Øjenlågsproblemer, udstående øjne eller grædende, inficerede “klæbrige” øjne er alle mulige helbredsproblemer og har forskellige årsager.

?

En dyrlæge vil være i stand til at rådgive dig om typen, årsagen til og behandlingen af øjenproblemet. Hvis et af øjnene blot er tilstoppet, kan du dappe det let med varmt vand for at hjælpe med at fjerne det klæbrige stads. Dette er et ret almindeligt problem hos ældre hamstere.

Knuder

Ved forsigtigt at undersøge din hamster fysisk, når du håndterer den, kan du opdage eventuelle knuder og buler. De fleste af disse vil være godartede hævelser, men kan også være tegn på alvorlige tilstande såsom testikelkræft og brystbetændelse.

?

Tag hamsteren med til dyrlægen, hvis den udvikler knuder.

Skab

Denne hudtilstand er forårsaget af hudgravende mider, og tegn på et sådan angreb indebærer sårskorper, tør hud og filtret pels.

?

En dyrlæge kan ordinere en behandling imod skabmider og andre parasitter, og du vil også finde nogle praktiske midler hos dyrehandlere.

Slagtilfælde

Hvis din hamster virker ustabil på fødderne eller konstant snubler, kan det skyldes en skade på benet, eller det kan være virkningerne af et slagtilfælde. Et af symptomerne på sidstnævnte er en konstant svingende bevægelse, selv når hamsteren er i ro.

?

Der er ingen behandling for slagtilfælde, men de fleste af dem er milde. Du skal blot holde dit kæledyr behageligt med masser af mad og vand og fjerne forhindringer som hamsterhjul fra buret.

Tandproblemer

Hvis en hamster pludseligt mister sin appetit, så kan det være tegn på tandproblemer eller et andet problem i munden. Beskadigede eller overvoksede tænder gør det vanskeligt for dyret at spise. Et visuelt tjek vil hurtigt afsløre, om der er et tandproblem.

?

Hamsteren må have sine tænder ordnet hos en dyrlæge, så den kan spise ordentligt.

Urinvejsproblemer

Hvis du ser blod på din hamsters strøelse, kan det skyldes en skade, en bristet byld eller en urinvejsinfektion. En undersøgelse af hamsterens strøelse vil fortælle dig, om det er sidstnævnte problem. En ændring i urinens farve eller mangel på urin er også tegn på helbredsproblemer.

?

Undersøg dit kæledyr fysisk: En oppustet mave er et tegn på blæresten, der blokerer urinvejene og kan få blod til at forekomme i urinen. En tur til dyrlægen er vigtig her, da denne tilstand er smertefuld og kan blive dødelig.

Våd hale

Våd hale er en grim form for bakteriel diarré og har en tendens til at dræbe hamstere meget hurtigt. Tegn på denne sygdom er våd pels omkring halen, som er smurt ind i afføring.

?

Isoler dit kæledyr, sørg for masser af vand (da diarréen vil have dehydreret hamsteren) og tag den med til dyrlægen. Antibiotika kan i nogle tilfælde redde dyrets liv.

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *