Omlet bloggen

Hvilke sygdomme kan hamstere få, og hvordan kan de behandles?

Hamster stikker hovedet ud af rør i Omlet Qute-hamsterbur

Hvis du for nylig har tilføjet en hamster til din familie, eller overvejer at få en, vil du måske undre dig over, hvilke sygdomme hamstere kan få, og hvordan de kan behandles. Hamstere er aktive kæledyr med en hjertelig appetit, så det er heldigvis normalt tydeligt, når de ikke føler sig på toppen. Vi har skitseret nogle af de mest almindelige sygdomme, som hamstere kan opleve, og hvad der skal gøres, hvis der er noget galt med din lille dyreven.

Hvor sunde er hamstere?

Hamstere er normalt sunde dyr, der lever fulde, men relativt korte liv. Afhængigt af, hvilken hamsterrace du har, er den forventede levealder for selv sunde hamstere mellem 2-4 år. Men i løbet af jeres tid sammen, vil du måske opleve at din hamster opfører sig “unormalt” eller endda viser åbenlyse tegn på sygdom. Det er vigtigt at tjekke din hamsters helbred regelmæssigt, for at identificere eventuelle potentielle problemer så hurtigt som muligt.

Ved at tjekke din hamster dagligt, vil du kunne se, om der er problemer med dens pels, tænder, øjne eller poter, eller om der er nogle adfærdsændringer. Det er en god idé at få din hamster skrevet op hos en dyrlæge, der behandler hamstere så snart du får den – på den måde har både du og din dyrlæge et godt udgangspunkt for din hamsters sundhed. Og, hvis du ser noget galt med din hamster, vil et hurtigt opkald eller besøg hos dyrlægen opklare sagen og give dig ro i sindet.

De mest almindelige sygdomme hos hamstere

Dette er ikke en udtømmende liste, men følgende sygdomme og lidelser er dem, som hamstere almindeligvis kan plages af. Ved at genkende tegn og symptomer på disse, vil du være i stand til at afgøre, hvad du skal gøre.

Bylder

Hamstere kan udvikle infektioner, hvis de har skåret sig eller skrabet sig selv, hvilket kan give mulighed for, at afskrabninger kan dannes. Hamstere, der tygger på burene, kan udvikle en byld i munden, eller du kan se en byld på sider eller ben hos hamstere, der har burvenner som de har leget lidt for voldsomt med eller endda været I slagsmål med.

Bemærk: Bylder skal behandles af en dyrlæge – forsøg ikke at dræne en byld derhjemme.

Forkølelser

Din hamster kan faktisk blive smittet med din forkølelse. Den samme virus, der forårsager forkølelse hos mennesker, kan overføres til hamstere. Tegn og symptomer på forkølelse hos hamstere ligner dem hos mennesker:

 • Øjne, der løber i vand
 • Udflåd fra næsen
 • Hoste
 • Hiven efter vejret
 • Nysen
 • Sløvhed

Din hamsters pels kan også se ud til at forblive våd, da den hele tiden tørrer dens løbende næse af i pelsen.

Behandling af forkølelse hos hamstere omfatter:

 • Hold dens bundmateriale friskt og sørg for at bruge en støvfri variant
 • Tilbyd masser af mad og vand
 • Suppler dens mad med levertran

Forkølelser vil normalt passere hurtigt og på egen hånd, men hvis din hamster stopper med at spise eller drikke, kan det være tid til en tur til dyrlægen for at udelukke andre infektioner. Prøv at undgå at holde din hamster når du har en forkølelse for at forhindre, at du smitter den.

Sår

Hudafskrabninger er mere almindelige hos hamstere, der bor sammen. Slåskampe, voldsom leg, eller udfordringer i hierarkiet kan medføre sår. Hvis du ikke har et trygt og sikkert hamsterbur, kan du opleve at din hamster har sår, selvom den bor alene. Disse sår er som regel fra svage eller bøjede burstænger, dårligt monterede rør, eller skarpe plastikkanter.

Sår kan normalt renses derhjemme med varmt sæbevand. Men hamstere vil slikke og passe deres sår, så alt andet end et overfladisk sår heler ikke godt uden antibiotika eller en anden behandling fra dyrlægen.

Problemer med ørerne

En hamster, der kradser sine ører, virker til at være følsomme omkring dens hoved, når du holder den eller synes at være ude af balance eller går rundt i cirkler, kan være plaget af en indre øreinfektion. Din dyrlæge kan ordinere antibiotika eller anti-inflammatorier til behandling af øreinfektioner. Selvom du nok er ked af at se din hamster i nød, er det beroligende at vide, at øreinfektioner normalt hurtigt går over.

Tørre ører er et andet almindeligt problem. Sammen med konstant kradsen på dens ører, vil huden omkring din hamsters ører også revne eller skalle. For at rette op på dette problem, skal du gnide lidt vaseline på ørerne med en vatpind i et par dage.

Problemer med øjnene

Enhver hævelse i eller rundt om din hamsters øjne, misfarvning af øjet selv, eller tykt eller farvet udflåd er ikke normalt, og du skal kontakte dyrlægen. Nogle mulige årsager omfatter:

 • Traumer i øjet (en punktering eller ridse)
 • Fremmedlegemer i øjet
 • Besvær med dens kindpung
 • Byld i munden
 • Allergiske reaktioner
 • Tumorer
 • Glaukoma

Hvis din hamsters øje er så klæbrigt, at det er lukket, skal du anvende varmt vand på en blød klud i et par minutter, for forsigtigt at fjerne skorpen. Lad være med at tvinge hamsterens øjne til at åbne sig, når skorpen er fjernet. Den burde kunne åbne dens egne øjne efter et par minutter, efter øjnene er renset.

Knuder

Hvis du har kendskab til, hvordan en normal hamsteranatomi skal se ud, vil det hjælpe dig med at se, om der er noget galt. Nogle knuder og buler er normale (især hos hanner eller ammende hunner), men du vil hurtigt se, om der er noget galt, når du tager din hamster op.

Knuder har ikke alle skræmmende årsager, men du bør altid få dem tjekket af en dyrlæge. De vil sandsynligvis tage en prøve med en lille nål for at bestemme hvilken slags knude det er. Nogle potentielle årsager er:

 • Lipomer (godartede, fede tumorer)
 • Cyster
 • Bylder
 • Forstørrede kirtler
 • Tumorer

Skab

De parasitter, der forårsager skab, kan ikke ses med det blotte øje – men de forårsager tydeligt ubehag hos din hamster. Symptomer på skab hos hamstere omfatter:

 • Kradser sig selv ofte
 • Hårtab
 • Røde eller skællende pletter på huden
 • Mat pels

De mider, der forårsager skab, kan ses under et mikroskop, så din dyrlæge vil sandsynligvis tage en prøve af den betændte hud fra din hamster. Hvis din hamster er diagnosticeret med skab, skal den bades med en særlig shampoo, som din dyrlæge vil ordinere.

Lopper eller lus

Disse parasitter kan inficere din hamster, hvis andre husdyr i din husstand har dem. Det er vigtigt at forebygge lopper og lus hos dine hunde og katte, for at undgå at dine små kæledyr også får dem. De samme forebyggende foranstaltninger er ikke sikre for hamstere, så sørg for ikke at anvende loppeprodukter på din hamster uden din dyrlæges godkendelse.

Hvis din hamster har mange synlige parasitter, kan du bade den i varmt vand med en lille mængde duftfrit opvaskemiddel (sørg for at tørre den grundigt, så den ikke bliver nedkølet). Skummet fra sæben vil dræbe de eksisterende parasitter – men vil ikke forhindre flere i at dukke op senere. Behandl alle dyrene i dit hjem for lopper og lus for at forhindre reinfestation.

Slagtilfælde

På grund af deres korte livs, ældes hamstre hurtigt – og nogle gange pludseligt. En del af denne ældningsproces kan omfatte slagtilfælde. Symptomer på et slagtilfælde omfatter:

 • Ustabil gang
 • Cirkling
 • Svingende eller andre ufrivillige, gentagne bevægelser

De fleste slagtilfælde er små nok til ikke at svække din hamster væsentligt. Men uanset størrelsen er der ingen behandling eller forebyggelse af slagtilfælde hos hamstere. Hvis din hamster har fået et slagtilfælde, skal den muligvis have sit hus justeret for at gøre dem mere komfortabel. Hvis du holder dens madskål og vandbeholder fuld, vil det hjælpe den med at holde sig godt ernæret, og du skal muligvis fjerne forhindringer som dens hjul eller rør for at forhindre at den kommer til skade.

Problemer i munden

En hamster med dårlig appetit føler sig helt sikkert dårlig tilpas. Men nogle gange er årsagen til en dårlig appetit faktisk inde i dens mund. Hamstere er gnavere, og som sådan vokser deres tænder konstant. De skal være i stand til at gnave på æbletræslegetøj og fodres med kvalitetskugler som det vigtigste element i deres kost for at holde deres tænder slibede. Andre årsager end forvoksede tænder, der kan forårsage oralt ubehag hos hamstere, omfatter:

 • Inficerede kindposer
 • Løse eller inficerede tænder
 • Orale bylder
 • Skade i munden eller kæben

Hvis din hamster virker tilbageholdende med at spise, men ellers ser ud og opfører sig fint, skal den tilses af din dyrlæge.

Urinvejsproblemer

Hvis du får øje på blod på din hamsters bundmateriale, kan det skyldes en skade, en sprængt byld eller en urinvejsinfektion. En undersøgelse af hamsterens bundmateriale vil vise dig, om det er sidstnævnte problem. En ændring i urinfarve eller mangel på urin indikerer også sundhedsproblemer.

At holde din hamsters bur rent er god praksis for dens generelle sundhed, men dens bundmateriale kan fortælle dig meget om dens helbred. Farven, lugten, konsistensen og mængden af urin i dens bur kan pege på potentielle problemer med dens urinveje. Tegn på at en hamster oplever problemer med urinvejene, omfatter:

 • Blod i urinen
 • Tyk, uklar urin
 • Faldende urinproduktion
 • Ildelugtende urin

Urinvejsinfektioner kan hurtigt blive alvorlige, så det er bedst at få din hamster vurderet af en dyrlæge, hvis du bemærker en ændring i dens elimineringer.

Våd hale

“Våd hale” er en betegnelse for alvorlig, bakteriel diarré, der forårsager afføringsvædet pels omkring halen. Denne tilstand kan vise sig at være dødelig for hamstere – ikke kun fra den bakterielle infektion, men fra dehydrering.

Tilbyd masser af vand, indtil du kan få din hamster til dyrlægen. Våd hale bør ikke behandles derhjemme, da tiden er afgørende for at redde din hamster fra denne sygdom.

Forebyggelse af sygdom hos din hamster

Den absolut bedste måde at behandle sygdomme hos din hamster på, er at forsøge at forhindre dem helt. Hold din hamster i et bur som Omlets Qute hamsterbur da det vil gøre det hurtigt og nemt at rengøre og holder din hamster ren og sund. Den udtagelige bundmaterialebakke gør det til en leg at skifte bundmateriale, og de aftørrende plastikoverflader giver ikke bakterier en chance for at etablere sig.

Hvis du har en social type hamster, skal du sørge for at sætte nye hamstere i karantæne i minimum to uger, før du introducerer den til dine andre hamstere. Giv alle dine hamstere foder af høj kvalitet, og friskt vand dagligt for at holde deres immunsystem og fordøjelse i orden.

Omlet og din hamsters sundhed

Vores Qute hamsterbur blev designet med både mennesker og hamstere i tankerne. Vores alt-i-et hamsterhjem giver din pelsede ven alt, hvad den behøver for at trives, og skærer ned på din rengøringstid, så du i stedet kan bruge tid på at knytte bånd til din hamster. Og selvom din hamster bliver syg, vil Qute sørge for at den er komfortabel, mens den er utilpas, og hjælpe dig med at holde dens hjem rent med minimal indsats – hvilket giver dig mere tid til at vise din hamster den ekstra kærlighed og omsorg, den har brug for.

Dreng leger med sin hamster i bundmaterialebakken i Qute hamsterbur

This entry was posted in Hamstere


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *