Omlet bloggen

Sådan tager du dig af en ældre hund

Fotos: Tadeusz Lakota / Unsplash

På mange måder ældes hunde på lignende måder som mennesker. Ældre hunde har mindre energi, mister nogle af deres sanser, oplever ændringer i sove- og spisemønstre, bliver gråhårede og kan have problemer med at huske de mest almindelige ting.

Derudover bliver muskler og knogler svagere, og immunforsvaret er ikke lige så godt til at bekæmpe infektioner. Indre organer bliver også mere trætte, så hunden er mere tilbøjelig til lever-, hjerte- og nyresygdom.

Dette kan virke ret dystert og deprimerende, men det er bare en del af naturen, vi må acceptere, og så længe du som ejer fortsætter med at passe din hund på en passende måde, når den bliver ældre, kan I virkelig nyde de sidste gyldne år sammen. 


Hvad tæller som en seniorhund?

Ikke alle hunde når alderdommen på samme tid. Ligesom hos mennesker virker nogle hunde meget yngre eller ældre end deres faktiske alder, og genetik spiller en rolle i risikoen for at udvikle sygdomme og problemer med hørelse og syn.

Men den vigtigste faktor er hundens størrelse, når man skal finde ud af, hvornår den bliver senior. Toy hunde, terrier og andre små racer anses som gamle når de er 10-11 år gamle, mellemstore racer som retrievere betragtes som seniorer når de er 8-10 år, og store og kæmpe racer når alderdom ved 5 eller 6 år. 

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe min hund i alderdommen?

Din hund har stadig brug for regelmæssig motion, selvom det måske ser lidt anderledes ud, end da den var ung og hoppende. Acceptér, at hunden ikke kan komme på de lange gåture, den plejede at elske, og prøv at motionere i kortere perioder, oftere. Husk også at stimulere din ældre hund mentalt. Foderlegetøj og aktivitetsspil vil være fantastisk til at holde din hunds hjerne skarp.

Ældre hunde, der ikke bevæger sig så meget rundt længere, løber risikoen for overdreven vægtøgning. Deres kost skal derfor justeres, så den passer til deres nye energiniveau. Spørg din dyrlæge om råd til hvad du skal fodre din seniorhund, men generelt er det godt at vælge et fedtfattigt foder og begrænse mængden af godbidder.

Sørg for at tage din hund med til dyrlægen for mere regelmæssige helbredstjek, når den bliver ældre. På den måde vil du være i stand til at opdage potentielle problemer tidligt. Tandhygiejne er vigtigere end nogensinde, og det er meget almindeligt, at huden bliver mere tør og pelsen mindre skinnende, så det kan være en god idé med lidt mere pleje.

Ændring i sovevaner

Hvalpedagene, hvor din hund faldt i søvn hvor som helst og sov i timevis, er længe borte. Komfort er supervigtigt for ældre hunde, og deres trætte muskler og knogler har brug for støtte.

Vælg en hundeseng, der er designet til at passe hundens krop, helst med en fast, men støttende madras og et blødt betræk. Omlets hundesenge med støttekant er gode til seniorhunde, ikke kun på grund af den højtydende hukommelsesskummadras og understøttende funktioner, men også fordi de kan hæves op fra jorden, hvilket gør det meget lettere for en ældre og mindre adræt hund at komme ind i og ud af sengen.


tæppeom vinteren og brug eventuelt enkølemåtteom sommeren. 

At tage de rigtige beslutninger hen imod slutningen af livet

Der kan komme et tidspunkt, hvor du som ejer bliver nødt til at træffe ubehagelige beslutninger vedrørende din hunds helbred og potentielt om dit kæledyrs liv er værd at leve eller ej. 

Hvis din hund udvikler en sygdom, der kan behandles, så skal du overveje, hvordan behandlingen vil være for hunden, hvad dens livskvalitet vil være efter behandlingen, og hvor længe det kan forlænge dens levetid. Hvis du har forsikring, behøver penge forhåbentlig ikke at være en faktor at overveje, men mange operationer og behandlinger er ekstremt dyre og langt fra risikofrie. 

Husk at prøve at sætte dine egne følelser til side og koncentrere dig om, hvad der er bedst for din hund. Selvom du muligvis kan få et par måneder sammen med dit kæledyr, har den måske konstant smerte og vil ikke være i stand til at gøre alle de ting, den plejede at elske, og vil ikke hygge sig.


Ældre kæledyr kan let kæmpe med angst. Deres krop og sind ændrer sig, og de kan ikke finde ud af hvorfor. Selvom din hund måske ikke kan se eller høre dig så godt som før, så kan den mærke din tilstedeværelse, og det vil gøre den rolig og glad, så prøv at bruge så meget tid sammen som muligt. De sidste par år af din hunds liv kan være en vidunderlig tid for jer begge, så dvæl ikke ved alderdommen, men tag hunden med på en gåtur, kæl med den på sofaen og leg med den – ligesom du altid har gjort!

This entry was posted in Hunde


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *