Omlet bloggen

Hvorfor har nogle æg dobbelt blomme?

5 æg i en stakDe fleste mennesker er enige om, at æggeblommen er den bedste del af ægget. En dobbeltblomme på stegepanden er derfor et meget velkomment syn!

Nogle høner lægger æg med dobbeltblomme hver gang, en genetisk særhed der betyder, at to æggeblommer frigives i systemet i stedet for en enkelt. Høns, der klarer denne imponerende bedrift, er dog sjældne, og der er ikke udviklet en bestemt race, der kan gøre dobbeltblommetricket hver gang.

Morgenmaden bestående af ét æg med to æggeblommer kan dog blive din hver dag, hvis du er villig til at betale ekstra for det. Du har muligvis set ‘superæg’ med dobbelt æggeblomme på hylderne i visse supermarkeder – selvfølgelig solgt til en særpris – men disse er næsten alle fra unge fugle snarere end den mytiske dobbeltblomme-race. Det er værd at påpege dette, da en Google-søgning vil vise nogle interessante oplysninger om en sådan race. Den findes ikke – endnu!

De fleste æg med dobbeltblomme, som hønseholdere støder på, kommer fra unge høns. Når høns først begynder at lægge æg, har de en tendens til at producere et meget lille æg eller to og derefter et par æg med dobbeltblomme, før deres kroppe falder ind i et regelmæssigt mønster med fire eller fem æg om ugen. Et æg med dobbeltblomme er meget sjældent for de fleste fugle efter denne tidlige periode, dog begynder nogle høner at producere dobbeltblommer igen hen imod slutningen af deres æglægningstid. Der er nogle indirekte beviser der tyder på, at racerne Rhode Island Red, Oxford Brown, Sussex og Italiener har større chance for at producere dobbeltblommer.

Hvordan dannes dobbeltblommer?

En hønes krop frigiver en æggeblomme cirka to timer efter, at det sidste æg er lagt. Når blommen befinder sig i hønens æggeleder – den del af fuglens krop, hvor æggene dannes – bliver den omgivet af den hvide af ægget og derefter dækket af et hårdt lag kalcium. Hvis en høne har frigivet to æggeblommer side om side, behandler den ægdannende proces dem på samme måde som en enkelt æggeblomme, hvilket resulterer i to æggeblommer ‘fanget’ inde i en enkelt æggeskal.

Hvis et æg med to blommer befrugtes, er resultatet to kyllingefostre i en skal. De fleste af disse ‘tvillinge’-æg udvikler sig dog ikke korrekt, som regel er der enten kun en kylling, der vokser ud over det tidlige udviklingsstadie, eller også er der ingen af dem der udvikler sig. Det er derfor sjældent, at to kyllinger kommer ud af et æg. Kyllingeavlere rådes til at lægge æg med dobbeltblommer til side for at forhindre dem i at udvikle sig, og kommercielt set sælges de fleste af disse æg til fødevarevirksomheder, der bruger æg i deres produkter.

Hvordan kan du vide, om et æg har to blommer?

Du behøver ikke slå ægget ud for at finde ud af, hvad der er indeni – du kan spotte en dobbeltblomme ved at ‘lyse’ ægget. Det engelske ord ’candle’ kommer af denne gamle praksis med at holde et æg foran en lysflamme, men en lille lommelygte kan lige så vel anvendes. Hvis der er to æggeblommer indeni, vil de være synlige som to mørke klatter mod det skarpe lys, når det skinner gennem skallen.

Så selvom det anslås, at dobbeltblommer kun forekommer i et ud af tusind æg, betyder den store overflod af høns, der kun lige er begyndt at lægge æg, at de er et almindeligt syn på tallerkenen hos hønseholdere verden over.

Det er dog yderst usandsynligt at finde tredobbelte æggeblommer på morgenmadsbordet. Denne super-sjældenhed findes kun i et æg ud af 25 millioner!

This entry was posted in Æg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *