Begrænset tilgængelighed som følge af høj efterspørgsel. Se venligst vores side med lager information for at finde flere oplysninger.

Omlet bloggen

Kan hunde lide af vinterdepression?

En gravhund slapper af på en Omlet hundeseng med støttekant

Tilføj et luksuriøst tæppe på din hunds seng med støttekant.

Hvad er vinterdepression?

Vinterdepression (på engelsk Seasonal Affective Disorder eller SAD) er en slags depression, der forekommer årligt om efteråret og vinteren. Forskere ved ikke præcis, hvad der forårsager vinterdepression, men det har sandsynligvis noget med de kortere dage at gøre, der begrænser mængden af sollys vi får. 

Mangel på sollys kan påvirke en bestemt del af hjernen kaldet hypothalamus og lede til nedsat produktion af hormonerne melatonin, der regulerer søvn, samt serotonin, der spiller der vigtig rolle i kontrollen af vores humør og appetit. Det er også sandsynligt, at vores indre kropsur forstyrres af det lavere lysniveau og forårsager yderligere symptomer på vinterdepression.

Bliver hunde vinterdepressive?

Der findes ingen officiel diagnose for hunde, men ny forskning antyder, at de skiftende årstider også kan påvirke dyr negativt. Flere undersøgelser viser desuden, at mange hundeejere har oplevet at deres hunde virker nedtrykte og mindre entusiastiske om vinteren. Derfor er der en voksende opmærksomhed på vinterdepression, og mange dyrlæger vil kende til lidelsen.

Hvad er symptomerne? 

Symptomerne på vinterdepression indebærer almindeligvis vedvarende lavt humør, mistet interesse i aktiviteter man normalt nyder, gnavenhed, øget appetit og behov for mere søvn end normalt. Disse gælder alle dyrearter, men hos hunde skal du desuden være opmærksom på toiletulykker og hårtab.

Hvis du bemærker disse symptomer hos din hund, bør du først og fremmest tage den med til dyrlægen, da der kan være andre årsager til disse symptomer der muligvis kræver anderledes indgreb. Din dyrlæge har forhåbentlig en kyndig viden omkring mentalt helbred hos hunde og bør også kunne rådgive dig om, hvordan du kan hjælpe din vovse.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge imod og bekæmpe det?

En gravhund putter sig på en Omlet hundeseng med støttekant

Sengen med støttekant og memoryskum er uimodståeligt blød!

Forsøg at holde dig til den sædvanlige rutine i de kolde måneder. Det er ikke ligeså fristende at gå ture når det er mudret og regnvejr, og der er nok ikke så stor chance for at mødes med venner og deres hunde til en omgang leg i parken, men det er virkelig vigtigt at sørge for, at din hund får den rigtige mængde motion og social kontakt. Dette virker både forebyggende og hvis du allerede er begyndt at se tegn på vinterdepression hos din hund.

Hvis din arbejdsdag tillader det, er det nok en god idé at gå tur med hunden mens det stadig er lyst, så I får noget direkte sollys. Rul persienner op og træk gardinerne fra i huset og overvej at stille hundesengen tættere på et vindue, så hunden ikke ligger i et mørkt hjørne.

Motion og lyseksponering er også noget du selv vil få det bedre af, og det er en anden ting, der efterfølgende vil hjælpe din hund til at holde sig sund og glad. Vores kæledyr er ekstremt modtagelige overfor vores humør og følelser, og der er større sandsynlighed for at din hund vil lide, hvis du lider. 

Mennesker med vinterdepression kan i nogle tilfælde drage fordel af lysterapilamper, der er særligt designet til at efterligne sollys. Selvom der ikke er nogle beviser for, at disse lamper skulle kunne forbedre din hunds humør, er det dog usandsynligt at de vil gøre nogen skade, så snak eventuelt med din dyrlæge om, om det er noget de synes er en god idé. 

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *