Omlet bloggen

Hvor meget bør jeg fodre mine høns?

En høne kigger ind i et Omlet fodertrug

Høns er gode til at finde mad, og fritgående fugle vil hakke og skrabe efter alle mulige slags vilde godbidder, lige fra græs og ukrudt til orme og biller. Selv en høne, der har adgang til en have eller eng hele dagen lang, har dog stadig brug for nogle æglægningspiller af god kvalitet. De indeholder den korrekte balance mellem protein, kulhydrat, vitaminer og mineraler (særligt kalcium til æggeskaller), der vil holde hønsene glade og sunde. Protein er især vigtigt for en sund ægproduktion.

En generel mængdevurdering i grove træk er ret nyttig for at garantere, at hønsenes kostkrav bliver opfyldt. Mellemstore racer som Rhode Island Red, Oxford Brown eller Orpington skal fodres mellem 115 og 120 gram foder pr. høne om dagen, hvilket svarer til 805 til 840 gram foder pr. høne om ugen. En lidt større Sussex vil spise lidt mere, og den mindre Leghorn vil spise lidt mindre, mens en lille dværgrace kun spiser mellem en halv og tre fjerdedele af den mængde.

Kyllinger og æglæggere

Indtil den er ca. fem uger gammel, skal en kylling have et proteinrigt ’kyllingefoder’. Når de er mellem 5 og 18 uger gamle, har fuglene brug for ’voksefoder’ for at tage på i vægt. Så snart hønerne begynder at lægge æg, har de kun brug for de almindelige ‘æglægningspiller’. Disse er igen rige på protein, kalcium og alle de andre vigtige næringsstoffer.

Hønsene har også brug for daglig adgang til grus. Godbidder er fint, så længe de ikke tilbydes så ofte, at hønerne ikke spiser deres andel af foderpiller. Korn er en sund godbid, og fugle, der har fritgående adgang til græs, vil være i den syvende hønsehimmel.

Fire hvide høns spiser fra Omlet fodertrugHvordan kan man sikre sig, at hver høne får sin andel af maden?

Enhver hønseflok udvikler en naturlig hakkeorden, og de dominerende fugle har tendens til at fylde deres kro før de andre, hvis der ikke er plads nok til, at alle høner kan fylde deres kro på én gang (noget de foretrækker at gøre kort tid før de trækker sig tilbage for natten). En god løsning her er at købe et bredbundet fodertrug, der giver flere fugle mulighed for at spise på én gang eller at bruge mere end ét fodertrug. Dette vil sikre, at de tilbageholdne høns får deres rimelige andel af mad.

Men så længe du har givet nok foder til alle dine høner, bør der altid være mad tilbage i fodertruget, når de dominerende fugle har taget deres andel. Du bør dog stadig holde øje med din floks helbred. Problemer såsom bløde æggeskaller eller fjerplukning kan være tegn på mangler i kosten, og problemet ligger muligvis i kvaliteten snarere end i mængden af fuglenes kost.

Spiser høner den samme mad hele året rundt?

Høns fælder hvert år og spiser normalt mere mad under denne proces for at sikre sig, at deres kroppe har alt det protein, de har brug for til at vokse en ny fjerdragt. Høns spiser normalt også mere i koldt vejr for at give næring til deres stofskifte og holde sig varme. Fritgående høns finder normalt heller ikke så meget mad i haven om vinteren, da mængden af insekter er på et lavpunkt og græsset ikke længere gror.

Du kan tilføje lidt mere mad hver dag i disse perioder. Du vil hurtigt finde ud af, om du giver dem for meget eller for lidt ved at bemærke mængden af foderpiller, der er tilbage i fodertruget hver aften.

Hønsene producerer dog også færre æg om vinteren, så alt i alt er den mængde proteinrige foderpiller, de har brug for, ikke så forskellig fra årstid til årstid. Igen er det vigtigste at sikre en regelmæssig forsyning af mad. Hvis dine høner ser ud til at spise meget lidt om sommeren, kan dette skyldes, at de finder for mange gode ting på deres søgen efter foder i haven. Dette kan være et problem, hvis den vilde mad, de fylder i sig, ikke giver den rette balance af næringsstoffer. Det kan være en god idé at begrænse en høne til hønsegården, hvis hun ikke ser ud til at spise nok foderpiller. På den måde bliver hun tvunget til at spise de gode sunde ting snarere end for mange af havens lækkerier.

Æglægningspiller skal være tilgængelige for hønsene 24/7 – de spiser så meget, som de har brug for, og opfører sig altså ikke som en hund, der spiser alt på én gang, bare fordi det er der!

This entry was posted in Høns


One reply on “Hvor meget bør jeg fodre mine høns?”

Maja Nohr Toft says:

Jeg har læst flere steder, at dværg orpington ikke skal have fri adgang til foder, da de æder for meget, og dette også går ud over æglægningen. Men hvor meget skal jeg give pr dværghøne? Jeg har 3 dværg orpington og 1 plymouth rock (alm stor race), og de går alle frit i haven på ca 500 m2.
Den store høne er midterst i hierarkiet.
På forhånd tak – vh Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *