Omlet bloggen

Vil min kæledyrskanin have det godt udenfor om vinteren?

Vi får ofte spørgsmål fra nye kaninejere om hvordan man passer kaniner om vinteren, og om kæledyrskaniner egentlig vil have det bedre indenfor om vinteren. I dette blogindlæg har vi samlet de råd vi normalt giver, så alle kan træffe deres egen beslutning om hvorvidt det er bedst at bringe kaninerne ind i huset eller holde dem udenfor.

Kan kaniner bo udenfor i vintermånederne?

Men vil de være gladere indendørs?

Hvor koldt er for koldt for kaniner?

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mine kaniner om vinteren?

En blød brun kanin i sneen

Kan kaniner bo udenfor i vintermånederne?

Ja, så længe dine kæledyrskaniner er sunde og har et bur eller hus, der holder dem varme og tørre, så bør det ikke være noget problem at holde dine kaniner udendørs i løbet af vintermånederne.

Både vilde og kæledyrskaniner er relativt gode til at håndtere koldere temperaturer (de har det faktisk meget sværere med varme), så længe de har et tørt og beskyttet område, hvor de kan gemme sig i koldt vejr. For vilde kaniner er dette deres underjordiske tunnelsystemer, og for din kæledyrskanin vil det være et veldesignet kaninbur.

Det er vigtigt at sørge for, at dine kaniners hjem har alt, hvad de skal bruge for at kunne holde sig varme og tørre, mens det stadig er dejligt og varmt udenfor. Hvis buret på nogen måde er beskadiget, vil du have tid til at reparere det eller finde et helt nyt hus til dine kaniner, inden det bliver for koldt.

Eglu Go kaninhuset med isolerede vægge beskytter dine kaniner mod vind og regn og holder dem varme, selv når vejret bliver rigtig dårligt. Den trækfri ventilation sørger for, at frisk luft bevæger sig rundt i buret uden at gøre det fugtigt eller koldt. 

Men vil de være gladere indendørs?

Ikke nødvendigvis. Indendørskaniner bliver nødt til at tilpasse sig deres nye hjem, og hvis det er første gang, de bliver taget indendørs, kan det være lidt foruroligende for dem til at starte med. Du bliver nødt til at give dem et sikkert område, hvor temperaturen ikke svinger enormt meget, og sørge for at de får nok motion og mental stimulering i løbet af vinteren. 

Det vigtige, når det kommer til at holde kaniner om vinteren, uanset om du beslutter dig for at holde dem i buret udenfor eller lade dem komme ind i huset, er at tage en beslutning og holde fast ved det.

Når sommeren er forbi, og temperaturerne begynder at falde, vil kaninerne vokse en tykkere vinterpels og pelspuder på deres fødder. Denne bliver gradvist tykkere, efterhånden som månederne går. Pelsen er fantastisk til at holde kaninen varm udendørs, men når kaninen er fuldt klædt på til vinteren, har du mistet muligheden for at flytte den indendørs.

En kanin med vinterpels bør ikke tages indendørs, medmindre det er absolut nødvendigt. Kaniner kan ikke svede, og den pludselige varme hæver hurtigt kaninens kropstemperatur til farlige niveauer. I alvorlige tilfælde kan sådan et temperaturchok være dødeligt, så sørg for at træffe en beslutning om, hvor kaninerne bor, og hold dem der permanent.

Hvor koldt er for koldt for kaniner?

Det er svært at nævne en bestemt temperatur, hvor du skal begynde at bekymre dig om dine kaniners trivsel. Hvis det gradvist er blevet koldere over en længere periode, vil dine kæledyr have fortykket deres pels og vil have det fint i temperaturer så kolde som -10. Det er mere problematisk, hvis temperaturen pludselig falder, da kaninen i så fald ikke har haft tid nok til at vænne sig til kulden.

Hvis du er bekymret, må du overveje muligheden for at flytte kaninhuset ind i et skur eller en garage. I stedet for at flytte kaninerne indendørs med det samme, kan du holde dem dækket og beskyttet lidt, før du beslutter, om de kan komme tilbage udenfor i haven, eller om de har behov for at flytte indenfor permanent. 

Hvis du lader kaninen bo på et varmere område, vil den indenfor få dage begynde at smide sin tykke pels, og efter cirka en uge vil du ikke være i stand til at flytte den udenfor til frysende temperaturer igen. Dette er en anden grund til, at det er vigtigt at vælge et handlingsforløb og holde sig til det.

Ethvert dyr i nød bør tages direkte til dyrlægen for at få hjælp og rådgivning. Den største bekymring for en kæledyrskanin, der lever udenfor i koldt vejr, er hypotermi og lungebetændelse. For at forhindre disse skal ejere se til deres kæledyr regelmæssigt og sørge for, at deres hjem er sikkert, varmt nok og fri for fugtige områder.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mine kaniner om vinteren?

Følgende råd gælder, hvis du holder kaniner i udendørs kaninhus og løbegård. Hvis du flytter dine kæledyr indenfor, behøver du ikke bekymre dig for meget om at beskytte dem imod dårligt vejr.

• Motion

Kaninerne har stadig brug for at løbe og motionere så meget som de gør om sommeren, men sørg for at du også giver dem muligheden for at gå ind i huset og hvile sig, hvis de har brug for det. Eglu Go kaninhuset med løbegård forbundet via en Zippi tunnel med ekstra løbegårde og legegårde lader dyrene løbe mellem forskellige områder, som de vil. Muligheden for at bevæge sig rundt vil hjælpe din kanin med at holde sig varm og vil også holde den fysisk og mentalt stimuleret. Giv kaninen et par ekstra legesager, tunneler og skjulesteder, som den kan løbe imellem.

• Placering og overtræk

Flyt dit udendørs kaninbur til et beskyttet område i haven, vendt væk fra vind og regn. 

I løbet af dagen skal du dække taget af løbegården med et klart overtræk, der forhindrer dine kaniner i at blive våde og fugtige, mens det stadig lukker lyset ind.

• Strøelse

Sørg for masser af ekstra strøelse i buret, og læg et ekstra lag avis og halm i bunden af huset, hvis du er bekymret for, at fugt og kold luft kommer ind på den måde. 

Tjek buret regelmæssigt og sørg for at dit kæledyr har masser af tørt, varmende bundmateriale. Tæpper eller varmedunke er ikke en god idé, da kaninerne sandsynligvis vil tygge i dem, men du kan lægge en varmepude til mikroovn i med høet, der kan give dit kæledyr noget ekstra varme. 

• Foder, vand og godbidder

Hvis de bor udenfor, skal dine kæledyrskaniner spise mere om vinteren for at have det godt. Fordøjelse af mad vil opvarme deres kroppe og hjælpe dem med at holde varmen.

Vi anbefaler at give dine kaniner mere mad efterhånden som vejret bliver koldere. Tjek om der er noget tilbage sidst på dagen, så giver du dem for meget. Giv dem masser af godbidder, både sunde grøntsager som broccoli og kål og købte tyggegodbidder, der vil slide deres tænder. Sørg altid for, at de har en god mængde hø i buret, da hø bør udgøre en høj procentdel af din kanins kost.

Tjek din kanins vandflaske regelmæssigt for at sikre dig, at vandet er friskt og ikke frosset til. Det kan være en god idé at have to flasker, så du kan bytte dem ud hver gang du går ud for at se dine dyr. 

Omlet Eglu Go kaninbure i frost om vinteren

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *