Omlet bloggen

Kan hunde få SAD (sæsonbetinget affektiv lidelse)?

Brun gravhund sover på en blå Omlet hundeseng med støttekant

Når de mørke nætter sniger sig ind og timer med sollys aftager for hver dag, ved vi, at vinteren nærmer sig. Men på trods af alle de sjove festligheder, som årstiden bringer, oplever nogle nedsat velvære. Dette er kendt som Seasonal Affective Disorder (SAD). Vi ved, hvordan mindre dagslys kan påvirke vores liv, men hvad med vores firbenede venner? Kan hunde også få SAD?

Hvad er sæsonbestemt affektiv lidelse (SAD)?

Sæsonbestemt affektiv lidelse, også passende kendt som SAD eller vinterdepression, rammer mellem 0,5 og 3 % af befolkningen årligt* i løbet af efteråret og vinteren.

Der forskes fortsat i, hvorfor dette sker, men ud fra hvad forskerne forstår, er tilstanden forbundet med kortere dage og derfor mindre sollys. Mangel på sollys kan så påvirke den del af hjernen, der kaldes hypothalamus. Dette kan føre til nedsat produktion af hormonerne melatonin, som regulerer søvnen, og serotonin, der er ansvarlig for en stor del i at kontrollere vores humør og appetit. Det er også sandsynligt, at vores krops indre ure forstyrres af de lavere lysniveauer, hvilket forårsager yderligere symptomer på SAD, såsom for meget søvn, vægtøgning og social tilbagetrækning.

Får hunde SAD?

Der er ingen officiel diagnose på SAD hos hunde, men nyere undersøgelser** har antydet, at årstider også kan påvirke dyr negativt. Undersøgelser viser også, at mange hundeejere bemærker, at deres hunde virker nedstemte og mindre entusiastiske i vintermånederne. På grund af dette er der en øget bevidsthed om SAD hos hunde.

SAD hos hunde – hvad er tegnene?

Symptomer på SAD hos hunde inkluderer et vedvarende lavt humør, tab af interesse for ellers sjove aktiviteter, øget appetit og behovet for mere søvn end normalt – meget lig hvordan mennesker oplever SAD. Du bør også være opmærksom på usædvanlige toiletulykker og hårtab, da disse også kan være symptomer.

Overvind din hunds SAD

Når det handler om SAD, er der helt sikkert et lys for enden af ​​tunnelen. Og ved at følge nedenstående vejledninger vil din pelsede ven være godt på vej til at nyde alt, hvad den nye årstid bringer og overvinde tristheden.

Hold din hund i form

At holde din hund i form og aktiv er en måde at løfte din hunds humør på. Selvom det kan være fristende at undgå udendørslivet, når det er mudret og regnfuldt, er det vigtigt at holde trit med din hunds normale aktive rutine gennem de koldere måneder. Fortsæt med at mødes til hunde-legedates og gør en indsats for at sikre, at gåture med hunde forbliver spændende ved at øve nogle nye tricks, ændre tempoet eller prøve at gå et nyt sted hen. Eller endnu bedre, hvis din arbejdsplan tillader det, så gå en tur med din hund, mens solen stadig er oppe, så I begge kan nyde noget naturligt lys.

Lys deres liv op

Mennesker med SAD kan nogle gange have gavn af kunstige sollyslamper, specielt designet til at efterligne sollys. Der er i øjeblikket ingen beviser for, at et SAD-lys vil hjælpe med at øge din hunds serotonin, men kontakt din dyrlæge for at finde ud af, om dette kunne være en mulighed. Derudover, hvis det hjælper med at få dig til at føle dig bedre tilpas, vil din hund opfange dit opløftede humør, og til gengæld er der mindre sandsynlighed for, at den lider, fordi den reagerer virkelig på dens ejers humør.

Det er dog mere sandsynligt at naturligt sollys vil hjælpe din hund, så når din hund er hjemme, skal du holde rullegardiner og gardiner åbne i dagtimerne for at lukke så meget lys ind som muligt.

En lille omrokering

Hvor du placerer din hunds seng og bur er en vigtig beslutning. Vores firbenede venner får trods alt i gennemsnit 12 til 14 timers søvn hver dag. En hundeseng og et hundebur skal placeres et hyggeligt sted, fri for træk og forstyrrelser, men når efteråret kommer, kan en lille omrokering gøre underværker. Hvis deres seng er gemt væk i et mørkt hjørne og langt væk fra et vindue, bør du overveje at flytte den tættere på et sted, hvor naturligt lys kommer ind.

Og hvad så?

Enhver pludselig ændring i din hunds adfærd kan give anledning til bekymring. Selvom SAD ikke er ualmindeligt hos kæledyr, bør du først stille spørgsmålstegn ved, om der har været andre store ændringer i dit eller din hunds liv. Måske er du flyttet for nylig, eller måske har du fået et nyt job, så du ikke har været i stand til at bruge så meget tid sammen med dit kæledyr. Når disse muligheder er udelukket, vil en tur til dyrlægen også kunne udelukke enhver fysisk sygdom eller skade.

Skulle din dyrlæge diagnosticere din hvalp med SAD, vil dyrlægen sandsynligvis foreslå nye måder at holde din hund stimuleret på eller foreslå et supplement til at give dem.

Omlet og din hund

Omlet hundeprodukter er designet til alle årstider. Fra hyggelige hundesenge og luksus hundetæpper til kølemåtter til hunde og hundelegetøj, er Omlet-produkter udviklet til at sikre, at du og din hund er glade sammen, uanset vejret.

Jack Russell Terrier slapper af på Omlet Redę-seng til hunde i Honeycomb Pollen-print

*Seasonal affective disorder (SAD): MedlinePlus Genetics

**SAD (sæsonbetinget affektiv lidelse) hos kæledyr| Kan kæledyr lide af SAD? | Kæledyrslægen

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *